Darbo patirtis – darbo garantija?

Darbo ieškančiųjų pasiteiravus apie darbo perspektyvas, apie galimybę įsidarbinti, ryškėja nuomonė, jog vienas pagrindinių reikalavimų – darbo patirtis, turimi praktiniai įgūdžiai. 62 proc. darbo paieškos portalo CVbankas.lt tyrime dalyvavusių respondentų teigia, kad visada, o ypač šiuo metu, darbuotojas su patirtimi turi daugiau galimybių gauti darbą negu tas, kuris patirties neturi.

Kiti 30 proc. respondentų pesimistiški: jų nuomone, nesvarbu, su patirtimi ar be jos, naujų darbuotojų šiuo metu nelabai reikia, jų nelabai ieškoma. Vis dėlto yra manančiųjų (8 proc.), kad darbuotojas be patirties – geriau, naudingiau įmonei, nes jį galima išmokyti pagal savo įmonės poreikius.

Kas padeda gauti darbą?

Tyrime dalyvavusių asmenų nuomone, yra keli svarbiausi dalykai, kurie jei ne garantuoja, tai bent padeda įsidarbinti. 43 proc. respondentų įvardija, jog šiuo metu svarbiausia turėti įvairių ryšių. Pažintys atveria platesnes galimybes bent jau paskelbti, kad asmuo ieško darbo. Kita dalis respondentų (41 proc.) mini, jog antras pagal svarbumą dalykas įsidarbinant yra patirtis ir darbuotojo kvalifikacija.

Turimi darbo įgūdžiai, įgyta praktika palengvina darbo ieškojimus, padeda įveikti konkurentus atrankų metu. Likusieji 16 proc. mano, jog esminis faktorius, padedantis darbdaviui apsispręsti įdarbinti žmogų arba ne, yra savęs pristatymas darbo pokalbio metu.

Nedarbo rodikliai

Iš išankstinių Statistikos departamento duomenų matyti, kad nedarbo lygis Lietuvoje 2009 m. išaugo iki 13,7 proc. ir buvo 2,4 karto didesnis nei 2008 m., darbo neturėjo kas dvyliktas 15–74 metų amžiaus asmuo. Darbo paieškos portalo CVbankas.lt atlikto tyrimo rezultatai rodo, kad darbo šiuo metu labiausiai neturi 21–25 metų gyventojai.