Žmonės susitinka ir įsimyli ne pagal tą patį scenarijų. Didžiulę įtaką jų elgesiui daro šalies kultūra. Užsienietis gali neturėti supratimo, kaip žmonės simpatijas reiškia Lietuvoje, o tu gali nenutuokti, kaip susižavėjimas demonstruojamas jo šalyje. Vienas kitam patikusių skirtingų kultūrų žmonių elgesys nėra toks spontaniškas, kaip rodoma romantiniuose filmuose. Užsienyje gyvenančios merginos tau atskleis, ko gali tikėtis iš patikusio svetimšalio!

Prancūziškas ne

“Prancūzijoje mergina labai retai kviečia vaikiną į pasimatymą. Nėra prasmės ieškoti antrosios pusės bare ar klube, nes prancūzai, kad ir kiek būtų suvartota alkoholio, kad ir kokia draugiška būtų atmosfera, vangiai bendrauja su nepažįstamais žmonėmis”, — tikina Aistė, daugelį metų gyvenanti Prancūzijoje.

Beje, moters ne prancūzams nereiškia atsisakymo: tai suprantama kaip galbūt, dar pažiūrėsim, paprašyk to paties dar kartą, mat prancūzės žodeliu ne žaidžia — jos nori, kad vaikinai primygtinai jas kviestų į pasimatymą. Taigi svetimšalėms nevalia pykti, jei prancūzas įkyriai pristoja: jį taip išauklėjo vietos merginos — labiau stengtis, demonstruoti dėmesį nuolatiniais prašymais.

Skambučiai. Lietuvės pernelyg atkakliai SMS rašinėjantį vaikiną vadina prielipa, o Prancūzijoje atvirkščiai — kuo vaikinas dažniau skambina ar rašo SMS, tuo geriau. Jeigu prancūzas skambina penkiskart iš eilės, vadinasi, mergina jam rūpi. Jeigu ji iš draugo per aštuonias valandas nesulaukia skambučio, prasideda santykių aiškinimaisi.

Bučiniai. Lietuvoje lengva pabučiuoti merginą. Ypač kai kompanija įkaušta — tada glėbesčiuojamasi ir bučiuojamasi dėl įvairiausių priežasčių. Prancūzijoje nieko panašaus nevyksta. Vaikino bučinys į lūpas, ypač tas prancūziškas, reiškia viena: noriu būti su tavimi.

Seksas. Prancūzai į seksą žiūri paprasčiau nei lietuviai. Niekam nė klausimo nekyla, per kelintą pasimatymą padoru pasimylėti. Tai gali nutikti net po pirmojo bučinio.

Pokalbiai. Prancūzai atviriau nei mes kalba apie santykius bei jausmus. Jie nemano, kad tylėjimas — auksas. Vaikinams nestinga pasitikėjimo savimi, todėl aštresnis merginos juokelis jų nežeidžia, tačiau jie niekada nedrėbs: su šia suknele atrodai stora. Žodžiu, prancūzai elgiasi taip, kaip tą akimirką jaučiasi, jiems nė motais taisyklės ką daryti ir ko nedaryti.

Ispaniškas vyriškumas

“Ispanės nuo vaikystės mokomos būti kuklios, nesusitikinėti su bet kuo. Sekso klausimais jos palyginti konservatyvios”, — pasakoja šioje šalyje gyvenanti Iveta.

Tradicinėse ispanų šeimose merginos bei moterys taikosi prie vyrų. Vyrai už tai atsidėkoja dėmesiu ir pagarba. Labai dažnai vakarėliuose gali išvysti, kaip ispanas pabrėžtinai rodo savo merginai dėmesį. Ispanai mėgsta flirtuoti, tad jei mergina su vaikinu sėdi susiglaudę, tai nereiškia, kad jie yra meilužiai, jei ispanas kalbėdamas tave liečia, atvirauja, neskubėk austi meilės istorijų — jis tiesiog nuoširdžiai bendrauja.

Pasimatymas. Iniciatyva — vyrų rankose. Vos susipažinęs ispanas gali pulti su tavimi glėbesčiuotis tarsi su sena pažįstama. Pernelyg neatsipalaiduok: jausmingas vaikino elgesys — jokia garantija, kad jūsų pažintis virs rimtesniais santykiais.

Bučiniai. Ispanai juos dievina. Ypač šokdami. Beje, šokių aikštelėje ispanas gali meistriškai judindamas kūną pademonstruoti, kaip tavimi žavisi.

Skambučiai. Panašiai kaip ir Prancūzijoje — jų kiekis proporcingai didėja stiprėjant vaikino susižavėjimui.

Seksas. Ispanas nevers tavęs mylėtis, jei nesi tam pasirengusi. Net įkaušusių vyrukų kompanijoje gali jaustis saugi: jiems nė į galvą nešaus pasinaudoti tavimi.

Pokalbiai. O, ispanai daug kalba! Taip jie jaučiasi prasmingai leidžiantys laiką. Kartais sunku ir suprasti, kur esi pakviesta — į pasimatymą ar į pašnekesį. Tiesiog manyk, kad vaikinas norėjo praskaidrinti sau nuotaiką.

Vokiška tvarka

Vokiečiai malonūs, inteligentiški (arba moka gerai maskuoti išsilavinimo spragas) ir mėgsta iniciatyvias moteris. “Jie liekni, aukšti, išvaizdūs, stilingi, kvepia ir dar yra protingi. Dangau, kur patekau — į rojų moterims?” — toks buvo pirmasis Deimantės įspūdis pamačius biure išsirikiavusius kolegas.

Pažintis. Išvaizdžiausia mergina visą vakarėlį gali prastovėti kampe ir niekas jos neužkalbins. Ne dėl to, kad yra per prasta arba kompanija nori jos atsikratyti, — vokiečiai tiesiog nesišypso nepažįstamiems žmonėms, nebent būtų išgėrę labai daug alaus. Jeigu nusižiūrėjai vaikiną, pati eik prie jo ir užkalbink. Vokietis gali nesuprasti, kad mergina jį kabina, todėl turi būti tiesmuka, bet mandagi. Prie vaikino neleidžia prieiti įgimtas kuklumas? Tada, pavyzdžiui, pereik gatvę ne per perėją vaikino akivaizdoje. Garantuojame: drausmingas vokietis prieis pasakyti pastabą. Argi ne puiki dingstis pokalbiui pradėti?

Pasimatymas. Kviesti merginą į pasimatymą vokiečiams kainuoja daug jėgų. Be to, jie mėgsta laikytis taisyklių. Jeigu susitarėte aplankyti sušių barą, nekeisk susitikimo vietos paskutinę minutę. “Tai neįmanoma”, — atsakys vaikinas išpūtęs akis. Ir nevėluok. Jis nesupras, jei pasirodysi lietuviškai užtrukusi dešimt penkiolika minučių.

Bučiniai. Jam patiks, jeigu pirmoji ryšiesi jį pabučiuoti. Netiesa, kad vokiečiai bijo įsipareigoti — jie tik konservatyvūs ir palyginti kuklūs.

Skambučiai. Vokiečiui sunku ištarti žodį myliu — geriau jis jį parašys SMS arba elektoriniu paštu. Vokiečiai mėgsta ginčytis telefonu vien dėl to, kad paprieštarautų, nes mano tuo metu atrodantys šauniai ir vyriškai.

Pokalbiai. Neklausk, kaip atrodai, jei nenori išgirsti tiesaus atsakymo. Kita vertus, net teirautis nereikia. Jeigu vokiečiui pasirodys, kad apsirengei netinkamai, tuoj pat tai tau ir pasakys. Be užuolankų. Jeigu vaikino klausi, kaip jis laikosi, tai ir išklos tiesą nieko nenutylėjęs. Neišsigąsk, jei pradės dalytis intymiausiomis gyvenimo detalėmis. Pati klausei, kaip jam sekasi.

Suomiškas uždarumas

“Vakarėliuose svarbų vaidmenį atlieka alkoholis — kaip tik dėl jo dažnai vyksta prancūziškų bučinių konkursai. Nepavyko su viena, pavyks su kita — toks tradicinis suomių vaikinų požiūris”, — pastebi Erika.

Pasimatymai. Kviečia į juos lygiomis teisėmis ir vaikinai, ir merginos. Suomius nelengva perkąsti, nes jie atvirai nedemonstruoja emocijų. Vaikinai uždari, tačiau nepaniurę, linkę į savianalizę, jų geras humoro jausmas.

Seksas. Reikalingas jau per pirmąjį pasimatymą kaip saulė žiemą ūkanotą.

Pokalbiai. Palyginti atviri, kartais dėl to ir pribloškia. Į merginos abejones ar tu mane myli vaikinas gali atsakyti tiesmukai: “Pernai sakiau, kad myliu, nejaugi nepameni?”

Švediška migla

“Jie santūrūs, uždari, tačiau tai nereiškia, kad be jausmų. Švedai jausmus atskleidžia, jei visiškai žmogumi pasitiki, — pasakoja Karolina. — Maža to, švedai — gražūs vyrai.” Visa, ką galima pasakyti gera apie švedus, galioja, kol jie negėrę.

Pokalbiai. Švedas greičiau numirtų nei blaivus užkalbintų nepažįstamą merginą, tačiau išgėręs gali tapti įkyrus. Maža to, išgėrusios kompanijos tampa nevaldomos. Pavyzdžiui, penktadienio vakarą studentų miestelyje iki paryčių girdėti dainos, pro langus skraido televizoriai, net atliekami gamtiniai reikalai.

Pasimatymai. Pas mus vaikinas kviečia merginą į pasimatymą, abu pasėdi kavinėje, pasikalba, jis sumoka už vaišes, nes ją pakvietė, jeigu jai jis patiko, kitą žingsnį žengs ji. Švedijoje visiškai neaišku, kas turi imtis iniciatyvos, kas mokės už vaišes, kaip pasimatymas baigsis. Lieka leisti tai nuspręsti kokteiliams. Sudėtingiau, kai užsienietė įsivaizduoja esanti pakviesta į pasimatymą, o švedas nė nesuvokia taip pasielgęs.

Seksas. Įvykių skubinti negalima, ypač jei to nenori moteris.

Itališka šeima

“Jei nemoki itališkai, bus itin sunku pritapti prie mylimojo šeimos”, — įspėja Vilė. Italai — mamyčių vaikeliai. Persikėlęs gyventi pas merginą italas tikisi, kad toji perims dalį jo mamos darbų, na, bent jau maistą jam ruoš. Italijoje normalu, kad 28 metų vaikinas gyvena su mama ir neplanuoja šeimos. Kai ištekėjo 23 metų lietuvė, vietinius ištiko šokas: tokia jauna, net gyvenimu pasidžiaugti nespėjo!

Pasimatymai. Dalis italų vyrų — mylintys, šeimyniški, gerbiantys moteris, kiti — mergininkai. Deja, šių Italijoje ženkliai daugiau nei rimtų vaikinų. Tačiau kad ir kokie būtų, visi vyrai skiria dėmesio savo išvaizdai. Staipymusi prieš veidrodį jie lenkia moteris ir dažnai pavėluoja į pasimatymus. Merginų prielankumą jie laimi atkaklumu ir pagarba, tačiau ant rankų jų nenešioja, tai — mitas.

Pokalbiai. Italijoje vyrauja maisto kultas, todėl vaikino garbės reikalas — pakviesti merginą į restoraną. Pasiūlymo į klubą eiti nesulauksi — kaipgi ten galima pasikalbėti. Italo meilės užsienietei įrodymas — jos pristatymas šeimai.

Skambučiai. Italai atsipalaidavę, neskubantys, nėra karšto būdo, kaip mėgstama hiperbolizuoti, tačiau jei mergina patinka, bus nuoširdžiai atakuojama SMS.

Seksas. Aistringas, bet tik tada, kai mergina nusprendžia esanti jam pasirengusi.