Žurnale “Lancetas” taip pat sakoma, kad ir gydytojai turi pasitikėti savo nuojauta, kai bando nustatyti, ar vaiko liga rimtesnė nei nedidelis peršalimas ar kosulys.

Patankėjęs kvėpavimas, sutrikusi kraujo cirkuliacija odos posluoksnyje, išbėrimas mažais violetiniais ar raudonais spuogeliais - tai pavojaus signalai, perspėjantys, kad liga rimtesnė nei lengvas peršalimas ar kosulys.

Gydytojai taip pat raginami imtis rimtų priemonių, jei vaiko temperatūra aukštesnė nei 40 C.

Pavojingos infekcijos, tokios kaip meningitas, plaučių uždegimas ar kraujo užkrėtimas išsivysčiusiose šalyse pasitaiko nedažnai ir yra sunkiai diagnozuojamos, sako tyrėjai.

Gydytojas ir Oksfordo universiteto mokslininkas M. Thompson sako: “Nustatyti diagnozę gydytojams nelengva. Tai tarsi šieno kupetoje atrasti adatą. Pavojingos infekcijos pasitaiko nedažnai, o šiais laikais dėl skiepų - dar rečiau.”

“Gydytojai kasdien susiduria su daugybe vaikų, kurie skundžiasi įvairiais negalavimais. Nelengva nustatyti, kurie iš jų serga rimtomis infekcinėmis ligomis. Kartais vaikai atvežami pradinėje ligos stadijoje, kai dar sunku nustatyti ligos rimtumą.”

Mosklininkai nori pateikti gydytojams direktyvas, kad infekcinėmis ligomis sergantys vaikai būtų kuo skubiau nuvežti į ligoninę ir tik tuomet, kai iš tiesų reikia.

Kita Oksfordo universiteto tyrėjų grupės narė gydytoja Ann Van den Bruel sako: “Pavojaus ženklų gydytojai turi ieškoti kiekvienu susirgimo atveju. Pavyzdžiui, ne visi gydytojai matuoja temperatūrą. Mes siekiame, kad būtų pamatuota kiekvieno vaiko temperatūra.”

“Tėvai neturėtų patys nustatinėti diagnozių ir dar labiau nerimauti. Tačiau tyrimai rodo, kad tėvai labai gerai jaučia, kada jų vaikas nėra sveikas.”

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją