Pastarosios M.Haarajokio pareiškimą patenkino.

"Manau, kad generalinio direktoriaus atsistatydinimo motyvas buvo tas, jog bendrovei, tapus valstybine, gali būti paskirtas naujas vadovas",- sakė laikinai einantis generalinio direktoriaus pareigas Albinas Jasiulevičius. Šį laikinai vadovauti įmonei paskyrė M.Haarajokis, pats "Alytaus tekstilei" vadovavęs 18 mėnesių. Tai jau trečias užsienietis generalinis direktorius, po įmonės privatizavimo pasprukęs, esant kritiškai "Alytaus tekstilės" padėčiai.

Kai kurių šaltinių duomenimis, M.Haarajokis, vadovaudamas bankrutuojančiai bendrovei, už įmonės pinigus gyveno prabangiame viešbutyje ir važinėjo į Suomiją. "Alytaus tekstilės" generalinio direktoriaus atlyginimas siekė 30 tūkstančių litų, kai darbininkų vidutinė mėnesio alga yra apie 550 litų.

A.Jasiulevičius, paklaustas, ar tikrai M.Haarajokis už įmonės pinigus nuomojo brangų viešbutį, važinėjo į savo šalį ir gaudavo fantastišką atlyginimą, tvirtino: "Jis buvo geras žmogus, bet manęs į svečius niekada nekvietė, todėl, kur ir už ką gyveno, nežinau, o darbo užmokestį skelbti nekorektiška".

Laikinojo generalinio direktoriaus teigimu, M.Haarajokis išvyko negavęs atlyginimo kaip ir visi bendrovės darbuotojai - už birželį, liepą, rugpjūtį, rugsėjį. "Jis paprašė atlyginimą išmokėti taip, kaip jis bus mokamas visiems įmonės darbuotojams",- teigė A.Jasiulevičius.

Jis laikinai vadovaus bendrovei, kol įmonės stebėtojų taryba ar valdyba paskirs naują "Alytaus tekstilės" administracijos vadovą - generalinį direktorių.

Gaivinimo planas - iki spalio 20 dienos

Kaip jau rašėme, Vyriausybės kanclerio nurodymu ūkio ministras Petras Čėsna rugsėjo 30-ąją sudarė darbo grupę "Alytaus tekstilės" gaivinimo planui parengti. Šios darbo grupės sudėtyje - Ūkio, Socialinės apsaugos ir darbo, Finansų ministerijų, Lietuvos pramonininkų konfederacijos, Valstybės turto fondo, Turto banko atstovai, taip pat Alytaus miesto meras Vytautas Kirkliauskas ir laikinai einantis "Alytaus tekstilės" vadovo pareigas A.Jasiulevičius. Darbo grupė, vadovaujama ūkio viceministro Nerijaus Eidukevičiaus, iki spalio 20 dienos turi parengti įmonės gaivinimo planą ir jį pateikti Vyriausybei.

Šį ketvirtadienį įvyko pirmasis darbo grupės atstovų pasitarimas. Kaip tvirtino V.Kirkliauskas, buvo aptarta dabartinė "Alytaus tekstilės" padėtis, apsvarstytas bendrovės pateiktas verslo planas, išanalizuoti įmonės vidiniai rezervai dėl produkcijos savikainos sumažinimo, tartasi, ko ir ką reikia daryti, kad bendrovė galėtų normaliai ir pelningai dirbti. Mero teigimu, padėtį apsunkina tai, kad Valstybės turto fondas neprisikviečia dabartinės "Alytaus tekstilės" savininkės, bankrutavusios "Asean Interests Limited", valdančios 47 procentus alytiškės įmonės akcijų, įgaliotojo atstovo pasirašyti pardavimo valstybei sutarties.

Pasak miesto mero, dabartiniai "Alytaus tekstilės" savininkai pradėjo kelti papildomų sąlygų. Viena iš jų - nors ir žadėjo, atsisako parduoti 27 procentus "Tolaram Investments" Estijoje akcijų valstybei. Abi pastarosios įmonės priklauso Singapūro finansinei grupei "Tolaram Group".

Kita sąlyga - dabartiniai "Alytaus tekstilės" savininkai reikalauja, kad bendrovė grąžintų per 670 tūkstančių litų, kurie buvo skirti įmonės apyvartinėms lėšoms, tačiau neįforminti kaip investicinės lėšos. Įmonės savininkai nurodo minėtos sumos grąžinimo terminus ir garanto prašo turtu. "Norint grąžinti šias lėšas "Alytaus tekstilės" savininkams, reikia kreditorių pritarimo",- tvirtino V.Kirkliauskas.

Jo teigimu, darbo grupės parengtas įmonės gaivinimo planas gali būti pradėtas įgyvendinti tik tuo atveju, jei tarp dabartinių "Alytaus tekstilės" savininkų ir Valstybės turto fondo bus pasirašyta sutartis dėl minėtų 47 procentų įmonės akcijų pardavimo valstybei. Taip pat tik šiai tapus "Alytaus tekstilės" savininke gali keistis ir įmonės stebėtojų taryba ar valdyba.