Pradinių klasių mokytojos klausiamas, ar norės pas ją mokytis vaikai, kai jai bus per 60 metų, ministras tvirtino, kad „norėdami užtikrinti galimybes gauti senatvės pensiją visiems, turime svarstyti visus, kad ir nepopuliarus siūlymus“.

„Yra pradėta plati diskusija, kuriai pateiktas siūlymas per 10 m. pasiekti senatvės pensijos 65-erių tiek vyrams, tiek moterims amžiaus ribą. Toks siūlymas nėra kuo nors išsiskiriantis iš to, kas jau yra arba planuojama kitose šalyse. Norėdami užtikrinti galimybes iš tikrųjų gauti senatvės pensiją visiems ir dabar, ir tolimesnėje ateityje, turime svarstyti visus, kad ir nepopuliarius siūlymus. Jeigu toks siūlymas būtų įgyvendintas, jis leistų padidinti pensijas 7-15 proc.“, – sakė D. Jankauskas.

Vėliau DELFI jis sakė, kad tai yra teoriniai ministerijos skaičiavimai. Kol kas neprognozuojama, kokio dydžio tuo metu galėtų būti pensijos.

Statistikos departamento duomenimis, pernai vidutinė senatvės pensija buvo 811 Lt. Nuos sausio visos didesnės nei 650 Lt senatvės pensijos mažėjo vidutiniškai 5 proc.

DELFI primena, kad reformuodama „Sodrą“ Vyriausybė planuoja nuo 2011-2012 m. pradėti vėlinti pensinį amžių po pusmetį kasmet. Ketinama pasiekti, kad ir moterys, ir vyrai į pensiją išeitų 65-erių. Tokiu atveju vyrai šią ribą pasiektų per penkerius, o moterys – per dešimt metų.

Tačiau D. Jankauskas DELFI tvirtino, kad yra gauta pasiūlymų, kad ir moterys, ir vyrai šį amžių pasiektų per dešimt metų, todėl vyrams pensinis amžius kasmet ilgėtų po tris mėnesius.

Šiuo metu moterų pensinis amžius prasideda 60-ies, o vyrų – 62,5 metų.

Prieš porą metų ministerijos atlikti skaičiavimai rodo, kad sulaukę 65 metų, vyrai Lietuvoje dar gyvena 13 metų, moterys – apie 18 metų.

Dėl visų siūlymų, kaip reformuoti „Sodrą“ ketinama apsispręsti per artimiausius mėnesius.