Pribloškiančiose serijose istorikas Danas Snou pasakoja apie karinį jūrų laivyną, privertusį trečios rūšies valstybę pavirsti galinga. Snou keliauja per Britaniją, Jamaiką, Indiją, Kanadą, Kiniją, Maltą bei JAV ir iš šiuolaikinių karo laivų, plokščiadugnių valčių, Tudoro laivo kopijos bei jachtos denio aistringai pasakoja apie 400 britų istorijos metų. Jis parodo, kaip mažo pajėgumo karinis jūrų laivynas išaugo iki kompleksinės industrinės įmonės, kaip būtinybė organizuotis tapo pagrindu susikurti šalies civilinei tarnybai ir ekonomikai, kaip tai paveikė tautos kultūrą, demokratiją ir suvereniteto jausmą.

Ši neeilinė kelionė prasideda nuo britų laimėjimo prieš Ispanijos Armadą 1588-aisiais. Tada, susikūrus mitui apie nenugalimą mažos tautos jūrinį laivyną, ši pergalė tapo atskaitos tašku istorijoje ir davė pradžią jūriniam laivynui ir tolimesnėms kolonijinėms ambicijoms.

Tai istorija apie heroizmą ir naujoves, apie nelaimes ir tamsiuosius britų istorijos puslapius. Veiksmas vyksta nuo Elžbietos I laikų iki Pilietinio karo ir Čarlzo I galvos nukirtimo, nuo nesibaigiančių kovų su Ispanija, olandų invazijos 1688-aisiais ir karo su galingąja Prancūzija iki Didžiosios Britanijos pasirodymo galinga imperija.

Visos serijos itin kruopščiai ištirtos, todėl pateikia neišsenkantį faktų ir detalių šaltinį: XVII amžiaus vidury Anglija skyrė 25 procentus nacionalinio biudžeto kariniam jūrų laivynui; Herojus Fransis Dreikas iš pradžių buvo vergas prekiautojas; ir, kas įdomu, bet ne taip reikšminga jūrų mūšių istorijai – Samuelis Pepys buvo užkietėjas moterų numylėtinis.

Dokumentinis filmas „Jūrų imperija“ – nuo vasario 22 d. iki kovo 15 d. per „Viasat History“.

Ar žinojote, kad...

... Anglijos bankas buvo sukurtas 1694-aisiais tam, kad pagamintų lėšas karinio jūrų laivyno išlaikymui. Indėlininkams bankas siūlė garantuoto kurso vertybes ir depozitus. Daugiau negu pusė banko uždirbto pelno iš surinktų pinigų atiteko kariniam jūrų laivynui.

... pirmasis Britanijos konservų fabrikas buvo atidarytas Londone 1812-aisiais tam, kad tiektų kariniam jūrų laivynui konservuotą mėsą ir sriubas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją