Atgavo 5 proc. skolos

Rugpjūtį SPAB “Kauno energija” sudarė bendradarbiavimo sutartis su dviem profesionaliomis skolų išieškojimo įmonėmis. Kiekvienai buvo paskirstyta apylygė skolų dalis. Pagal sutartį UAB “Gelvoros saugos konsultacijos” turėjo atgauti apie 10,4 mln. Lt, o UAB “Skolų išieškojimo biuras” - 9,6 mln. Lt.

Žinoma, tiek lėšų atgauti negalėtų turėti vilčių net didžiausias optimistas, tačiau konkursą laimėjusios bendrovės tikino, kad sėkmės atveju galima atgauti daugiau nei 50 proc. skolų. Priminsime, kad miestiečių įsiskolinimai “Kauno energijai” rugpjūčio pradžioje siekė apie 30 mln. Lt. Taigi prieš šildymo sezoną bendrovei labai būtų pravertę nors keli papildomi milijonai.

UAB “Gelvoros saugos konsultacijos” vykdantysis direktorius Aurimas Vengrys darbo Kaune išvakarėse teigė, kad panašaus pobūdžio užsakymą bendrovė turi ir Klaipėdoje - skolų krepšyje buvo apie 5 mln. Lt, o skolų išieškotojai per mėnesį vidutiniškai iš skolininkų išpešdavo po 200 tūkst. Lt. Taigi “Kauno energijos” vadovai mintyse jau skaičiavo atgautus milijonus. Per šešias savaites bendrovėms pavyko atgauti 903 tūkst. Lt. Lyg ir neblogas rezultatas, tačiau išieškojimo rodiklis nesiekia nė 5 proc.

Už skolą atidavė žemės sklypą

Kol kas sėkmingiau atgauti skolas sekasi mažesnę patirtį šioje srityje turėjusiam “Skolų išieškojimo biurui”. Ši bendrovė “Kauno energijai” grąžino beveik 475 tūkst. Lt - apie 10 proc. daugiau nei konkurentai.

Pasak “Skolų išieškojimo biuro” vadovo Almanto Čelkono, apie 10 proc. skolininkų, su kuriais šiai įmonei patikėta dirbti, jau grąžino visas skolas.

“Dar apie 60 proc. mums priskirtų skolininkų grąžino dalį skolų ir įsipareigojo tai daryti pagal sudarytus grafikus. Likusieji 30 proc. dėl įvairių priežasčių vengia tai daryti”, - sakė A.Čelkonas.

Bendrovės vadovas prognozuoja, kad iki metų pabaigos visas skolas turėtų grąžinti dar apie 20 proc. skolininkų. Kaip “Kauno dienai” pasakojo skolas išieškantys minėtos bendrovės atstovai, kartais pavyksta surasti ir skolininkui, ir skolas išieškančiai bendrovei naudingų originalių bendradarbiavimo būdų.

“Įsiminė atvejis, kai vienas pagarbaus amžiaus kaunietis mums juokais už skolą pasiūlė pasiimti jo dar neatgautą žemės sklypą, kuris buvo net kitoje apskrityje. Žmogus labai nustebo, kai mūsų konsultantai rimtai išklausė jo pasiūlymą, užsirašė duomenis. Dabar “Skolų išieškojimo biuro” specialistai užsiima minėto žemės sklypo atgavimo reikalais - renka dokumentus dėl jo atgavimo, o po to suras pirkėją, pagal sutartį sklypą parduos, grąžins skolą “Kauno energijai” ir dar liks pinigėlių pačiam skolininkui”, - pasakojo “Skolų išieškojimo biuro” projektų vadovė Ingrida Šulcienė.

Beje, minėta bendrovė “probleminiais” vadina Karo ligoninės, Kęstučio, Laisvės al., Amalių, Jakšto ir kt. gatvėse gyvenančius kauniečius.