Gatvės rekonstrukcija kainuos brangiau nei manyta
Lietuvos kultūros vertybių apsaugos departamento (KVAD) Alytaus teritorinio padalinio vadovas Vytautas Kolesnikovas pirmadienį informavo miesto savivaldybę, kad Ramybės gatvėje rastos XVI-XVII a. laidojimo vietos, todėl kelio rekonstrukciją bus galima baigti tik ištyrus ir perlaidojus palaikus.

Kaip vakar "Alytaus naujienoms" teigė savivaldybės Miesto ūkio departamento Miesto ūkio skyriaus vedėjas Danutis Jakulis, savivaldybė nusprendė šiuos darbus finansuoti. Šiemet archeologiniams tyrimams ir palaikams perlaidoti skirta 12 tūkst. Lt, iš viso darbai kainuos apie 35 tūkst. Lt.

Planuojama, kad archeologai tyrimus baigs iki Naujųjų metų, o 60 metrų Ramybės gatvės ruožas ties Šv.Liudviko bažnyčia bus baigtas asfaltuoti pavasarį. Likusią gatvės dalį rekonstrukciją vykdanti AB "Alkesta" ketina, kaip ir buvo numatyta, išasfaltuoti artimiausiomis savaitėmis.

Nebevažinės per kaulus

Žvalgomieji archeologiniai tyrimai patvirtino, kad po Ramybės gatve yra miestelėnų laidojimo vieta, šią savaitę atkastos ir pirmosios kapavietės. Anot KVAD Alytaus teritorinio padalinio vadovo V.Kolesnikovo, nors iki šiol manyta, kad senosios kapinės baigiasi ties kelio riba, žmonių kaulų Ramybės gatvės rajone buvo randama ir anksčiau, ypač daug jų atsidengdavo šalikelėse, savavališkai gilinant kelią.

Gatvės rekonstrukcija, anot specialistų, bus proga pagaliau sutvarkyti šią vietą ir perlaidoti palaikus. "Kažin ar vietiniai gyventojai norėtų, kad kas nors važinėtų ant jų kaulų?" - retoriškai svarstė specialistai, apžiūrėję radinius. Darbams vadovaujantis Kultūros paveldo centro vyriausiasis archeologas Zenonas Baubonis mano, jog rastos kapavietės gali būti datuojamos XVI-XVII a. Tuo metu Alytuje buvo keturios bažnyčios, viena jų stovėjo dabartinės Šv.Liudviko bažnyčios vietoje.

Šalia jos įkurtos pirmosios Alytaus miesto kapinės, jų kapavietės ir atkastos. Vienoje kapavietėje rasta ir moneta - XVII a. antrosios pusės Rygos šilingas.