Tokį Ligos ir motinystės įstatymo pakeitimo projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Rimantas Jonas Dagys.

Jis siūlo, kad naujos įstatymo būtų taikomos skiriant ir mokant motinystės (tėvystės) pašalpas nuo 2010 m. balandžio 1 d.

R. J. Dagys tikisi, kad priėmus įstatymo pataisas motinystės (tėvystės) pašalpų gavėjai aktyviau dalyvaus visuomeniniame, moksliniame, kultūriniame bei politiniame valstybės gyvenime, viešai skelbs savo kūrinius, laisvai sudarinėdami autorines sutartis, taip palaikydami savo įgūdžius ir nesibaimindami prarasti dalies savo pajamų.

Be to, mamoms ir tėveliams po gana ilgų vaiko priežiūros atostogų neprireiktų adaptacinio laikotarpio vėl integruojantis į darbo rinką.

Šiuo metu galiojančiame įstatyme yra įtvirtinta, kad jeigu apdraustasis, kuris buvo ar yra išleistas vaiko priežiūros atostogų ir turi draudžiamųjų pajamų, kurių dydis mažesnis už motinystės (tėvystės) pašalpą (bendrą šių pašalpų sumą), jam mokamas šios pašalpos (bendros šių pašalpų sumos) ir jo atitinkamą mėnesį turėtų draudžiamųjų pajamų skirtumas Vyriausybės tvirtinamų Ligos ir motinystės socialinio draudimo pašalpų nuostatų nustatyta tvarka.

R. J. Dagys mano, kad įstatymo pakeitimų įgyvendinimas papildomų Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto lėšų nepareikalaus, kadangi kiekvienam motinystės (tėvystės) pašalpos gavėjui lėšos Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžete privalo būti numatytos ir skiriamos.

"Jokių papildomų išmokų įstatymo projekte nesiūloma. Atvirkščiai, laisviau sudarant autorines sutartis asmenims, esantiems vaiko priežiūros atostogose, padaugės įmokų į Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetą, o tuo pačiu padidės tų asmenų socialinės garantijos ateityje", - mano įstatymo projekto autorius Seimo narys Rimantas Jonas Dagys.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją