Iki sekmadienio vyksiančioje mugėje, anot organizatorių, numatomas rekordinis renginių skaičius, o knygų lentynų ilgis bendrai sudėjus sieks 2,5 kilometro.

Anot D.Grybauskaitės, knyga buvo simbolis, lydėjęs Lietuvą ir rezistencijos metais, o kalba buvo "simbolis kovoje už laisvę".

"Spausdintas žodis buvo yra ir išliks viena reikšmingiausių mūsų kultūros sklaidos priemonių, mūsų tapatybės pagrindu, todėl esame visi atsakingi už knygos ateitį. Turime pasistengti, kad knyga būtų prieinama kiekvienam. Valstybė turi rūpintis ir garantuoti paramą naujų kūrinių leidybai", - sakė prezidentė.

Anot šalies vadovės, būtina užtikrinti, kad knyga pasiektų ne tik didžiausius miestus, bet ir Lietuvos provinciją.

Tarp Vilniaus knygos mugės renginių - ne tik susitikimai su autoriais, knygų pristatymai, bet ir džiazo koncertai, aktorių Rolando Kazlo bei Dalios Michelevičiūtės spektakliai, diskusijos, kurios daugiausia nagrinės tiek asmeninės, tiek socialinės tapatybės temą.

Mugėje viešės pasaulyje pripažinti autoriai: romaną "Sofijos pasaulis" parašęs Josteinas Gaarderis, kito romano - "Heroinas" autorius Melvinas Burgesas bei knygą "Šokoladas" sukūrusi Joanne Harris.

Mugės programoje įrašyti ir kiti pasaulyje pripažinti vardai: knygos "Stalino jaunystė" autorius Simonas Sebagas Montefiore (Simonas Sebagas Montefiorė), "Birželio 22-oji: katastrofos anatomija" parašęs Markas Soloninas ir kiti.

Mugėje tradiciškai savo knygas pristatys ir daugelis lietuvių kūrėjų ir visuomenės veikėjų: Sigitas Parulskis, Giedra Radvilavičiūtė, Laura Sintija Černiauskaitė, Algimantas Čekuolis, Rolandas Rastauskas, Arvydas Šliogeris, europarlamentaras Leonidas Donskis ir kiti.

Skaitytojai taip pat kviečiami į susitikimus su iš užsienio atvykusiais lietuvių kalba kuriančiais autoriais.

Šiemet mugėje lauksiančios naujienos - eksperimentinis kulinarijos knygoms pristatyti skirtas "Gurmanų susitikimų kampas", speciali "Autografų sofutė", bus pristatomas knygrišystės amatas, vyks projektas "Jam Session", per kurį visi galės prisidėti kuriant knygą.

Knygų mugėje apsilankys 200 kompanijų iš 7 šalių: Lietuvos, Lenkijos, Estijos, Baltarusijos, Japonijos, Italijos, Gruzijos.

Pirmoji mugės diena - vasario 18-oji skiriama specialistams ir vadinsis Bibliotekų diena, vasario 19-oji skelbiama Ilguoju penktadieniu, nes mugė dirbs iki 21 val, vasario 20-oji - Nekasdieninių pasimatymų diena, o vasario 21-oji - Šeimos diena.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją