Nuo praėjusių metų liepos 1 d. įteisintomis vedybų sutartimis, teisininkų teigimu, domimasi vis dažniau ir drąsiau, tačiau sudaryti jas ryžtasi tik vienetai.

"Daugeliui šios sutartys dar asocijuojasi su nelygybe, arba baiminamasi greitos ištuokos. Dažnai viena pusė norėtų sudaryti tokią sutartį, tačiau kita prieštarauja. Tiesa, pastebėjau jog vis daugiau porų nebesibaimina apie tai kalbėti", - sakė klaipėdietis notaras Marius Stračkaitis.

Apsvaigę iš meilės nesikreipia

Notaras sakė pastebėjęs, kad Lietuvoje negalioja klasikinė vedybų sutarčių taisyklė, kuomet tokias sutartis renkasi vyresnio amžiaus, dažniausiai turtingi žmonės, ypač tie, kurie jau tuokiasi ne pirmą kartą.

"Pastebėjau, kad Lietuvoje tokias sutartis sudarinėja pakankamai jauni žmonės. Populiariai kalbant, tikrai šiuo klausimu nesikreipia tokio amžiaus žmonės, kuriems jau reikėtų sudarinėti testamentą.

Amžiaus vidurkis - 30-40 metų. Labai dažnai tai būna žmonės besituokiantys pirmąjį kartą. Tokio atvejo, kad tėvai būtų domėjęsi savo atžalos, kuriančios šeimą, ateitimi ir klausinėję apie tokią sutartį mano darbo praktikoje dar nepasitaikė. Žinoma, tai aktualiausia turtingiems žmonėms. Vis dėlto dar dažnai pasitaiko, jog tie, kuriems reikėtų sudaryti tokią sutarį, būna tiek apsvaigę iš meilės, kad bijo net pagalvoti apie skyrybų tikimybę.

Būna ir tokių, kurie gal ir norėtų sudaryti tokią sutartį, bet neturi tam priežasties, nes nė vienas neturi jokio turto", - pasakojo notaras.

Tačiau M. Stračkaitis sakė, kad vedybų sutartį verta sudaryti ir tuomet, kai nė vienas iš sutuoktinių neturi jokio turto, nes tuomet teisiškai galima nuspręsti, kaip bus elgiamasi su tuo turtu, kuris bus užgyventas ateityje. Vedybų sutartyje sutuoktiniai turi teisę nurodyti esamo ir būsimo turto teisinį režimą.

Savo valia jie gali nuspręsti, kad turtas, įgytas tiek iki santuokos, tiek gyvenant susituokus, yra kiekvieno sutuoktinio asmeninė nuosavybė. Antra vertus, sutuoktiniai gali sutarti, kad turtas, kiekvieno sutuoktinio įgytas iki santuokos ir esantis jų asmeninė nuosavybė, po santuokos įregistravimo tampa jų bendrąja jungtine nuosavybe. Yra ir trečias variantas - turtas, įgytas susituokus, yra bendroji dalinė sutuoktinių nuosavybė.

Nebereikia ginčytis

Notaras minėjo, kad vedybų sutartis gali sudaryti tik veiksnus pilnametis asmuo. Ribotai veiksnus sutuoktinis vedybų sutartį gali sudaryti tik tada, kai yra rašytinis juo besirūpinančio žmogaus sutikimas. Jei tokio sutikimo nėra, leidimą sudaryti tokią sutartį gali duoti teismas.

Paprastai sudaromos ikivedybinės ir povedybinės sutartys. Ikivedybinė sutartis sudaroma dar iki santuokos įregistravimo, tačiau ji įsigalioja tik nuo santuokos įregistravimo dienos. Tokių sutarčių, pasak M. Stračkaičio, sudaroma daugiausia. Povedybinė sutartis sudaroma bet kuriuo metu po santuokos įregistravimo.

Ši sutartis įsigalioja nuo jos sudarymo, jei sutartyje šalys nenustato kitaip. Ar jau buvo Lietuvoje nors kartą pasinaudota vedybų sutartimi skiriantis, M. Stračkaičio teigimu, sužinoti labai sunku, nes tokie žmonės niekur nebesikreipia dėl turto padalijimo. Tai jau būna išspręsta vedybų sutartyje. Tokiems žmonėms belieka išsiskirti.