Kam naudingas

Granatus naudinga valgyti visiems, išskyrus tuos, kurių skrandžio rūgštingumas yra padidėjęs. Taip pat jo turėtų vengti skrandžio opa sergantys žmonės.

Granatų sėklose daug vitamino C ir B1, kuris taip pat gerina atmintį bei smegenų darbą. Granatuose esantis vitaminas B6 saugo raumenis nuo mėšlungio ir skausmų, kuriuos sukelia dideli fiziniai krūviai. Be to, šis vitaminas pagerina magnio pasisavinimą.

Jeigu daug laiko praleidžiate prie kompiuterio, vitaminas PP, saugantis regėjimą, jums būtinas. Be to, šis vitaminas, kurio yra granatuose, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Tai aktualu sumuštiniais darbe užkandžiaujantiesiems.

Neseniai mokslininkai išsiaiškino, kad granatai daro balsą skardesnį. Taigi, jei norite draugus nustebinti karaokės bare, prieš dainuodami išgerkite stiklinę granatų sulčių.

Granatas liaudies medicinoje

Anemija. Granatų sėklose gausu geležies, todėl norint padidinti hemoglobino kiekį kraujyje pravartu valgyti šviežių vaisių ir gerti sulčių.

Strazdanos. Granatų sėklos pasižymi balinamuoju efektu.

Peršalimas. Granatas turi karštį mažinančių savybių. Todėl peršalus šių vaisių sultys labai tinkamos.

Stomatitas. Granatų sudėtyje yra priešuždegiminių komponentų. Jų sultimis skalaukite burną.

Ką pagaminti

Manote, kad granatai tinka tik desertams? Klystate. Iš šio vaisiaus sulčių galima pagaminti puikių padažų. Pavyzdžiui, jeigu stiklinę granatų sulčių sumaišysite su puse stiklinės susmulkintų graikinių riešutų, smulkintos kalendros ir šiek tiek aštriųjų pipirų, pagaminsite originalų padažą, kuris tiks ir mėsos, ir žuvies patiekalams. Indijoje džiovintų granatų sėklų deda į patiekalus iš pupelių. Šalyse, kur granatai auga, mėsa marinuojama tik šių vaisių sultyse.

Granatų ir avokadų salotos

Reikės:
- 300 g virto kumpio (virtos paukštienos ar kitokios mėsos),
- 2 avokadų,
- 1 granato,
- 200 g žalių salotų lapelių,
- 50 g riešutų (geriausiai migdolai)

Padažas: 50 ml aliejaus, 2 vidutiniai šaukštai citrinų sulčių, šaukštelis medaus, šaukštelis garstyčių, druskos, juodųjų pipirų, kitų prieskonių.

Riešutus reikia susmulkinti ir pakepinti sausoje keptuvėje. Nulupti granatą. Išplakti visus padažo komponentus. Supjaustyti avokadą.

Lėkštėje išdėliokite avokadą, salotų lapelius, mėsą, užpilkite padažu, pabarstykite granato sėklomis ir riešutais.

Skanaus!