Nukertamos šakos, o nuo jų nuskabomi lapiniai pumpurai. Žiediniai pumpurai žaliavai netinka. Lapiniai yra mažesni už žiedinius, pailgi, minkštesni, stipriau laikosi prie šakelių. Ant šakučių dažnai būna keletas žiedinių, o tarp jų viršūnėje vienas lapinis pumpuras, kurį perlaužus matyti gelsvi lapeliai su gelsva, kvapia, dervinga medžiaga tarp jų.

Džiovinama šaltose palėpėse 1–2 mėn. ar specialiose džiovyklose ne aukštesnėje nei 35 °C temperatūroje, dažnai vartant. Gerai išdžiovinti pumpurai spaudžiami tarp pirštų traška, bet nesubyra. Spaudžiami subyra tik atsitiktinai pakliuvę žiediniai ar perdžiovinti lapiniai pumpurai. Išdžiūvę pumpurai yra gelsvai rudi, su lipnia, kvapia mase viduje.

Drebulių žievę geriausiai ruošti balandžio–gegužės mėn. Mat tuo metu aktyviausi būna medžio syvai. Pjauti reikia lygią, jaunas šakeles dengiančią žievę. Gerai prapučiamoje, saulės apšviestoje vietoje, ant drobinio audeklo išdėlioti atskirai po vieną gabalėlį, kad džiūdami nesupelytų.

Preparatai iš drebulių malšina skausmą, stabdo uždegimus, skatina prakaitavimą ir mažina karščiavimą. Liaudies medicina drebulių pumpurais gydo peršalimą, viduriavimą, išoriškai – podagrą, reumatą, nudegimus, žaizdas, hemorojų.

*Sergantiesiems cukriniu diabetu medikai rekomenduoja gerti drebulės žievės nuovirą. Valgomąjį šaukštą drebulės žievės reikia užplikyti 2 stiklinėmis vandens. Virti 30 minučių. Gerti prieš valgį po pusę stiklinės 3–4 kartus per dieną.

*Puiki priemonė, padedanti iš organizmo pašalinti šlakus ir išguiti iš žarnyno parazitus, yra karti drebulės žievės arbata. Šis gėrimas apmalšina ir radikulito skausmą.

*Šaukštelį drebulių pumpurų užplikyti stikline verdančio vandens ir 45–60 min. palaikyti uždengtą, nukošti. Gerti po 1–2 šaukštus 5–6 kartus per dieną peršalus.