Ląstelienos nauda:

* Padeda greičiau pasisotinti ir ilgiau jaustis sotiems. Kitaip tariant, padeda išvengti persivalgymo.

* Palaiko stabilų cukraus kiekį kraujyje. Virškinimas ir medžiagų pasisavinimas vyksta lėtai, gliukozė į kraują patenka palengva ir stabiliai.

* Padeda išsaugoti sveiką storąją žarną. Ląstelienos virškinimo metu organizme susidaro paprastos organinės rūgštys, kurios saugo storosios žarnos gleivinę.

Ląsteliena būna tirpi arba netirpi:

* Tirpi ląsteliena tirpsta vandenyje ir padeda sumažinti riebalų kiekį kraujyje ir išlaikyti stabilų cukraus lygį. Pagrindiniai šaltiniai - pupelės, vaisiai, avižos.

* Netirpi ląsteliena vandenyje netirpsta ir keliauja žarnynu, kol yra pašalinama. Jos yra neapdorotuose grūduose ir daržovėse.

Vidutiniškai per dieną reikėtų gauti 20-30 g ląstelienos, bet daugelis mūsų vargiai gauname pusę normos.

Vaisiai ir daržovės: vitaminai, antioksidantai, ląsteliena

Vaisiuose ir daržovėse mažai kalorijų, bet gausu vitaminų, mineralų, ląstelienos. Tai puikus maistinių medžiagų šaltinis, be kurio neįsivaizduojama sveika mityba.

Vaisių ir daržovių turėtume valgyti pusryčiams, pietums, vakarienei, užkandžiams. Per dieną suvalgykite ne mažiau 5 porcijų. Juose esantys antioksidantai ir kitos medžiagos padeda apsisaugoti nuo kai kurių vėžio rūšių ir kitų ligų.

Žalios daržovės: valgykite tamsių lapinių daržovių, nes jose daug naudingų medžiagų: kalcio, magnio, geležies, kalio, cinko, vitaminų A, C, E ir K. Žalios daržovės padeda stiprinti kraują ir kvėpavimo sistemą. Valgykite kopūstus, brokolius, kininius kopūstus, špinatus.

Saldžios daržovės: jei esate smaližius, kodėl saldumo poreikio nepatenkinus natūraliai saldžiomis daržovėmis? Į pirkinių krepšį įsimeskite kukurūzų, morkų, burokėlių, saldžių bulvių, moliūgų, svogūnų.

Vaisiai: kad būtumėte sveiki, valgykite įvairių vaisių. Juose yra natūraliai egzistuojančio cukraus, ląstelienos, vitaminų ir antioksidantų. Pirkite šviežius, šaldytus, kuo įvairesnius. Uogos saugo nuo vėžio, obuoliai aprūpina ląsteliena, apelsinai ir mangai - vitaminu C ir tt.

Ryškios spalvos: ryškių, tamsių spalvų vaisiuose ir daržovėse yra didesnė vitaminų, mineralų ir antioksidantų koncentracija.

Venkite: stiklinėje vaisių sulčių gali būti net 10 šaukšteliu cukraus. Venkite arba skieskite su vandeniu. Konservuoti vaisiai dažnai plaukioja cukraus sirupe, o džiovintuose vaisiuose daug kalorijų (bet ir daug ląstelienos). Venkite keptų ir padažais apipiltų daržovių. Taip, vitaminų gausite, bet kartu su jais ir nesveikų riebalų bei papildomų kalorijų.

Saugokite sveikatą ir aplinką valgydami Lietuvoje užaugintas gėrybes

Šviežias maistas - svarbi sveikos mitybos dalis. Parduotuviniai vaisiai ir daržoves dažnai atvežti iš už jūrų marių. Vietoje užaugintas maistas šviežesnis, sveikesnis ir žymiai skanesnis. Rinkdamiesi vietinę produkciją, padėsite ir aplinkai, nes transportavimui neprireiks daug degalų.

Lankykitės ūkininkų turguose. Juose galite nusipirkti ne tik vaisių ir daržovių, bet ir gėlių, kepinių, kiaušinių, mėsos. Smulkūs ūkininkai rūpinasi savo žeme, todėl net jei produktai oficialiai nėra organiški, jie vis tiek aukštos kokybės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją