Paprastai nepaprasti dalykai

Gyvenant Tailande jau kurį laiką daug kas ima atrodyti kaip įprasta kasdienybė. Tačiau kartais pagalvoji, kad tie įprasti dalykai iš tikrųjų yra nepaprasti. Pavyzdžiui, apsipirkus prekybos centre ir sumokėjus pinigus pardavėja sudeda rankas lyg maldai, nusilenkia jums ir kuo nuoširdžiausiai sako „ačiū“. Čia net didžiajame prekybos centre Tesco jums pirkinius įteiks dailiai sudėtus į maišelius ir gražiai padėkos.

Taip pat yra berniukas pasiuntinukas, kuris gali pirkinius nunešti iki pat jūsų transporto priemonės. Šioje šalyje visur juntamas nuoširdus dėmėsys žmogui, visi šypsosi, atrodo laimingi. Kai aplink visi tokie geri, draugiški ir nuolankūs vieni kitiems, imi ir pats darytis geresnis, draugiškesnis, nuolankesnis. Išmokom kartu su visa šeima dailiai sudėti rankas, lankstytis ir kartoti „kapuncha“.

Tailandietiškas masažas

Tradicinis tailandietiškas masažas šioje šalyje mums kainuodavo 8-16 Lt. Už tiek gaudavome visą valandą stipraus viso kūno masažo, kuris prilyginamas sportui su asmeniniu treneriu – ir iš tikrųjų, visą kūną taip išlanksto ir išmasažuoja, kad po masažo jautiesi ne tik iš peties pasportavęs, bet ir daug žvalesnis ir energingesnis. Tailande galima išmokti šio masažo paslapčių, mokantis yra daug jogos – raumenų tempimo pratimų, taip pat akupunktūros.

Vandens šventė

Naujieji metai ir vandens šventė Tailande švenčiami balandžio 13 d., tą dieną važiuojant į miestą pakeliui patyrėme kelis vandens pliūptelėjimus ant savęs ir džiaugsmingus naujametinius pasveikinimus. Atvirų džipų ir motorolerių spūstyje galima buvo pastebėti, kad džipuose – didžiulės talpos vandens ir kibirėliai.

Aplink visi vieni kitus barstė spalvota kūno pudra (tokia, kuri kūdikiams skirta), sustojus tepliojo veidus ir drabužius bei laistė vandeniu. Gudresni džipuose turėjo ir šaldytuvus, iš kurių ištrauktas vanduo tikrai būdavo ledinis. Daugelis apsiginklavę milžiniškais vandens šautuvais su ant nugaros kabinamomis talpyklomis. Visame mieste įrengtos vietos pasipildyti vandeniui, kur savanoriai mielai pripildydavo ne tik vandens šautuvus, bet ir pildavo iš vandens žarnų ant galvos ir kūno.

Rankdarbių kaimai

Viena iš turistinių atrakcijų siūloma besilankantiems Ciang Mai mieste yra taip vadinami Handicrafts Villages. Tai yra skėčių kaimai, sidabro kaimai, odos kaimai. Tie kaimai yra nedideli fabrikėliai su dažniausiai senais stalais ir kėdėmis, prie kurių sėdi darbuotojai. Už tų fabrikėlių beveik visada – parduotuvė, milžiniška, prabangi. O tailandiečiai pardavinėdami savo prekes nei kiek neatsilieka turkams ar indams. Tuoj pat traukia iš kišenės skaičiuotuvą, siūlo nuolaidas, mauna ant rankų žiedus.

Šilko fabrikėlyje galima pamatyti, kaip iš šilkverpių kokonų traukiami šilko siūlai, paskui rankomis audžiama medžiaga. Skėčių kaime galima išvysti, kaip daromas popierius, vėliau kalami plonyčiai bambuko pagaliukai, galiausiai kaip piešia ant jau pagamintų skėčių. Odos kaime leidžiama pačiupinėti krokodilo, gyvatės, dramblio, stručio, rajos odas.

Sidabro gamintojai demonstruoja kaip daromi sidabriniai gaminiai ir rodo filmą apie tai, kaip randami ir apdirbami brangieji akmenukai, dar galima pamatyti lydomą ir į formas pilamą auksą, į žiedus ir apyrankes klijuojamus deimančiukus. Kiekviename fabrikėlyje–parduotuvėje jus lydi vis kita miela tailandietė, pasitikdama klausimu „where are you from“ ir vis bandydama ką nors parduoti.

Tailando maistas

Maistas čia labai svarbus. Tailandiečiai mėgsta skaniai pavalgyti, tačiau daugelis jų savo namuose neturi virtuvės! Iš pradžių toks faktas gali stebinti, bet vėliau tai tampa labai suprantama – jei gatvėje ar turguje gali nusipirkti šviežio, ką tik pagaminto maisto – ir tai tekainuoja 20-30 batų (apie 1,5-2 Lt) – ar verta namuose pačiam gamintis?

Maisto pasirinkimas tikrai didelis – ant grotelių kepta mėsa (vištiena, jautiena, kiauliena), suverta ant pagaliukų (su daržovėmis ar be jų), taip pat ant grotelių kepta žuvis, tofu, dešrelės, krabų lazdelės, kukurūzai, vištienos sparneliai, šlaunelės ir kitos keptos šio paukščio dalys.

Čia daug įvairių rūšių salotų, kurias galima susimaišyti ir pačiam, ir visi vietiniai patiekalai – kepti ryžiai su daržovėmis ir krevetėmis arba vištiena, omletai su įvairiais įdarais, Spring rolls – daržovių suktinukai ryžių paplotėlyje, Pad tai – ryžių makaronai su riešutais ir sojos tofu, įvairūs kario patiekalai, sriubos.

Daugelyje vietų turguje gali pavartyti gausų meniu ir išsirinkti patiekalą, kurį tau supakuos į dėžutę arba sriubą supils į maišelį. Grįžęs namo visada rasi pridėtą nedidelį maišelį aštraus padažo, pakuotę čili pipiriukų ir cukraus. Beje, cukraus čia jie vartoja nemažai, tai yra, nedideliais kiekiais beveik visuose patiekaluose. Dėl nuolatinio karščio tailandiečiai vartoja nemažai energetinių gėrimų, o populiariausias jų – vadinasi M-150, kuris čia gyvenančių žmonių teigimu gaminamas iš žolelių ir visai nekenksmingas.

Maistą galima nusipirkti ir gatvėje, ne tik turguje. Dažniausiai tai pjaustyti vaisiai, akyse spaudžiamos vaisių sultys ir skanieji blyneliai su įvairiais įdarais – bananais, ananasais, riešutais, šokoladu, mėsa, tunu, daržovėmis.

Vakarais ir savaitgaliais galima pavakarieniauti naktiniame ir vadinamuosiuose šeštadienio bei sekmadienio turguje. Įdomiausia, kad turguje maisto stalai su čia pat gaminamu maistu būna sugrupuoti prie šventyklų. Pakėlęs akis ir sekdamas bet kurios šalia esančios šventyklos bokštą surasi minią maistą gaminančių, perkančių ir čia pat valgančių žmonių.

Dažnai turguose ir mugėse būna pastatyti stalai ne tik maistui gaminti bei parduoti, bet ir pavalgyti. Ant stalo dar neretai būna ir ąsotėlis vandens, padažai, daržovių indas ir virti kiaušiniai. Tailandiečiai nuolat valgo kiaušinius ir jų yra turbūt kiekviename patiekale. Gatvėje ir turguje galima nusipirkti tokių keistų vėrinukų – virtų kiaušinių (su lukštais), suvertų ant pagaliukų.

Kavinėse ir restoranuose vietinius žmones retai kada pamatysi, nes juose kainos yra aukštesnės. Už patiekalo porciją gali tekti pakloti nuo 30 iki 200 batų (už tokią sumą gausi kokį vakarietišką patiekalą arba kažką pikantiško – tokio, kaip karališkosios krevetės ir pan.). Tačiau yra viena rūšis restoranų, kuriuose mielai valgo ir tailandiečiai, – tai vieta, kur maistą gaminiesi pats.

Čia žmogui pavalgyti kainuoja apie 200 batų (apie 15 lt), tačiau maisto gali krautis kiek tik telpa. O principas toks – ant stalo viena ar dvi skylės, į kurias įstato molinius indus su karštomis žarijomis, o ant viršaus deda puodą ir keptuvę. Puode nuolat verda sultinys, kurio padavėjas vis papildo. O jau toliau viską darai pats – kepi ir verdi įvairių rūšių mėsą, žuvį, jūros gėrybes, daržoves, ryžių makaronus. Atrakcija tikrai nebloga.

Dar vienas egzotiškas patiekalas yra aliejuje virti tarakonai, kirminai, skėriai ir kiti mieli padarėliai. Jų galima nusipirkti tiek gatvėje, tiek bet kokiame turguje.