“Rezultatai yra tikri, patvirtinti ir patikimi,” antradienį spaudos konferencijoje paskelbė tyrimo mokslininkas dr. Paul Goss. “Nepriklausomų stebėtojų komitetas rekomendavo sustabdyti tyrimą dabartinėse statistinėse ribose, kurias mes peržengėme mažiausiai 10 kartų.”

Tamoksifenas tapo tikra palaima moterims, kurioms diagnozuotas estrogenų receptorių teigiamas krūties vėžys, kas reiškia, kad joms vėžio vystymąsi skatina estrogeno hormonas. Vaistas sumažina atsinaujinimo tikimybę 47 procentais ir mirties tikimybę 26 procentais penkerius metus po operacijos. Deja, tamoksifenas po to liaujasi veikęs ir netgi gali pradėti veikti priešingai, skatindamas vėžio ląstelių augimą. Ši moterų grupė atstovauja didžiausią vėžių sergančių moterų dalį, teigia Goss.

“Nepripažinta tai, kad daugiau nei 50 procentų atsinaujinimo atvejų įvyksta per penkerius metus nuo diagnozės,” teigia Goss. “Ji atsinaujina beveik neribotam laikui, ši liga neturi ribų.”

Gydytojams trūksta tinkamų įrankių, kuriais jie galėtų padėti šimtams tūkstančių moterų visame pasaulyje išgyventi šiuos penkerius metus.

Letrozolio bandymai prasidėjo 1998 m. ir galiausiai tyrimo imtį sudarė 5187 moterys Kanadoje, Jungtinėse Valstijose ir Europoje, kurios buvo menopauzės amžiuje, turėjo hormonų receptorių teigiamus auglius ir apie penkerius metus buvo vartojusios tamoksifeną (skalė – nuo ketverių su puse iki šešerių metų). Visos moterys turėjo būti jau tris mėnesius nevartojusio tamoksifeno ir nesergančios jokiomis ligomis. Tyrimą koordinavo Nacionalinis Kanados vėžio institutas.

Dalyviams buvo atsitiktinai paskirta gauti arba 2,5 miligramo letrozolio arba placebo – kas dieną, penkerius metus. Letrozolis sumažino vėžio atsinaujinimo riziką 43 procentais.

Vidutiniškai vėžys atsinaujindavo tik po 2,4 metų nustojus vartoti vaistus. Nors tamoksifenas veikia estrogeno receptorius ir neleidžia susijungti hormonams, letrozolis daro dar daugiau ir iš tikrųjų blokuoja hormono gaminimąsi.

“Mes nekonkuruojame su “apvaisintoju”. Mes visiškai jį pašaliname,” teigia Goss.

Pašalinis poveikis placebo ir letrozolio grupėse buvo maždaug vienodas, išskyrus tai, kad kaulų tankis vartojančioms letrozolį šiek tiek išretėjo. Tamoksifenas, priešingai, apsaugo nuo kaulų lūžių, nors skatina endometrinio vėžio ir kraujo trombų riziką. Ketinančios vartoti letrozolį moterys turėtų pasitarti su savo gydytoju apie būdus, kaip sumažinti osteoporozės riziką.

JAV Maisto ir vaistų administracija jau leido vartoti letrozolį gydant kai kurias krūties vėžio formas. “Aš manau, kad tai gali būti pakankamas pagrindas naudoti tai kaip bandymą siekiant pateisinti jo indikacijų pakitimus,” teigia dr. James Ingle iš Mayo klinikos ir kitas tyrime dalyvavęs mokslininkas.

Sustabdžius bandymus anksčiau laiko egzistuoja tam tikri trūkumai ir keli neatsakyti klausimai apie pašalinį poveikį bei tęstinį vaisto efektyvumą bėgant laikui.

Dabartiniai ir ateities aromatazinio inhibitoriaus tyrimai sieks atsakyti į klausimus, ar letrozolį galima naudoti vietoje tamoksifeno, ar jį galima naudoti, jeigu moteris tamoksifeno nenaudojo ilgiau nei tris mėnesius, ar jis tuomet veikia taip pat ir ar letrozolio efektyvumas išliks ir bėgant laikui.

“Beprasmiškas laukimas ypatingai išsekina žmones (sergančiuosius krūtis vėžiu pacientus),” teigia Goss. “Mes ketiname tai nutraukti. Mes ketiname palengvinti jiems gyvenimą ir žingsnį į sveikimą.”

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)