Derybų menas gali nutiesti tiltus ar nugriauti sienas, siekiant visiems palankaus susitarimo. Dauguma moterų jaučia tiek daug nelygybės tarp jų ir kolegų vyrų, rafinuoto šališkumo bei netyčinio ar iš anksto apgalvoto ignoravimo, kad kiekvieną dieną privalo nusiteikti derėtis, jei nori tikėtis bet kokių permainų.

Tai turbūt teisinga ir gana gera strategija efektyviems pokyčiams: rodant permainas ir nuolatinę jūsų potencialo plėtotę kompanijoje, tebevykstančias derybas su status quo jėgomis, bei skirtingų interesų ar vertybių sistemos pasikeitimą kaip galimybę suvienodinti savo veiklos sferas. Kalbant derybų terminais, jūs pradedat naudoti “Saliami metodiką”.

Darbe galite naudotis “Saliami metodika” jums naudinga linkme, derantis dėl daugelio mažų laimėjimų, kurie gali pagerinti jūsų pozicijas kompanijoje.

Pirmas žingsnis moteriai parodyti save ne kaip darbuotoją, kuriai vis nesiseka šioje “nelygioje kovoje”, bet kaip asmenybę, galinčią nusistatyti savo pačios vaidmenį, yra ryžtingai demonstruoti asmeninį principingumą.

Palanku pradėti ruoštis deryboms savo prisistatymo metu. Vyrų ir moterų tarpusavio bendravimo stiliuje yra milžiniškos spragos, kurios parankios būtent vyrams. Prisistatydamas vyras paprastai vadovaujasi tokiomis rekomendacijomis: “Sveiki, aš Džonas Smitas, automobilių skyriaus vadovas, praėjusio mėnesio naudingiausio darbuotojo premijos laimėtojas.” Tuo tarpu moteris, net ir turėdama pareigūnės ar admirolo titulą, paprastai prisistatys sakydama “Sveiki, aš Emili”.

Draugiškai girkitės savo sėkme, tai pagrindinė taisyklė, kurią turi išmokti moterys. Galite pradėti derybas, konstatuodamos, kiek daug padarėte siekiant kompanijos tikslų.

Antras žingsnis yra tiksliai nusistatyti sau, ko būtent siekiate dirbdama šioje organizacijoje, bei nuspręsti, kiek esate pasiruošusi skirti tam savo laiko ir sunkaus darbo.

Pageidaujate ypatingo darbo? Eikite pas vadovą ir pasiteiraukite, kokius konkrečius žingsnius turėtumėte atlikti, norėdama įgyti kvalifikaciją šiam darbui. Galbūt reikėtų papildomų vakarinių kursų? Jūs tai padarysite. Galbūt norėtumėt padirbėti kitoje aplinkoje ir įgyti didesnės patirties? Jūs ir tai padarysite. Kitais žodžiais tariant, padarytumėt viską, ko prireiktų gauti šiam ypatingam darbui. Tai paskatins jus veikti. Kas dar galėtų jus sulaikyti?

Tai, ką turėtumėt atvirai pripažinti

Moteris paprastai sulaiko stereotipai, kurių dauguma tokie kvaili, jog iškelti aikštėn bematant pranyksta. Pavyzdžiai: baimė, kad moteris gali pastoti, net ir tada, kai jau pasiekusi brandų amžių, nuomonė, kad moterys nemėgsta keliauti, nors ir kalbama, kad jos noriai pasiruošusios tai daryti.

Dauguma moteriškų bruožų, pranokstančių vyriškuosius komandinėje veikloje ar bendradarbiavime, yra lygiai taip pat naudingi, o galbūt ir dar efektingesni šiuolaikinėje organizacijoje, tačiau nuvertinti lyderių vyrų “karingų” teorijų. Labai svarbu paneigti šiuos stereotipus.

Diplomatiškas įtikinėjimas duoda labai gerus rezultatus, taigi siekit savo tikslo palaipsniui. Galbūt jūsų vadovas taip pat turi savo silpną vietą, todėl visada atminkite keturis faktorius: “Atsargumas, Priklausymas, Kontrolė, ir Pagarba kitai pusei”. Kitais žodžiais tariant, nesutriuškinkit, bet įtikinkit.

Panaudokite pardavėjų triuką: “būti atspindžiu”. Raskit panašumų, kurie padidins pasitikėjimą ir išplės vadovavimo sferą. Atskirkite svarstomas problemas nuo galimybių ir išsaugokite skaidrius kompanijos tikslus. Dažnai šie tikslai yra geri, tik iki šiol nebuvo nepriekaištingai įgyvendinti, todėl Jums belieka tik viską atvirai išdėstyti.

Kartais vadovas pripažįsta jūsų vertę ir ketina jus paaukštinti. Tačiau atsiduriate tokioje pozicijoje, iš kurios, kaip jūs jaučiate, nėra “švaraus” karjeros kelio, vedančio į jūsų tikslą: tad atkreipkite jo dėmesį į tai. Ir įsiklausykite į jo atsakymą. Kompanija gali turėti gerą progą, kuri dar jums nepasitaikė. Jei taip, klauskite daugiau apie tai, kada galėtumėt tikėtis pasistūmėti priekin. Jei ne, atkakliai laikykitės savo nuomonės. Pagaliau, išlaikykite jūsų atneštą naudą kompanijai, taip didindama karjeros “banko sąskaitą”, kuria galėsit pasinaudoti ateityje.

Galbūt jūs nepadarysite karjeros per vieną dieną, bet labai svarbu atsiminti, kad negalite pradėti nuo to, kuo norite tapti, privalote pradėti nuo to, kuo esate. Kaip sakoma “Ar galima suvalgyti dramblį? Taip! Jeigu valgysite jį mažais kąsneliais kasdien.” Štai kaip jūs galite pasiekti permainų, naudodamos “Saliami metodiką”.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją