2001 metais išleistame "Tarptautinių žodžių žodyne" seksualumas apibūdinamas kaip "lytiškumu pagrįsta raiška; reakcija į išorinius ir vidinius lytinius dirgiklius". Seksualus - lytiškai aktyvus; lytiškai patrauklus. Šitokia žodžio reikšmė išplečiama, juo nusakant, tarkim, apatinių nėrinukų rašto grožį, apskritai - žmogaus arba daikto patrauklumą.

Be abejonės, šis žodis labiausiai tinka žmogui apibūdinti. Tačiau ir šiuo atveju neišvengiame painiavos: vieni teigia negalintys vertinti savo pačių seksualumo - tai esą aplinkinių reikalas, kiti mano, kad seksualumas - jų asmenybės bruožas, yra ir tokių, kurie teigia išvis nesuprantantys ir nevartojantys šios paplitusios sąvokos...

Taigi variantų daug. Pasidomėjome, ką apie šią situaciją mano skirtingų, bet vienaip ar kitaip susijusių su seksualumu arba jį žyminčių žodžių vartojimu, sričių atstovai - kalbininkė, muzikos grupių vadybininkas bei seksologas.

Tampame reklamos aukomis

Prie konkretaus įvaizdžio, gyvenimo būdo populiarinimo labai prisideda reklama. Apie ką ir kaip mes kalbame - priklauso ne tik nuo mūsų individualių interesų, polinkių, bet ir nuo visuomenės "klimato"... Pasak kalbininkės Jūratės Lubienės, seksualumo sąvokos reikšmės išplėsti nereikėtų. "Siūlyčiau šios šaknies žodžius vartoti, atsižvelgiant, visų pirma, į jų žodyne nurodytas reikšmes", - sakė Klaipėdos universiteto dėstytoja.

Kodėl šis žodis taip "prigijo" mūsų kasdienėje vartosenoje? "Manyčiau, tai susiję ne su kalbinėmis, o su socialinėmis problemomis, - sakė Klaipėdos universiteto dėstytoja. - Žodžių vartosenoje gali įsigalėti mada, šitaip yra ir šiuo atveju. Dabar itin spekuliuojama seksualumo įvaizdžiu. Reklama kuria jį ir daro populiarų. Aš neišplečiu šios sąvokos, nepatariu to daryti ir kitiems". Kita vertus, pašnekovė pabrėžė, kad vieno žmogaus požiūris, susiklosčius tokiai žodžio vartojimo situacijai, negali būti lemiamas, o siūlymai bei rekomendacijos tik iš dalies veiksmingos.

"Vis dėlto jau dabar galime vartoti kitus žodžius - pastebėsime, kad jie gali pasirodyti esą nauji ir paveikūs", - patarė pašnekovė.

Komercinės sėkmės vardan

Viena sričių, kurioje seksualumas - vienas aktualiausių dalykų, o žodis "seksualus" ir jo formos vartojamos bene dažniausiai - pramogų verslas. Renkantis tinkamiausią pretendentą į žvaigždes, vertinami ne tik gebėjimas dainuoti ar artistiškumas. Itin kritiškai nusiteikę kalba, kad balso apskritai klausomasi paskiausiai... Kaip bebūtų, atlikėjų įvaizdžio kūrėjai dirba neatsitraukdami.

"Manau, kad atsakymas į klausimą, kas yra seksualu, kas - ne, tegali būti subjektyvus. Bet atlikėjui itin svarbu kuo daugiau žmonių paversti savo gerbėjais", - teigė populiarių grupių vadybininkas Gintaras Bendžius. Brolių Bendžių prodiusuojamos atlikėjos populiarumo stoka nesiskundžia. "Žiemą vykusiose "Delfi" interneto portalo seksualiausiosios Lietuvos moters rinkimuose Geltonai buvo skirta antra vieta - vadinasi, kuriame gerą įvaizdį", - sakė G. Bendžius.

"Šiaipjau scenoje pasirodanti moteris turi būti seksuali. Dažniausiai žmonės visų pirma išvysta atlikėją, o tik paskui sprendžia, pirkti jo albumą ar ne. Dainininko(-ės) seksualumas siejasi su gražia išvaizda - tiesiog turi būti malonu žiūrėti į tą žmogų, bet to, svarbi ir jo individuali aura, charizma", - sakė vadybininkas.

Saldi laisvė

"Tiesą pasakius, neretai seksualumo "etiketė" priklijuojama "ne vietoje"... Toks "pritempimas" kvailokas. Šie žodžiai pavartojami kalbant apie dalykus arba žmones, kuriems jie visiškai netinka", - mano G. Bendžius.

Be abejo, šitoks piktnaudžiavimas susijęs ir su faktu, kad galimybę viešai kalbėti apie dalykus, susijusius su lyčių skirtumais ir trauka, įgijome palyginti neseniai. "Kiek daugiau nei dešimtmetį būdami nepriklausomi, neretai susipainiojame.

Tarybų Sąjungoje "sekso nebuvo", o dabar atsirado galimybė tą tariamą nebuvimą kompensuoti atviromis kalbomis apie intymius dalykus. Manau, mėginame įveikti tuos pačius etapus, kurie Vakarams jau yra tapę praeitimi, tad laikui bėgant viskas turėtų susitvarkyti, - sakė pašnekovas. - Puolėme valgyti medų, pamiršę, kad itin daug jo nesuvalgysi: kas per saldu - neskanu. Geriausia - pikantiškumas. Reikia vertinti situaciją ir jausti saiką".

Nustelbia grožį ir patrauklumą

Iš esmės žodis "seksualus" turėtų būti taikomas visiems moterims ir vyrams. Tačiau kartais pavartojamas taip, tarsi reikštų kažką, kas vienam būdinga, o kitam - ne. Viena vertus, gana dažnai sudarinėjami seksualiausiųjų sąrašai. Kita vertus, dauguma mūsų pripažįsta, kad šioje srityje bene daugiausia lemia skonis. Bet ir konkretus skonis gali būti būdingas daugeliui. Aiškintis, ką kam reiškia seksualumas, arba, tarkim, grožis - labai sudėtinga. Vis dėlto - ar seksualumo sąvoka taikytina visiems mums ar tik pasirinktinai?..

"Ko gero, šitoks skirstymas stokoja logikos. Iš esmės, vertinant žmogaus seksualumą iš profesionalo pozicijos, reikėtų kruopščiai aiškintis, kokie potraukiai, nuostatos konkrečiam asmeniui yra būdingos, ar tai jam trukdo ar padeda intymioje sferoje. Orgazmo sutrikimai, lytiniai nukrypimai - labai subtilūs dalykai, kuriuos aiškintis tegalima individualiai. Iš žmogaus išvaizdos negalima spręsti apie jo lytinę orientaciją, intymius polinkius ir kitokias seksualumo apraiškas", - teigia gydytojas seksologas Pragiedrulis Velička.

Galbūt kartais žodis "seksualus" pavartojamas, nesuvokiant jo esmės? "Iš tiesų, neretai atrodo, kad ši sąvoka painiojama su kitomis - grožiu, patrauklumu. Dažnai ji jas nustelbia. Bet, tarkim, mergina, vilkinti bambos nedengiančius marškinėlius gali atrodyti ir gražiai, ir seksualiai", - pastebi Klaipėdos universitete dėstytojaujantis specialistas.

P. Velička, kaip ir kiti pašnekovai, sutiko, kad pomėgis viską, kas patrauklu, apibūdinti žodžiu "seksualu", tėra mada, kuri laikui bėgant turėtų praeiti.