Merdėjantį centrą miesto vadovai užsimojo atgaivinti Laisvės aikštės prieigas atidavę į jaunimo ir amatininkų rankas. Valdžia viliasi, kad į aikštę vedančioje Ukmergės gatvėje jau šią vasarą šurmuliuos tautodailininkai, su jais besiderantys pirkėjai, dainuos ir gros jaunimas.

Ištuštėjusio ir nykiomis vitrinomis bauginančio miesto centro atgaivinimo idėją palaikantys amatininkai ir verslininkai neslepia abejonių, ar tai, be ko neįsivaizduojami senieji Europos miestai, prigis giliomis tradicijomis nepasižyminčioje Aukštaitijos sostinėje.

Siūlys mokesčių lengvatas

„Jei nieko nedarysim, Laisvės aikštė numirs“, – mano Savivaldybės dizaineris Romualdas Lukšas.
Panevėžio širdis atvykėlius dabar gali nustebinti nebent aikštėje sklindančia muzika ir tuščiomis vitrinomis, kurios liko iš miesto centro pasitraukus parduotuvėms. O dar prieš porą metų verslininkai varžėsi dėl Laisvės a. ir jos prieigose nuomojamų patalpų.

Savivaldybės administracijos direktorės pavaduotoja Audronė Grainienė viliasi, kad Panevėžio centrą prikelti gyvenimui įmanoma suteikus laisvės kūrybingam jaunimui, amatininkams ir verslininkams.

„Kodėl Ukmergės g. negalėtų būti prekiaujama kojinėmis, pirštinėmis skrybėlaitėmis, kitokiais rankų darbo gaminiais, vaidinti mimai, gatvės artistai? Jei miesto Taryba sudarytų sąlygas verslininkams pigiau įsikurti miesto centre, būtų atidaryta ir mažų krautuvėlių, ir kavinukių“, – mano A.Grainienė.

Žengti pirmąjį žingsnį reanimuojant centrą, miesto vadovai siūlo jaunimui. Pasak A.Grainienės, su nevyriausybinėmis jaunimo organizacijomis jau aptarta, kad pačioje Laisvės a. ir jos prieigose galėtų muzikuoti kūrybingi jaunuoliai.

Pritraukti amatininkus Savivaldybė viliasi atleidusi juos nuo mokesčio už prekybos vietą. A.Grainienės nuomone, tokia lengvata į Panevėžį priviliotų ir visos Lietuvos tautodailininkus.
Svarstoma, kad jau šią vasarą Ukmergės g. savaitgaliais sušurmuliuos gyvybės centrui įkvėpsiantys prekeiviai.

„Idėjų, kaip atgaivinti centrą, galėtų mestelėti ir panevėžiečiai. Tegul patys žmonės įsitraukia – kas prekiauja, kas groja, vaidina, tegul jaunimas vasarą Laisvės aikštėje šnekučiuojasi, susėdęs ant žolės“, – gyventojų iniciatyvą skatino pavaduotoja.

Prisiminė tautodailininkus

Ar valdininkų idėja įpūsti gyvybės miesto centrui virs realybe, Tautodailininkų sąjungos Panevėžio skyriaus vadovo Vido Mažuknos nuomone, nulems panevėžiečių perkamoji galia.

„Gerai, jei bus kas perka. Veltui žmonės su savo dirbiniais nestovės. O Panevėžyje net į muges ateina kaip į parodą – pasižiūrėti, pasigrožėti, perkančiųjų nėra. Net Savivaldybėje, kai paklausiau, ką paskutinėje mugėje nusipirko, vienintelė Kultūros ir meno skyriaus vedėja sugebėjo atsakyti“, – pažymėjo V.Mažukna.

Tautodailininkų tarsi gelbėjimosi rato sunkmečiu griebiasi ne tik Savivaldybė. Amatininkais prisivilioti pirkėjų tikisi ir miesto turgaviečių savininkai, leidę visose prekiauti nemokant mokesčio už prekybos vietą.

„Nelabai kas turguje tautodailininkų darbus pirks, nelabai ir patys amatininkai ten prekiaus“, – abejojo V.Mažukna.

Sunkmečiu tautodailininkams atverti glėbį skuba ir verslininkai, ir valdininkai, o dar prieš metus ar porą amatininkai patys prašėsi priimami, bet nebuvo išgirsti.

„Buvo laikas, kai norėjome Laisvės aikštėje prekiauti visą gruodį, bet idėja mirė negavus iš kur prisijungti elektros. Planavome ir prakartėlę su vienuolika ąžuolinių, tonas sveriančių figūrų pastatyti, net maketas jau buvo parengtas ir medis užsakytas, bet kai Savivaldybė nebedavė tam pinigų, idėja irgi žlugo“, – pasakojo V.Mažukna.

Išgelbėtų turistai

Pagausėję praeivių srautai ir mokestinės lengvatos iš mirties taško pajudintų ir verslą miesto centre, mano Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Sigitas Gailiūnas.
„Jei tik Senvagėje ar Laisvė a. vyksta koks renginys, ir suoleliai nusėsti būna, ir kavinės pilnos. Turi būti tikslas ateiti į centrą. Dabar tokį tikslą panevėžiečiai lengviau randa nuvažiavę į prekybos centrą miesto pakrašty“, – teigė S.Gailiūnas.

Rūmų prezidentas neabejoja: miesto centre dar nėra tiek maitinimo įstaigų, kad neužtektų nišos kurtis naujoms.

Tačiau Laisvės a. esančios kavinės „Galerijos XX“ vadybininkas Raimondas ironizuoja, kad panevėžiečius pritrauktų nebent dar vienas prekybos centras.

„Ponas Dievas težino, kas turėtų įvykti, kad centras atgytų. Reikia Laisvės a., iškirtus medžius, uždengti stogą ir trečią „Babiloną“ pastatyti, tada bus gerai“, – ironizavo Raimondas.
Jo nuomone, panevėžiečių perkamoji galia per maža, kad verslininkai veržtųsi į centrą, kur aukštos patalpų nuomos kainos, todėl merdėjančiam miestui vertėtų ieškoti būdų pritraukti turistus.