Nuosprendis šioje byloje svarbus tuo, kad nelegaliu programinės įrangos parsisiuntimu kaltinama dar per 100 interneto vartotojų. Jei S. Bernotas bus pripažintas kaltu, bus sukurtas precedentas ir tokių bylų teismus gali pasiekti kur kas daugiau.

S. Bernotas kaltinamas, kad 2009 spalio pabaigoje parsisiuntė „Windows“ programinę įrangą, kuri automatiškai tapo prieinama kitiems vartotojams.

Pagal kompiuterio IP adresą nustatyta, kad programinė įranga siųsta į S. Bernoto kompiuterį, o savo paaiškinime policijai S. Bernotas teigė, kad „galėjo siųstis programinę įrangą“. Tačiau kaunietis neparašė, kad tikrai siuntėsi „Windows“.

Tyrimą bei bylos medžiagą, kurią sudaro 48 dokumentai bei 2 kompaktiniai diskai, surinko policija bei VšĮ „Lietuvos antipiratinės veiklos asociacija“ (LANVA).

Advokatas R. Rinkevičius iškėlė klausimą ar apskritai viešoji įstaiga gali rinkti tokio pobūdžio informaciją, ar ji dirba su sertifikuota bei patikrinta įranga. Teisme Kauno VPK Žaliakalnio policijos komisariato Prevencijos poskyrio vyr. tyrėjas Gytis Pužauskas į šiuos klausimus negalėjo atsakyti.

Tiesa, tyrėjas teigė, kad tyrimą bei duomenų rinkimą atliko policija, o LANVA specialistai tai tik padėjo padaryti.

„Tai tas pats, kai gatvėje žmonės su neaiškiais prietaisais matuotų greitį ir siųstų duomenis į policiją, kad ji nubaustų galimus pažeidėjus“, - sakė advokatas R. Rinkevičius.

Be to, advokatas teigė, kad bandomąją programinės įrangos „Windows“ versiją galima parsisiųsti iš oficialaus „Microsoft“ internetinio puslapio ir už tai jokios sankcijos negresia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)