Lillian Disney, kurios garbei buvo sukurta 274 mln. JAV dolerių vertės "gėlė", nedalyvavo šią savaitę vykusiuose priėmimuose ir šventiniuose atidarymo koncertuose. Animacinių filmų magnato Walto Disney (Volto Disnėjaus) našlė mirė 1997 metais, likus dvejiems metams iki statybų pradžios. Jos įkvėptas ir kritikų palankiai įvertintas pastatas bus atiduotas naudojimui šį ketvirtadienį.

W. Disney našlė dar 1987 metais paaukojo 50 mln. dolerių koncertų rūmų, turėjusių įamžinti savo vyro atminimą, statybai. Los Andžele gyvenantis kanadietis F. Gehry savo drąsiu projektu tada įveikė kitus 72 architektus ir architektų komandas.

L. Disney vos neištiko infarktas, kai jis parodė jai savo modernius brėžinius, dabar architektas prisimena pirmąjį susitikimą. Tačiau garsioji šeima nenusigręžė nuo F. Gehry ir toliau investavo į jo projektą milijonus, net tada, kai teko kelis kartus atidėti statybų pradžią dėl miestą praėjusiame dešimtmetyje ištikusios finansų krizės. Iš pradžių architektas planavo realizuoti savo sumanymą už 110 mln. dolerių, o atidarymą atšvęsti 1997 metais.

Iki statybų Los Andžele pradžios F. Gehry dar spėjo Bilbao mieste pastatyti impozantišką Guggenheimo (Gugenheimo) muziejaus pastatą, pelniusį jam pasaulinę šlovę.

Naujosios "Walt Disney" koncertų salės, kurią daugelis lygina su Guggenheimo muziejumi, fasadas primena vėjo išpūstas bures. Tai ir nenuostabu, nes F. Gehry yra aistringas buriuotojas, kuriam mielas "burių plazdėjimas vėjyje". Burės motyvas pasikartoja 2 tūkst. 265 vietų salės lubose.

Iš anksto labai gerai įvertintą muzikos šventovės akustiką ketvirtadienį per atidarymo koncertą išbandys suomių dirigento ir Filharmonijos muzikinio direktoriaus Esa-Pekka Salonen (Esos Pekos Saloneno) vadovaujamas orkestras. Savaitgalį į įvairius atidarymui skirtus renginius naujuosiuose rūmuose, be kitų, atvyks Holivudo žvaigždės Tomas Hanksas (Tomas Henksas), Stevenas Spielbergas (Stivenas Spilbergas) ir Catherine Zeta-Jones (Katerina Zeta-Džouns).

Los Andželas tikisi, kad naujieji rūmai atgaivins jau senokai apleistą miesto centrą. Kai kurie komentatoriai net pranašauja, kad "Walt Disney" koncertų rūmai greitai taps vienu labiausiai fotografuojamu pastatu pasaulyje kartu su Eifelio bokštu, Londono parlamento rūmais ar Sidnėjaus opera. Be to, miestas džiaugiasi dabar galėsiąs atremti kritiką tų, kurie šaiposi iš Holivudo materializmo ir abejingumo kultūrai.

Kita vertus, nuo Holivudo šie rūmai veikiausiai negalės visiškai nusigręžti: jau kitą pirmadienį kino studija "Warner Bros." juose surengs pasaulinę filmo "Matrica" trečiosios dalies premjerą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją