Ankstyvą rudenį mes dažnai nejaučiam nieko blogo. Tačiau rudeniui įpusėjus, kai pradeda keistis orai, išlenda visos pdos problemos. Visų pirma – dehidratacija. Ji gali atsirasti ir anksčiau, tik pasibaigus vasarai, jei moteris netinkamai ją prižiūrėjo ar visai nenaudojo jokių kremų, manydama, kad vasarą oda ir taip graži. Naudojant kremus ir kaukes, taip neturėtų atsitikti.

Ruduo yra labai geras laikas prieš žiemą atgaivinti odą. Šiuo atveju tinka viskas: serumai, ampulės, kaukės. Jeigu nuo saulės atsirado pigmentinių dėmių – pradedam balinimo procedūras, kurių vasaros metu nepatariama daryti. Rudenį sumažėja saulės, savaime gaminasi mažiau melanino ir dėmės pačios po truputį nyksta, o padedant kosmetinėmis priemonėmis gaunami labai geri rezultatai.

Moterims po vasaros reiktų būtinai bent kartą atlikti veido valymo procedūrą kosmetikos kabinete ar tai padaryti nors savo priemonėmis, nes būna labai užsikimšusios poros. Taip oda paruošiama žiemos sezonui, o valyti odą žiemos metu nepatariama, nes atšalus orui kapiliarai plečiasi.

Jeigu nėra galimybių apsilankyti kosmetikos salone ir pasidaryti veido valymą ir atgaivinančias odą kaukes, tuomet reiktų įsigyti tinkamus produktus ir daryti procedūras namuose. Šiuo atveju reikalingos visos drėkinančios kosmetikos priemonės. Taip pat metas pradėti rūpintis odos apsauga nuo šalčio. Ypatingai lapkričio mėnesį daugelis gali pajusti pirmuosius nemalonumus – raudonas nosis ir skruostus. Netgi per didžiuosius šalčius oda ne taip rausta, kaip tik atvėsus orams, kuomet oda gauna didžiausią šoką.

Perkant kremą po vasaros, reiktų numatyti, per kiek laiko jį sunaudosite. Jeigu per mėnesį, tuomet dar galima nusipirkti lengvesnės konsistencijos, tačiau jeigu žinote, kad kremus naudojate taupiai, geriau rinkitės stipresnį ir riebesnį preparatą. Jis nebūtinai turi būti maitinantis, gali būti ir drėkinantis, tačiau pritaikytas žiemai.

Kaip prižiūrėti sausą odą?

Sausa oda dažniausiai būna kuperozinė, t.y. linkusi į kapiliarų išsiplėtimą. Pirmiausia tokią odą reikia drėkinti. Ypatingą dėmesį reikia skirti prasidėjus šildymo sezonui. Drėkinti odą reikia visus metus, išskyrus tas dienas, kai yra labai šalta – virš 20 C° šalčio. Sausai odai drėkinimas labai svarbus naktį. Būtų labai gerai, jeigu drėkinama būtų ir aplinka – nakčiai ant radiatorių pakabinti šlapi rankšluosčiai ar specialūs loveliai su vandeniu. Dienos metu labai gerai naudoti purškiamus vandenis – tokį preparatą tiesiog turėti ant savo darbo stalo ir kartkartėmis pasipurkšti.

Labai svarbu saugoti odą nuo kapiliarų išsiplėtimo – sausai kuperozinei odai labai sunkus metas yra šaltasis metų laikas ir šildymo sezonas, kuomet susidaro dideli temperatūros skirtumai. Oda sausėja, traukiasi, o kapiliarai plečiasi. Siūlyčiau dienos metu naudoti kremus kuperozinei odai nuo kapiliarų išsiplėtimo (jie gali būti ir ne patys lengviausi, bet ir ne per riebūs, o vidutinės tekstūros).

Praverstų kaukės nuo kuperozės. Jos dažniausiai ne tik apsaugo kapiliarus ir juos stiprina, bet ir turi daug maitinančių medžiagų, vitaminų ir pan. Tinka ir drėkinamosios kaukės. Svarbų vaidmenį šaltuoju metų laiku atlieka pudra – jeigu ją mėgstate ir naudojate, tai gali būti puiki apsaugos priemonė nuo šalčio. Žinoma, ji turi būti tinkamai parinkta pagal jūsų odos tipą.

Mišrios odos priežiūra

Labai svarbu šiam odos tipui yra drėkinimas. Aišku, čia patarti jau sunkiau, nes ji dažniausiai nebūna vien tik mišri – būna ir išsiplėtę kapiliarai, būti riebių zonų. Jeigu vasarą mes turėjome daugiau galimybių mišrią odą prižiūrėti atskirai zonomis, tepti riebumą reguliuojantį kremą, tai atvėsus orams reikia labai stebėti, kaip oda reaguoja į šaltį, į sausą orą patalpose.

Mišri oda dažniausiai turi daugiausia problemų šaltuoju metų laikotarpiu, jai sunkiausia prisitaikyti – ji ima pleiskanoti ir pan. Tokiu atveju reikia naudoti kremus, kurie yra lengvos tekstūros, tačiau apsaugo nuo šalčio, lupimosi ir atstato drėgmę. Perkant kremą reikia žiūrėti, kad jis būtų pakankamai lengvos tekstūros, neužkemšantis porų ir atstatantis drėgmę. Tinka ir drėkinamosios kaukės, ypač gerai – serumai, ampulytės, nes galima tepti tik tas vietas, kurias reikia.

Riebios odos priežiūra

Atšalus orams, riebiai odai taip pat prasideda problemos. Jeigu vasarą riebi oda pagražėjo dėl saulės įtakos ir dėl to, kad savaime gaminasi mažiau riebalų, rudenį liaukos vėl gamina daugiau riebalų. Reiktų kreiptis į kosmetikos kabinetą ir pradėti naudoti tinkamus produktus. Labai svarbu nepamiršti drėkinti odą, labai tinka aromatiniai purškiamieji vandenys.

Net ir riebi oda reaguoja į oro permainas ir gali atsirasti pleiskanėlių. Jeigu riebi oda nepakankamai drėkinama ar per mažai drėgmės yra aplinkoje, liaukos ima gaminti dar daugiau riebalų. Tai tarsi odos savisauga. Todėl patariu visuomet po ranka turėti purškiamąjį aromatinį vandenį ir, kai esate patalpoje ir nesiruošiate eiti į šaltą lauką, reguliariai purkštis veidą.

Pigmentacijos problemos

Jeigu vasarą nuo saulės ant veido atsirado pigmentinių dėmių, pats metas pradėti jas balinti. Kadangi saulės jau nedaug, galima naudoti ir stipresnes priemones. Gydymui turėsite daug laiko – iki pat pavasario, kai saulė suaktyvės. Žinoma, išskyrus tuos atvejus, jeigu žiemą sugalvosite važiuoti į kalnus slidinėti, tuomet vėl grįšite saulės išmargintu veidu – tai natūrali odos reakcija. Mėgstančios žiemą slidinėti kalnuose turėti vežtis stiprų apsauginį kremą nuo saulės ir tik tuomet tikėtis, kad išvengs dėmių.

Moterys, kurioms nuo saulės atsiranda pigmentinių dėmių, turi pasirinkti: arba jos išbalins dėmes ir turės šviesią odą, t.y. daugiau nebeturės įdegusios odos, arba turės įdegusią odą su pigmentinėmis dėmėmis. Negalima naudoti nei skatinančių įdegimą produktų, nei savaiminį įdegį suteikiančių kremų – jie skatina pigmento gamybą. Negalima vaikščioti į soliariumus (nes tai tie patys UV spinduliai) ir reikia visus metus saugotis saulės.

Mėgstančioms rudą odą gali padėti dekoratyvinė kosmetika, kuri šiais laikais yra labai kokybiška ir suteikia tikrai labai gražų atspalvį. Žiemos metu ypač tinka pudra. Jeigu nenorite atsisakyti soliariumo ir pigmentaciją turite tik ant veido, galite degintis uždengus veidą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją