Jeigu tėvai apsispręstų išeiti motinystės atostogų vieneriems metams, galėtų gauti 100 proc. buvusio darbo užmokesčio kompensaciją, o jeigu dvejiems, pirmais metais gautų 60 proc., o antrais - 40 proc. buvusio atlyginimo pašalpą.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas konservatorius-krikdemas Rimantas Jonas Dagys BNS tvirtino, kad ministerijos idėja sulauks labai didelių diskusijų, nes, anot parlamentaro, motinystės išmoką norima paversti "premija už vaiką", o pačius vaikus "sukišt į valdiškus namus - darželius".

R.J.Dagys pasiūlymą pavadinimo žingsniu atgal: "Tokie siūlymai teikiami užmiršus pagrindinį motinystės išmokos reformos tikslą".

To paties komiteto narys valdantiesiems irgi priklausančių liberalcentristų atstovas Arūnas Melianas priekaištavo, kad neseniai Seimas jau pakeitė motinystės pašalpų mokėjimo tvarką.

"Įstatymo kokybę reiškia jo ilgaamžiškumas", - BNS sakė parlamentaras.
Socialdemokratas Algirdas Sysas BNS teigė suabejojęs, ar naujieji siūlymai atitinka valdžios inicijuotą šeimos koncepciją: "Vaikų lopšelių šalyje nėra, kur tokius mažus - vos metų sulaukusius vaikus - dėti, jeigu mama, vaiką paauginusi iki metų, nuspręs eiti į darbą".

Parlamentaras prognozavo, kad esant tokiam pasirinkimui , daugiausia tėvų rinksis pirmąjį variantą - sieks pašalpą gauti vienerius metus.
"Gerai, kad numatyta galimybė pasirinkti, bet tie variantai stebina. Jie labai diskutuotini, už juos nebalsuočiau", - BNS sakė valstietė liaudininkė Rima Baškienė.

"Tvarkietis" Algimantas Dumbrava tokius siūlymus pavadino "rankų išsukinėjimu" mamoms: "Biudžetą bandoma sutvarkyti jų sąskaita". To paties komiteto narys "darbietis" Mečislovas Zasčiurinskas prognozavo, kad numatomos priemonės nepaskatins gimstamumo.

"Šeima turės apsispręsti iš anksto, kaip elgtis. Tuo metu jai atrodys vienaip ir ji priims vienokį sprendimą, o po pusmečio ims situacija ir pasikeis. Tai tyčiojimasis iš motinystės", - sakė parlamentaras.
A.Dumbrava tvirtino, kad leidimas prie pašalpos prisidurti papildomų pajamų būtų geras dalykas.

A.Melianas įsitikinęs, kad dažnai tų pačių įstatymų keitimai kelia nepasitikėjimą valstybe: "Žmonės pasimeta, nežino, kaip elgtis."

Dabar motinystės pašalpos dydis siejamas su buvusiu uždarbiu - pirmais vaiko auginimo metais mokama 100 proc. kompensuojamo darbo uždarbio dydžio pašalpa, antrais - 85 proc. Nuo šių metų liepos ši pašalpa mažėja iki 90 proc. pirmais vaiko auginimo metais ir 75 proc. - antraisiais.