Nukakti į Zalcburgą nesudėtinga. Vos už kelių kilometrų nuo miesto yra tarptautinis Zalcburgo oro uostas. Geležinkeliu kelionė iš Vienos truks apie tris valandas, o iš Miuncheno – dvi. Nuo stoties iki istorinio miesto centro galima nuvažiuoti viešuoju transportu, bet galima ir nueiti pėsčiomis – tai truks vos 15 minučių.

Jei į Zalcburgą važiuojate savarankiškai, rekomenduojama įsigyti „Salzburg Card“ 24, 48 ar 72 valandoms. Priklausomai nuo nurodytų valandų kiekio, šios kortelės kainuoja nuo 24 iki 37 eurų. Ir būkite tikri, netgi trijų dienų kortelė atsipirks jau pirmą dieną, nes tai bilietas visoms miesto transporto priemonėms, su šia kortele galėsite nemokamai lankyti pagrindinius miesto muziejus bei įdomiausias vietas.

Zalcburgo apžiūrą rekomenduojame pradėti ne nuo jo istorinės dalies, o nuo priemiesčių. Ir pirmiausia vertėtų aplankyti už kelių kilometrų nuo miesto esančią Alpių viršukalnę Untersberg, kurios aukštis yra beveik 2000 metrų.

Prie kalno papėdės galima privažiuoti autobusu, o keltuvo vagonėliu užkilsite iki aikštelės, esančios 1200 metrų aukštyje. Jei skubate, galima tokiu aukščiu ir apsiriboti, pasimėgauti nuostabiu žemiau esančių miestelių bei kaimų, kuriuos supa kalnai, vaizdu.

Jei turite jėgų ir noro, kopkite iki kalno viršūnės. Kelionė užtruks 30-40 minučių, bet vaizdas, kurį išvysite, atmintyje išliks visą gyvenimą, o ten užfiksuoti vaizdai taps šios snieguotos viršūnės įveikimo įrodymu. Sniegas šioje viršukalnėje netirpsta net tuomet, kai slėnyje būna įpusėjusi vasara. Būkite tam pasirengę, nors jei bus giedra, šalčio nejusite, galėsite pasideginti ir tuo pačiu metu mėtytis sniego gniūžtėmis.

Nusileidę nuo kalno, neskubėkite grįžti į miestą, nes dar pakeliui į Zalcburgą yra trys dėmesio verti objektai – Hellbrunn pilis, zoologijos sodas ir Anif pilis ant vandens.

Hellbrunn pilis – tai vėlyvojo Renesanso epochos didelis užmiesčio dvaras, apsuptas nuostabaus parko, kuriame yra garsi fontanų kaskada. Ir įsidėmėkite, kad šie fontanai jums neleis atsipalaiduoti. Vandens čiurkšlės gali smogti tiesiai iš po žemės, iš po suoliuko, ant kurio norėsite prisėsti, arba iš skulptūros, prie kurios nuspręsite nusifotografuoti. Sunku patikėti, kad rūmus su tokiu „pokštaujančiu“ fontanu sau pasistatė vietos arkivyskupas.

Turistus domina ne tik parkas su fontanais, bet ir patys rūmai, kuriuose galima aplankyti antro aukšto miegamuosius, išpuoštus talentingo menininko Arsenio Mascagni. O ant paties Hellbrun kalno turistų laukia dar vieni nedideli, bet labai gražūs Monatsschlossl rūmai.

Netoliese yra zoologijos sodas su puikia gyvūnų kolekcija. Be įprastinių Europos kontinento gyventojų jame išvysite raganosių, zebrų, kengūrų ir kitų gyvūnų. Viso zoologijos sode yra daugiau nei 500 skirtingų gyvūnų rūšių.

Anif pilis tiesiogine šių žodžių prasme kyla iš ežero, bet jos aplankyti nepavyks, nes tai – privati valda. Tačiau reginys vertas pasimėgavimo nuo kranto, o fotografai čia gali fiksuoti įspūdingų kadrų.

Beveik pačiame miesto pakraštyje, ant eilinio ežero kranto yra Leopoldskron rūmai, pavadinti arkivyskupo Leopoldo fon Firmiano, pastačiusio šiuos rūmus XVIII amžiuje, garbei.

Šie žavingi rokoko stiliaus rūmai perkels jus į seniai užmirštus kurtizanių laikus. Nenustebkite, jei vaikštinėdami rūmų alėjomis susidursite su damomis, dėvinčiomis prašmatnius krinolinus, ir galantiškais jų kavalieriais – šią nepakartojamo grožio vietą jau seniai pamėgo istorinių filmų režisieriai.

Zalcburgo priemiestyje yra ir dar vieni įspūdingi rokoko stiliaus rūmai, kurie traukia ne tik turistus, bet ir tuos, kurie linkę savanoriškai išsiskirti su savo pinigėliais. Klessheim rūmuose, kurie taip pat pastatyti XVIII a. pradžioje, dabar įrengtas kazino.

Rūmai mena daugybę istorinių garsenybių. Čia gyveno nuo valdžios nušalintas kaizerio Franzo Josepho brolis erchercogas Ludwigas Viktoras, vyko Hitlerio ir Musolinio susitikimas, o po karo prašmatniuose miegamuosiuose buvo apsistojusi Anglijos karalienė Elžbieta.

O jei po priemiesčio rūmų grožybių norėsite išvysti kaimo egzotiką ir paprastų praėjusio amžiaus austrų gyvenimą, tuomet jums verta nuvažiuoti kelis kilometrus į vakarus nuo miesto link Grossgmain kaimo, kuriame yra didysis Zalcburgo muziejus po atviru dangumi. Čia surinkta autentiškų senovinių statinių, daug žemės ūkio, amatininkų ir prekybos įrankių.

Muziejuje galima išvysti ne tik senovinius namus, dirbtuves, kalves, pamatyti žmones, pasipuošusius nacionaliniais kostiumais, bet ir patirti tų tolimų laikų dvasią. Kalvėje tapsite ūkyje reikalingų dalykų atsiradimo liudininku, o jei pasiseks, tai ir patiems teks galimybė pridėti ranką prie eilinės pasagos gamybos, padirbėjus sunkiu kūju.

Kepykloje pamatysite visą duonos kepimo procesą ir paragausite dar karštų kvapnių kepinių. Jei nebijote bičių įgėlimų, galite palydėti bitininką prie avilių.

Muziejuje galima stebėti spalvingus muzikinius spektaklius ir folkloro kolektyvų pasirodymus, pamatyti įvairių liaudies rūbų, mažose parduotuvėlėse įsigyti originalių suvenyrų. Baigti apžiūrą galima aplankant vietinį restoranėlį, kuriame jums pasiūlys nacionalinių Austrijos virtuvės patiekalų.

Netoliese nuo Zalcburgo muziejaus po atviru stogu (Grossgmain kaimo) yra įdomus gamtinis objektas – Wolfschwang pieva, iš kurios atsiveria nuostabus vaizdas į Alpes. Čia įsteigtas nedidelis draustinėlis, kuriame gyvūnai gyvena praktiškai natūraliomis sąlygomis; taip pat zoologijos sodas, skirtas tėvams su vaikais. Be zoologijos sodo vaikų laukia įvairiausios žaidimų aikštelės. Suaugusiems – jaukus restoranėlis su namine virtuve, kurioje patiekalai ruošiami pagal senovinius receptus.

Aviacijos ir meno mėgėjams būtų įdomu nuvykti į Zalcburgo oro uostą, kuriame yra garsusis „Angaras-7“ – įspūdinga stiklo ir plieno konstrukcija. Jame galima išvysti senų (ir netgi istorinių) lėktuvų bei šiuolaikinio meno ekspozicijų.

Pakankamai pasigrožėjus Zalcburgo priemiesčių vaizdais, galima imtis ir paties miesto, kuriame istorija atgyja bemaž kiekviename žingsnyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją