Didelės JAV gyventojų imties tyrimas parodė, kad keturmečių vaikų, kuriems teisingi visi trys minėti veiklos teiginiai, tikimybė susidurti su viršsvorio problemomis buvo 40 proc. mažesnė nei vaikų, gyvenusių namuose, kuriuose miego, mitybos ir televizijos taisyklės netaikomos.

Kitais tyrimais buvo nustatytas viršsvorio ryšys su individualiu besaikiu TV žiūrėjimu, miego stoka ir retais valgymais kartu su šeima. Tačiau tai yra pirmas tyrimas, kuris įvertino visų trijų veiklų kombinacijos įtaką viršsvoriui ikimokyklinukų imtyje visų JAV mastu.

Mokslininkai mano, kad šių veiklų vykdymas gali būti patraukli nutukimo prevencijos strategija toms šeimoms, kuriose auga maži vaikai, ypač dėl to, kad tuo pačiu būtų skatinama ir bendra vaiko raida. Tačiau jie taip pat įspėjo, jog šis tyrimas pats savaime nepaaiškina, ar vaikus nuo nutukimo apsaugo būtent šios veiklos, ar kažkokie kiti veiksniai.

Analizės duomenys rodo, kad kiekviena iš šių trijų veiklų jau yra susijusi su mažesne nutukimo tikimybe, o didesnio veiklų kiekio derinys atitiko mažesnį keturmečių vaikų nutukimo dažnumą. Ryšys tarp veiklų ir mažesnio nutukimo dažnumo nustatytas ir vaikams, kuriems buvo būdinga daugiau nutukimo rizikos veiksnių, ir tiems vaikams, kuriems kitų nutukimo rizikos veiksnių nenustatyta.

„Šios veiklos turėjo įtakos net tose grupėse, kuriose didelė nutukimo rizika yra tipiška. Tai yra svarbu, nes galima prognozuoti šių veiklų potencialą, taikant jas kaip prevencijos nuo nutukimo priemones“, - sakė tyrimui vadovavusi mokslininkė Sarah Anderson, Ohajo valstijos universiteto (JAV) epidemiologijos profesorė asistentė.

Tyrimas taip pat siūlo išvadą, kad namuose, kuriuose nei viena iš šių veiklų netaikoma, pritaikius vos vieną veiklą galima būtų sumažinti tikimybę, kad vaikai nutuks, o taikant dvi ar visas tris veiklas nuo nutukimo apsaugantis jų poveikis būtų dar ryškesnis.

„Aš įsivaizduoju, kad žmonės norėtų žinoti, kokia veikla yra pati svarbiausia: ar tai yra televizijos ribojimas, ar išsimiegojimas, ar valgymas su šeima? O tyrimas nurodo, kad negalima besti pirštu nei į vieną iš šių veiklų konkrečiai. Kiekviena jų atrodo susijusi su mažesne nutukimo rizika, o didesnio veiklų kiekio taikymas dar mažiau sumažina nutukimo riziką“, - sakė S.Anderson.

Šis ryšys išliko net ir tuomet, kai vaikai dėl kitų savo gyvenimo veiksnių buvo labiau linkę į nutukimą, pažymėjo mokslininkai. Pavyzdžiui, ankstesniais tyrimais nustatyta, kad vaikams nutukimo rizika yra didesnė, jei nutukusios yra jų motinos, jei jų namų ūkio pajamos yra žemiau skurdo ribos, jei jų motinos yra nebaigusios vidurinės mokyklos ir jei jie auga tik su vienu iš tėvų.

Visi šie didesnės nutukimo rizikos veiksniai buvo nustatyti ir šiame keturmečių vaikų tyrime. Tačiau net ir tokiems vaikams visų trijų veiklų taikymas, statistiniais duomenimis, mažino tikimybę nutukti.

„Mūsų tyrimo rezultatai parodo, kad šios veiklos gali turėti įtakos. Ir jos gali padėti šeimoms išplėsti savo požiūrį nuo mitybos ir aktyvumo aspektų iki kitų elgsenos ir biologijos aspektų, kurie taip pat gali būti susiję su nutukimu. Tėvai turėtų pasikalbėti su savo vaikų gydytoju, jei jie nerimauja dėl vaiko svorio“, - sakė profesorė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją