Pasak antradienį išplatinto Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės centro (ULPKC) pranešimo spaudai, sergamumas peršalimo ligomis praėjusią savaitę padidėjo visuose šalies miestuose, o daugiausiai sergančiųjų nustatyta Panevėžyje ir Šiauliuose.

Vilniuje ir Klaipėdoje nustatyta ir po du susirgimus gripu. Spalio viduryje Lietuvoje buvo užregistruota 11 gripo atvejų.

Praėjusią savaitę 10 tūkst. gyventojų teko 43,9 susirgimo gripu ir ūmiomis virusinėmis kvėpavimo takų ligomis. Spalio 13-19 dienomis šis rodiklis siekė 37,1 susirgimo. Iš viso praėjusią savaitę Lietuvoje peršalimo ligomis sirgo 6069 gyventojai.

Pasak ULPKC, dažniausiai Lietuvoje gripo epidemija prasideda sausio-vasario mėnesiais ir trunka apie du mėnesius. Epidemija skelbiama, kai 10 tūkst. gyventojų tenka 100 susirgimų gripu ir ūmiomis virusinėmis kvėpavimo takų ligomis.

ULPKC specialistai įspėja, kad, persirgus virusine kvėpavimo takų infekcija, imunitetas nuo gripo nesusidaro, todėl jau dabar patariama pasiskiepyti nuo gripo.

Norint, kad peršalimo ligos mažiau plistų, medikai rekomenduoja gerai vėdinti patalpas, grūdinti organizmą, vartoti pakankamai vitamino C.

Gripą - ūminę kvėpavimo takų ligą - sukelia gripo A, B ir C tipų virusai. Aplinkoje gripo virusas išsilaiko keletą valandų ir plinta oro lašeliais sergančiajam čiaudint, kosėjant ar net ramiai kvėpuojant. Gripo epidemijas sukelia tik A tipo gripo virusas, kuris kinta, todėl kasmet reikia skiepytis iš naujo.

Plaučių, bronchų, širdies raumens, ausų bei inkstų uždegimai, pasak medikų, yra dažniausios gripo komplikacijos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją