Jo nuomone, šiuo metu Lietuvos naftos gavybos verslo padėtis yra neaiški, gręžiniai eksploatuojami nesusimąstant apie tolesnę ateitį, net nėra sukurta konkreti ilgalaikė strategija.

"Naftos verslą kontroliuojančios institucijos tarpusavyje nesusikalba, atsiranda daugybė neaiškumų skiriant licencijas įmonėms. Naftos gavybą reglamentuojantys teisės aktai kertasi ne tik vieni su kitais, bet ir su kai kuriomis Europos Sąjungos direktyvomis", atkreipia dėmesį H. Žukauskas. Jo nuomone, tai automatiškai sudaro prielaidas korupcijai ir neskaidrumams naftos versle.

"Ar nereikėtų stabtelėti, dar kartą viską apsvarstyti, labiau įsiklausyti ne tik į verslininkų, bet ir į mokslininkų nuomonę šiuo klausimu?" - klausia liberaldemokratas.

Liberaldemokratų frakcija Seime žada sukviesti geologijos mokslų ekspertus bei išklausyti jų nuomonę apie šiandieninę situaciją naftos gavybos versle, pasidalyti mintimis, kokia turėtų būti ilgalaikė naftos išgavimo strategija mūsų valstybėje.

"Neabejoju, kad įsiklausius į Lietuvos mokslininkų nuomonę ir tyrimų išvadas, kurių, mano žiniomis, šie yra padarę nemažai, naftos gavybos Lietuvoje strateginis vaizdas ir planavimas skirtųsi nuo vykdomo šiandien", - įsitikinęs politikas.

Anot H. Žukausko, pelningiausiame valstybėje versle esanti netvarka Lietuvai prestižo tikrai neprideda. Anot jo, tą aiškiai parodo ir dabar vykstantys tarptautiniai teismo procesai, kuriuose Lietuva yra kaltinama nesąžiningų konkursų rengimu žvalgyti ir išgauti naftą.

"Be to, visi puikiai prisimename neseniai svarstytą naftos ir dujų išteklių įstatymą, kurį Prezidentas Rolandas Paksas vetavo, tačiau daug diskusijų ir neaiškumų sukėlęs dokumentas Seimo daugumos buvo priimtas", - primena Liberaldemokratų frakcijos seniūnas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją