Jis yra vairuotojas, veža žmones į užsienį ir dažnai bendrauja su panom. Taigi norėjau paklausti, ar galima dar ką padaryti, kad tie santykiai būtų kaip ir ankščiau? Aš prisiekiau, kad dėl jo tikrai nežadu laikytis dietų... Seniau patikau tokia, kokia buvau, o dabar nebeįtinku...

Pataria psichologė Vaida Platkevičiūtė

Jūsų klausimas skamba taip, tarsi klaustumėte, ar įmanoma dar kartą išgyventi vakar dieną. Bijau, kad ne. Vyro ir moters santykis yra nuolatinis judėjimas. Tarsi ėjimas kalvota vietove, kuomet jie tai kopia į kalną ir kurį laiką stovi viršukalnėje, tai leidžiasi žemyn ir paskęsta dauboje. Net jei kartojasi nuolatinis buvimas tai aukštai, tai žemai, tiek viršukalnės, tiek papėdės kinta.

Jūsų pora šiuo metu išgyvena sunkumą. Jie neretai yra tarsi užduotys, kurias įveikusios poros pereina į kitą brandumo lygį, tarsi paauga. Patys nesupratimai, nepasitenkinimai ar kylantis atšalimas nėra blogai ir jų nereikėtų vengti. Lygiai taip pat, kaip ir kentėti dėl to, kad sutuoktinis pasidalina savo būsena.

Žinoma, nėra lengva priimti, jog mylimam žmogui tapote nebeseksuali, negeidžiama. Tačiau žinodama, jog jis išgyvena tokius jausmus, bent jau esate informuota apie realią situaciją. Visgi nemažai porų sunkumų neįveikia ir pasilieka gyventi nuolatinėje įtampoje arba iš viso nusprendžia nutraukti ryšį.

Tai susiję su pačia nuostata, „ką aš darau, kai susiduriu su problema“. Gali būti, jog jūsų vyrui tikrai sunku susitaikyti su pakitusiomis jūsų formomis, o gal su pačiu faktu, jog santykiai keičiasi ir panašiais laikinumo dalykais. Ir čia vargu ar padės tai, kad jūs numestumėte tuos kilogramus.

Todėl svarbu kalbėtis. Dalintis apie tai, o kas pagelbėtų jums atrasti vienas kitą. Gali būti, jog pati jūsų buitis, buvimas kartu nebėra tokie žavintys, jie trukdo pamatyti asmens vidų ir juo gėrėtis. Taip jau yra, jog mūsų kūnai kinta. Gimdymas, senėjimo procesas mus keičia, ir jei porą laiko tik jų išvaizda arba ji yra reikšmingiausia santykyje, tuomet ryšys yra toks pat laikinas ir lengvai įtakojamas pagundos vėl ieškoti naujo kūno.

Taigi ką galima daryti, norint gerinti jūsų seksualinius santykius, tai iš esmės kurti arba gerinti bendravimą. Gilinti jį. Bet tai svarbu daryti kartu. Ieškoti, kas yra judviejų buvimo kartu pagrindas, kiek jis jums padeda išsaugoti santykius, kaip abu galėtumėte padaryti, kad jūsų potraukis sugrįžtų?

Rekomenduojama literatūra:

1. Arturo Cattaneo; bendradarbiaujant Frankai ir Paolo Pugni. Santuoka iš meilės: gyvenimas poroje. 2008 m.
2. Yves Dalpe. Neištikimybė nėra banali. 2009 m.
3. Gintautas Vaitoška. Lengvas gyvenimas. 2007 m.
4. Denis Sonet. Vykusi pora. 2006 m.
5. Valerio Albisetti. Santuokinės meilės terapija. 2000 m.

Vaida

Turite problemą, kurios negalite išspręsti? Rašykite psichologui@delfi.lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)