Portalas Esctoday.com atliko pasirodymų eilės statistikos analizę. Anot jų, yra penkios pozicijos, kurios gali turėti įtakos dalyvio užimtai vietai. Tai - pirmos trys ir dvi paskutinės.

Pirmas numeris

Visuomet buvo laikoma didele garbe atidaryti „Eurovizijos“ dainų konkursą, bet tai ne visada yra geras ženklas, ypač norint gerai pasirodyti. Per visus balsavimo telefonu metus (t. y., nuo 1998 m.) aukščiausia „Eurovizijos“ dainų konkursą atidariusios šalies užimta vieta buvo 5-oji. Ją 1998 m. užėmė Kroatija, o 2002 m. - Kipras. Tik 4 iš 12 šiuo laikotarpiu pirmos pasirodžiusios valstybės atsidūrė finalo dešimtuke, paskutinį kartą 2004 m. tai pavyko Ispanijai.

Tuo tarpu pusfinalių statistika yra geresnė. Nuo 2004 m. pusė iš 8 pusfinalius atidariusių dainų pateko į finalą (nors 2009 m. Kroatija pateko į finalą tik teisėjų sprendimu). Aukščiausią vietą iš visų pusfinalį atidariusių dainų finale užėmė Bulgarija, 2007 m. pasiekusi 5 vietą.

Antras numeris

„Antro numerio prakeikimas“ yra vienas geriausiai žinomų „Eurovizijos“ dainų konkurso fenomenų. Kol kas nei viena iš antra pasirodžiusių valstybių nelaimėjo konkurso ir geriausią rezultatą 1965 m. pasiekė tik Didžioji Britanija, užėmusi antrą vietą. 1997 m. Turkija ir 2002 m. Didžioji Britanija liko trečios.

Per visus telefoninio balsavimo metus pusfinalyje tik viena valstybė sugebėjo patekti į kitą etapą pasirodžiusi antra, tai buvo Izraelis 2008 m. Švedija taip pat pateko į finalą 2008 m., bet tik teisėjų balsų dėka.

Trečias numeris

„Trečio numerio prakeikimas“ taip pat yra retkarčiais minimas. Vis dėlto ši pozicija, kai balsuodavo tik teisėjai, buvo gana sėkminga valstybėms ir ne vienai lėmė pergalę. Aukščiausią vietą trečiu numeriu pasirodžiusiais valstybei per telefoninio balsavimo metus 2005 m. užėmė Malta, likusi antra.

Daug trečiu numeriu pasirodžiusių valstybių užėmė paskutines vietas 1999 m., 2004 m. (tiek pusfinalyje, tiek finale) ir 2009 m. (antrame pusfinalyje), o taip pat priešpaskutines vietas 1998 m. ir 2006 m. finaluose.

Priešpaskutinė pozicija

Remiantis statistiniais duomenimis, pasirodymas priešpaskutinėje pozicijoje dažniausiai valstybėms nulemdavo pergalę. Per telefoninio balsavimo metus dvi konkursą laimėjusios dainos pasirodė priešpaskutinės: 2002 m. „I Wanna“ ir 2008 m. „Believe“. Aštuonios iš 12 dainų, skambėjusių priešpaskutinėmis finale, pateko į geriausių dainų dešimtuką.

Pusfinaliuose tik 2 šalys, kurios pasirodė priešpaskutinės, nepateko į finalą: 2007 m. Austrija ir 2008 m. Makedonija.

Paskutinė pozicija

Teisėjų balsavimo metais paskutinės pasirodžiusios valstybės pasiekdavo geriausių rezultatų. Nuo balsavimo telefonu įvedimo, pasirodymas pabaigoje nebebuvo toks sėkmingas. Nepaisant to, nuo 1998 m. pusę finale paskutinėmis pasirodžiusių valstybių pateko į geriausių dešimtuką. Aukščiausią vietą finale 2001 m. užėmė Danija, likusi antra.

1-ojo šių metų pusfinalio analizė

Moldova konkurse dalyvauja šeštą kartą ir pirmą kartą atidarys „Euroviziją“. Rusija dalyvauja nuo 1994 m. ir tai pirmas kartas, kai šalis pasirodys antra. Taip pat Rusija niekada nėra ištraukusi pirmojo pasirodymo numerio ir todėl tai yra anksčiausias jos pasirodymas kada nors šiame konkurse. Estija pasirodys trečia jau antrą kartą. Anksčiau antrais 2008 m. pasirodė „Kreisiraadio“, kurie pusfinalyje liko priešpaskutiniai.

Baltarusija pirmą kartą pasirodys priešpaskutinė. Ankstesniuose pusfinaliuose valstybė pasirodydavo ganėtinai anksti, vėliausiai ji pasirodė 2008 m., kai jai teko devintas pasirodymo numeris. Islandija uždarys „Eurovizijos“ dainų konkurso pirmąjį pusfinalį jau trečią kartą. Vis dėlto, 1997 m. Paulas Oscaras užėmė tik 20 vietą, o 2006 m. Silvia Night nepateko į finalą.

Antrojo pusfinalio analizė

Nors tai tik vienuoliktas Lietuvos pasirodymas „Eurovizijoje“, tai jau trečiasis kartas, kai Lietuvai tenka pirmas numeris. Vis dėlto, ši vieta neatnešė sėkmės, nes 1999 m. Aistė užėmė 20 vietą, o Sasha Son praėjusių metų finale – 23 vietą.

Armėnija dalyvauja konkurse penktą kartą, o antra pasirodys pirmą kartą. Vis dėlto, ankstyvas pasirodymas nėra blogas ženklas, nes André, kuris 2006 m. pusfinalyje pasirodė pirmas, pateko į finalą. Izraeliui ne itin pasisekė, nes jis jau ketvirtus metus iš eilės pasirodo anksti, 2007 m. pusfinalyje pasirodė antras, 2008 m. pusfinalyje ir 2009 m. finale – pirmas. Turkija dalyvauja konkurse nuo 1975 m., bet tai bus pirmas kartas, kai ši valstybė pasirodys paskutinė „Eurovizijoje“. Vis dėlto, iki šiol Turkija kiekvieną kartą patekdavo į finalą, todėl neturėtų jaudintis dėl to ir šiais metais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją