„Jei vyras ar moteris kažką daro, dažniausiai matome vyrus, nes jie visur daugiausia dominuoja. Nebūtinai turi būti politikė ar kosmonautė, kaip Valentina Tereškova ar dar kažkas – tu gali kažką padaryti, pavyzdžiui, savo vietovei daug didesnio, kur žmonės labiau įvertina ir dažniausiai niekas nežino“, - pirmadienį žurnalistams sakė EIGE direktorė Virginija Langbakk.

Įvairios Europos moterų sėkmės istorijos atsidurs specialioje duomenų bazėje, kuri bus naudinga eksperčių, įdomių moterų paieškai. Kasmet 12 įspūdingiausių organizatorių atrinktų europiečių iš visos ES atsidurs specialiame kalendoriuje, išleistame 22 Bendrijos kalbomis.

„Tai bus europinės moters kalendorius – įdomiausių įkvepiančių moterų“, - teigė V. Langbakk.
Nominuoti save galės pati moteris, ir jos šeimos nariai, kolegos, draugai ar bet kuris kitas, manantis, kad ta moteris gali tapti įkvėpimo šaltiniu kitoms, padarė daugiau ar įdomiau už kitas. Moters sėkmė priklausys nuo jos apibūdinimo ir argumentavimo - siūlytojas galės įrodyti, kad verčiausia titulo ir įkvėpimo šaltinis yra ir, pavyzdžiui, kaimo bibliotekos vedėja.

Pirmasis kalendorius turėtų pasirodyti dar šįmet. Projektu siekiama pristatyti sėkmingą Europos moterų patirtį, įgytą įvairiausiose srityse. Sėkmės pavyzdžiai, elgesio modeliai, pristatomi specialiuose renginiuose, turėtų įkvėpti visuomenę, tarp jų – jaunas moteris.

Moterys vis dar mažai matomos

EIGE vadovė primena, kad prieš 100 metų Moters dienos iniciatyva gimė, nes moterys nebuvo matomos. V. Langbakk siūlo paskaičiuoti, kiek dabar gatvių pavadinimų moterų vardais, kiek laikraščiuose matyti moterų nuotraukų.

„Moters įvaizdžio formavimas, ypač jaunimui, neišsamus, nes moteris mažiau matosi“, - konstatavo pašnekovė.

„Šiandien Kovo 8-a - ne be tai, kas buvo anksčiau, kai vyras tą dieną nors kartą indus išplaudavo ar tortą, kad žmonai kepti nereikėtų, nupirkdavo. Tie laikai turbūt praėjo visur. Dabar tai daugiau politinis gestas – dar parodyti, kad moters daug kur nesimato, kad moterys – didesnė dalis visuomenės“, - į DELFI klausimą, kas šiandien yra Tarptautinė Moters diena, atsakė V. Langbakk. 

Nors, pasak jos, dar daug kur moterys mažiau matomos, mažiau pristatomos, tačiau Lietuvos valdžioje situacija pavyzdinė. Užtai kitur situacija skiriasi – pavyzdžiui, bibliotekininkėmis daugiausia dar dirba moterys.