Neretai skinheadų ideologija yra skleidžiama prisidengiant patriotizmo (bei kitų panašių vertybių) kauke.

Deja, net ir savo leidiniuose skinai publikuoja žudynių scenas, detalizuoja šaltojo ginklo kontaktą su žmogaus kūnu, deda piešinius su kartuvių kilpose kabančiais žmonėmis.

Skinų nusikaltimų sąraše – Japonijos piliečio bei tos pačios šalies diplomato su žmona sumušimas. Sumušti Kazachstano piliečiai, korėjietis studentas, juodaodei JAV diplomatei grasinta peiliu. Svastikos ir jas atitinkantys užrašai Vilniuje tapo įpastais sieninės tapybos pavyzdžiais. Netgi vieno skinų leidinio viršelyje Gediminaičių stulpai įkomponuoti į svastiką.

LR Konstitucija skelbia, kad laisvė reikšti įsitikinimus ir skleisti informaciją nesuderinama su nusikalstamais veiksmais – tautinės, rasinės, religinės ar socialinės neapykantos, prievartos bei diskriminacijos kurstymu, šmeižtu ir dezinformacija.

Akivaizdu ir vienareikšmiška, kad šis judėjimas yra pavojingas, keliantis grėsmę demokratinei santvarkai ir vertybėms, todėl yra už bet kurios demokratinės valstybės įstatymų ribų.

Kodėl tokie judėjimai egzistuoja? Kokios skinų judėjimo priežastys ? Ar galima šią problemą spręsti šeimoje? Kiek šeima lemia jaunų žmonių apsisprendimą įsitraukti į šias grupuotes?

Apie visa tai šį penktadienį, spalio 17 d., 17.30 “Laidoje S” (LTV). Laida kartojama pirmadienį 12:10 (LTV) ir pirmadienį 20:00 (LTV2).

Laidą rengia studija Masmeda ir Pilietinių iniciatyvų centras

Laidos kontaktai : tel. 212 44 18, el. paštas laida.s@pic.lt