"Taip, tyrimas pradėtas, tačiau kol kas jo mūsų pareigūnai plačiau komentuoti nenori", - sakė STT atstovė spaudai Julija Antanaitienė.

Kodėl STT ir Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorams parūpo miškininkų veikla, komentuoti atsisakė ir generalinis miškų urėdas Benjaminas Sakalauskas.

"Aš nieko nekomentuosiu. Komentarų nebus. Jei turite kokių klausimų, atsiųskite juos raštu ir mes atsakysime taip, kaip numato įstatymas. Viso gero", - tepasakė generalinis miškų urėdas ir padėjo telefono ragelį.

STT pareigūnai Generalinėje miškų urėdijoje kratas atliko prieš mėnesį. Buvo paimti jiems rūpimi dokumentai, konfiskuota apie 50 tūkst. litų.

Kratos atliktos ir Valkininkų miškų urėdijoje. Pasak šios urėdijos urėdo Arvydo Strazdo, STT domino jų visų 2008 metų finansinė ataskaita.

"Gavome jų specialistės, jei neklystu, Kristinos Jurgaitytės, pasirašytą raštą, kuriame prašoma visų metų finansinės ataskaitos. Pateikėme, tačiau nežinau, ką jie ten ras", - kalbėjo A.Strazdas.

Jo teigimu, šią finansinę ataskaitą jau tikrino nepriklausomi auditoriai ir joje nieko bloga nerado.

Kodėl STT susidomėjo būtent jo vadovaujamos, o ne kurios nors kitos urėdijos finansine veikla, A.Strazdas atsakyti negalėjo. Kaip ir paaiškinti, kokius konkrečius nusikaltimus jo urėdijai inkriminuoja STT ir prokurorai.

"Jų rašte buvo išvardyti net trys Baudžiamojo kodekso straipsniai, tačiau kuo esame kaltinami, nesupratau", - sakė Valkininkų miškų urėdas.

Pasak "Vilniaus dienos", neoficialiai teigiama, kad Generalinėje miškų urėdijoje ir jai pavaldžiose įstaigose, valdančiose valstybinius miškus, pažeidimų yra daug: klastojami dokumentai, vyksta neskaidrūs konkursai, o įvairiems projektams skirti pinigai kažkur paslaptingai pradingsta.

Vienas tokių projektų, anot dienraščio, - 50 mln. litų kainuojančių vaizdo kamerų įrengimas. Už šiuos pinigus planuojama įrengti vaizdo kameras 24 urėdijose. Miškininkų teigimu, vaizdo kameros būtų labai naudingos stebint miškų gaisringumą.

Šiam projektui įgyvendinti lėšų ketina skirti ir ES, tačiau tik 24 mln. litų. Likusius 26 mln. litų turės krapštyti pačios urėdijos, kuriose bus įrengtos kameros.

Tačiau, anot "Vilniaus dienos", teigiama, kad šiam projektui įgyvendinti tiek lėšų nereikia, nes įranga kainuoja daug pigiau.