Tačiau Etikos ir procedūrų komisija L. Karalių pripažino pažeidus Seimo Statutą bei Valstybės politikų elgesio kodeksą ir pakenkus Seimo reputacijai bei autoritetui, nes be pateisinamos priežasties ir neturėdamas parlamento valdybos leidimo praleido šešis plenarinius posėdžius sausio 14, 16 ir 21 dienomis. Šiomis dienomis vyko po du posėdžius – po vieną ryte ir po vieną vakare.

Etikos sargai taip pat nutarė, kad L. Karalius, palikęs balsavimo kortelę, kuria buvo neteisėtai balsuota, sudarė galimybę pasinaudoti balso teise, tačiau šis sprendimo punktas sulaukė dalies Etikos ir procedūrų komisijos narių prieštaravimų. Kai kurie komisijos svarstė, jog įrodyti, kad kortelė palikta sąmoningai, neįmanoma, o žmonės esą dažnai praranda dokumentus ar pameta daiktus.

Nepaisant Etikos ir procedūrų komisijos verdikto, L. Karalius realių nuobaudų išvengė, nes kiek anksčiau savo noru atsisakė vieno mėnesio atlyginimo, o pagal Seimo Statutą posėdžių nelankantis parlamentaras gali būti baudžiamas atimant trečdalį jo darbo užmokesčio.

Seimo nario atlyginimas, jei jis neužima jokių pareigų, po mokesčių siekia apie 5,2 tūkst. Lt.

L.Karalius: save nubaudžiau labiau nei gali komisija

Antradienį Seimo Etikos ir procedūrų komisijos posėdyje apsilankęs L. Karalius mušėsi į krūtinę ir atsiprašė kolegų už nepatogumus bei kenkimą parlamento reputacijai, o rinkėjų – už „visą šitą skandalą“. Jis priminė, kad jausdamas kaltę dėl posėdžių nelankymo atsisakė vieno mėnesio darbo užmokesčio ir esą tokiu būdu nubaudė save labiau nei gali komisija.

Politikas aiškina, kad apie pratęstą Seimo sesiją sužinojo, kai jau buvo suplanavęs kelionę ir nusipirkęs bilietus. Esą jis planavo naujametę kelionę ir ketino iki posėdžių sugrįžti Lietuvon, bet dėl nenumatytų aplinkybių to padaryti negalėjo.

„Pagal Statutą Seimo narys turi teisę laiką tarp posėdžių planuoti savarankiškai, kaip žinote, Seimo nariai kol kas neturi atostogų, tai tarp Seimo posėdžių pasibaigus sesijai aš taip pat savarankiškai susiplanavau savo laiką ir buvau suplanavęs sugrįžti į pratęstus Seimo posėdžius, dėjau visas pastangas, bet, deja, man nepavyko to padaryti“, - posėdyje kalbėjo L. Karalius.

Politikas sako atostogų metu lankęsis Tailande, Kambodžoje, Vietname, Singapūre, o grįžo per Maskvą ir Varšuvą.

Jis sakė nežinąs, kodėl jam nesant, jo vardu buvo balsuota. Parlamentaras aiškina, kad kortelę paliko netyčia ir pateikė pavyzdį, kad žmonės dažnai palieka savo raktus ar piniginę.

Kalta liko padėjėja

Posėdyje Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas pasidomėjo, kodėl L. Karaliui esant užsienyje jo padėjėja parašė du elektroninius laiškus Sveikatos reikalų komitetui. Sausio 15 d. datuotame laiške rašoma, jog L. Karalius negalės dalyvauti komiteto posėdyje, nes yra Klaipėdoje, o sausio 20 d. – kad slaugo sergantį tėvą.

L. Karalius aiškina, jog padėjėja jo tiesiog nesuprato. Esą ji manė, kad politikas sugrįžo į Lietuvą, bet negalėjo su juo susisiekti. O kadangi padėjėjai, L. Karaliaus žodžiais, jis buvo užsiminęs apie tėvui gresiančią operaciją, tai ji komitetui taip ir parašė.

„Aš niekada niekur nesu pasakęs, kad aš slaugau savo tėvą. Prieš išvykdamas į kelionę aš užsiminiau savo padėjėjai, kad mano tėvui gali daryti operaciją. Padėjėja manęs nesurado, ji pamanė, kad aš slaugau savo tėvą ir parašė prašymą. Kaip minėjau, pats niekada nesu to sakęs“, - sakė politikas.

„Tai yra nesusipratimas. Ji ne taip suprato. Aš turėjau grįžti ir ji manė, kad aš esu grįžęs. Planavau kelionę trumpesnę nei ji gavosi“, - aiškino L. Karalius.

Diplomatinio paso nepateikė

Nepaisant pripažįstamos kaltės, L. Karalius atsisakė Seimo Etikos ir procedūrų komisijai pateikti savo diplomatinį pasą, nors jo buvo prašyta tai padaryti. Pagal Diplomatinės tarnybos įstatymą parlamentaras negali naudotis diplomatiniu pasu, jeigu vyksta ne tarnybiniais reikalais, be to, pase aiškiai matosi, kuriomis dienomis tiksliai žmogus kirto sieną.

„Aš manau, kad tai yra mano asmeninis dokumentas“, - atsakė parlamentaras, tačiau liberalcentristas Vytautas Bogušis replikavo, jog diplomatinis pasas yra valstybės nuosavybė ir turi būti naudojamas vykdant tik parlamentinę veiklą.

L. Karalius sako, kad iš Lietuvos išvyko gruodžio 29 d., o grįžti planavo sausio 12 d., tačiau jokių įrodymų, kada išvyko ir kada parvyko bei, ar naudojosi diplomatiniu pasu, nepateikė.

Politikas taip pat tvirtina, kad tais atvejais, kai keliauja savo reikalais, visuomet naudojasi savo asmeniniu pasu. Jis taip pat tvirtina apie išvyką informavęs Krikščionių partijos frakciją (buvusi „Viena Lietuva“).

„Facebook“ aprašyti nuotykiai – netikri?

Politikas posėdyje taip pat pasakojo, kad socialiniame interneto tinklapyje „Facebook“ Lino Karaliaus vardu sukurta paskyra nėra valdoma jo paties – esą tai nežinomo asmens darbas, o jose publikuojamos nuotraukos yra iš pastarųjų septynerių metų kelionių.

„Jokio dienoraščio aš nevedžiau, neturėjau galimybės vesti, nes ten, kur buvau, apskritai nebuvo interneto. O tos nuotraukos, kaip mačiau, buvo surinktos iš interneto, iš įvairiausių mano kelionių per paskutinius septynerius metus. Ten buvo nuotraukos iš Turkijos, iš Egipto, Indijos, iš visur. Ten aš skirtingom šukuosenom, skirtingais plaukų ilgiais“, - pasakojo L. Karalius.

Pasak politiko, jei jis talpina kokią nors informaciją į internetą, tai talpina ją asmeniniame blog‘e , o ne socialiniame tinklapyje „Facebook“.

„Socialiniame tinklapyje aš neturiu savo paskyros“, - sakė L. Karalius.

D.Teišerskytė L.Karalių išvadino „ne piemeniu“

Posėdyje antradienį neapsiribota tik L. Karaliaus veiksmų svarstymu. Jame parlamentarė Dalia Teišerskytė ironiškai atsiprašė L. Karaliaus, kad laidoje „Valanda su Rūta“ išvadino jį „jokiu ne Karaliumi, o paprasčiausiu piemeniu“. Politikė pareiškė, kad L. Karalius nėra vertas net piemens vardo, nes šis užsiėmimas yra garbingas.

„Jis net ne piemuo. Tikrai jis nėra piemuo, nes piemuo yra garbingas užsiėmimas, aš pati ganiau avis vaikystėje. Tai yra labai gražu, labai garbingas užsiėmimas“, - sakė parlamentarė, bet pridūrė netikinti nė vienu L. Karaliaus pasiaiškinimu.

„Tai, ką pats tamsta teigi, Linai, ir tie pasiaiškinimai, tas tamstos šnekėjimas yra gėda klausytis ir tie pusantro mėnesio dingimas iš Lietuvos nepranešus valdybai, frakcijai ir taip toliau, kur, kada ieškoti... Juk šioje tarnystėje esi kaip kareivis“, - svarstė politikė.

„Per šituos pusantro mėnesio, kai tamstos čia nebuvo, Linai Karaliau – ne piemenie, vyko įvairūs posėdžiai – ir komisijų, ir komitetų, ir apskritai frakcijų pasitarimai. Tai nuolatinis darbas ir daryti iš Seimo cirką, tai net ne piemens vertas reikalas, gal karalius ir gali tai leisti, bet Seimo narys – ne“, - savo kalbą baigė politikė.

Pasiūlė įžvelgti gerų pusių

Pats L. Karalius pasipiktino nuolat girdįs skirtingas savo nebuvimo Lietuvoje trukmes ir pasiūlė šioje istorijoje įžvelgti gerųjų pusių. Esą dabar parlamentarai išvykdami visi sąžiningai prašo valdybos leidimo, o etikos sargai ėmė rengti Seimo Statuto pataisas, kuriose galbūt bus numatytos normalios Seimo nario atostogos.

„Nesupratau, tai reiškia, reikia tiek cirkų prikrėsti ir galvojate, kad padarėte gerą darbą, kad mes dabar turime taisyti Statutą. Ar jūs manote, kad labai pasitarnavote valstybei, ar kaip čia?“, - pečiais gūžčiojo A. Salamakinas.

Atsakydamas L. Karalius ėmė svarstyti, kad puolimas buvo suorganizuotas „suinteresuotų politikų“ ir tuo neva gali būti siekiama nukreipti dėmesį nuo nelabai gerai dirbančios Vyriausybės. Anksčiau politikas yra teigęs, jog puolimas buvo organizuotas buvusio bendražygio Arūno Valinsko.

„Susireikšminimas neįtikėtinas“, - piktinosi D. Teišerskytė.

DELFI primena, kad L. Karaliaus nedalyvavimas posėdžiuose paaiškėjo, kai įkliuvo jo kolega Aleksandras Sacharukas, kuris 13 kartų neteisėtai balsavo už L. Karalių. A. Sacharukas pripažintas pažeidęs Seimo Statutą, pakenkęs Seimo reputacijai ir autoritetui bei sulaužęs Valstybės politikų elgesio kodeksą.

Komisija tuomet taip pat nutarė, kad L. Karalius sudarė galimybes A. Sacharukui pasinaudoti balso teise ir tuo pažeidė Seimo Statutą, tačiau plačiau situaciją ketino apsvarstyti L. Karaliui grįžus į Lietuvą bei pasirodžius Seime.