Kareivių figūrėlės specialiai šiam projektui bus liejamos bei dažomos remiantis Lietuvos istorijos specialistų konsultacijomis ir patarimais.

Penkių istorikų darbo grupė jau apibendrina lietuviškus, lenkiškus, vokiškus bei kitų šalių istorinius šaltinius ir mokslinę literatūrą, kuria remiantis bus siekiama pasirinktą Žalgirio mūšio epizodą pavaizduoti kuo objektyviau bei tiksliau, atspindint tokias detales kaip šalmų ir skydų formos, tuo metu naudotus ginklus ir kt.

Pasak Lietuvos istorijos instituto direktoriaus Rimanto Miknio, tai yra precedento Lietuvoje neturintis projektas, išsiskiriantis savo apimtimi ir istorinių detalių kruopštumu, todėl yra rimtas bei įdomus iššūkis istorikų komandai. „Apie Žalgirio mūšio svarbą Lietuvai net nereikia kalbėti - jis nulėmė mūsų valstybingumo raidą keliems šimtmečiams į priekį. Tačiau iki šiol Lietuvoje, skirtingai nei Lenkijoje, neturėjome mūšio detalių tyrimų, todėl istorikų tyrimas bus ne mažiau svarbus šio projekto rezultatas nei pats mūšio maketas“, - teigia R. Miknys.

Žalgirio mūšio maketo eksponavimui vietą paskyrusio Lietuvos nacionaliniu muziejaus direktorės Birutės Kulnytės teigimu, šis unikalus eksponatas puikiai derės prie muziejaus ekspozicijos, skirtos LDK laikmečiui, be to, tikimasi, kad projektas „Žalgiriui 600“ į muziejų pritrauks dar gausesnį istorija besidominčių svečių būrį.

Prie projekto edukacinės funkcijos prisidės ir specialiai sukurta svetainė Zalgiriui600.lt, kurioje jau nuo šiandien galima rasti pradinę informaciją apie projektą. Svetainė bus nuolat gausinama istorikų darbo grupės pateikta vizualine medžiaga ir tekstais.

Planuojama, kad Žalgirio mūšio maketas bus sukurtas iki mūšio metinių dienos - liepos 15 d. Maketas bus kuriamas Lietuvos nacionalinio muziejaus dirbtuvėse, vėliau dalimis perkeltas eksponavimui į muziejaus patalpas, kur nuo vasaros jį galės išvysti visi lankytojai.

Artimiausią mėnesį Lietuvos istorijos instituto penkių specialistų grupė, kuriai vadovauja istorikas Darius Baronas, rinks medžiagą apie Žalgirio mūšį, lygiagrečiai bus kuriamas maketo pagrindas bei reljefas, atitinkantis Griunvaldo apylinkių kraštovaizdį. Artimiausiu metu istorikai nuspręs, kurią konkrečiai mūšio sceną turėtų vaizduoti maketas ir koks bus pulkų išsidėstymas. Planuojama, kad nuo gegužės mėn. pradžios išlietas ir nudažytas figūrėlės per pusantro mėnesio maketo statymu užsiimsiantis Robertas Vaičiulis apjungs į vientisą mūšio sceną.

Istorikų darbo grupėje be Dariaus Barono taip pat dirbs Lietuvos istorijos instituto specialistai Artūras Dubonis, Rimvydas Petrauskas, Gitana Zujienė ir Gintautas Rackevičius.

Lietuvos nacionalinis muziejus specialiai Žalgirio mūšio maketui adaptuos erdvę, kurioje jis bus eksponuojamas. O AB „Stumbras“ finansuos šio savo dydžiu rekordinio projekto įgyvendinimą.

Projekto sklaida visuomenėje rūpinsis komunikacijos partneriais tapę LNK televizija bei interneto naujienų portalas DELFI.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją