„Pasienio pareigūnai ne vieną kartą iš užsieniečių vairuotojų reikalavo duoti kyšį už neteisėtą neveikimą – administracinės teisės pažeidimo protokolo nesurašymą dėl užsieniečių atvykimo į Lietuvos Respubliką, gyvenimo joje, vykimo per ją tranzitu ir išvykimo iš jos tvarkos pažeidimų. Tokiu būdu jie diskreditavo pareigūno autoritetą ir tuo pačiu valstybės prestižą“,- teigė Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Audrius Leonavičius.

Pernai vasarą ir rudenį Biržų ir Pasvalio rajonų teritorijoje Valstybės sienos apsaugos tarnybos Šiaulių rinktinės Pasvalio užkardos Sargybų poskyrio ir tos pačios užkardos Nelegalios migracijos prevencijos ir kontrolės poskyrio pasieniečiai, sustabdę patikrinimui į Rygą vykstančius užsieniečius vairuotojus ir nustatę, kad jie pažeidė užsieniečių atvykimo į Lietuvos Respubliką, gyvenimo joje, vykimo per ją tranzitu ir išvykimo iš jos tvarką, ne vieną kartą reikalavo duoti kyšį. Tokiu būdu valstybės sienos apsaugos pareigūnai pažeidimus padariusiems užsienio šalių vairuotojams už kyšius padėdavo išvengti administracinių teisės pažeidimų protokolų surašymo, praneša Panevėžio apygardos prokuratūra.

Ikiteisminį tyrimą atliko Valstybės sienos apsaugos tarnybos Šiaulių rinktinės Pasvalio skyriaus pareigūnai, jį kontroliavo Panevėžio apygardos prokuratūra.

Įtariamiesiems paskirtos kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai neišvykti.

Valstybės tarnautojas ar jam prilygintas asmuo, savo ar kitų naudai priėmęs, pažadėjęs ar susitaręs priimti kyšį, reikalavęs ar provokavęs jį duoti už neteisėtą veikimą ar neveikimą vykdant įgaliojimus, baudžiamas teisės atėmimu dirbti tam tikrą darbą arba laisvės atėmimu iki 3, 5 ar 8 metų.