Avižų kisielius su svogūnais

300 g avižinių dribsnių, 1,2 l vandens, 2 svogūnai, aliejaus, druskos.

Avižinius dribsnius užpilkite kambario temperatūros vandeniu. Laikykite šiltai apie parą, kol pradės putoti. Mėgstantys rūgštesnį kisielių gali parauginti ir dvi paras. Tada išmirkusius dribsnius pertrinkite per tankų tinklelį arba išsunkite per marlę su visu skysčiu. Gautą tyrę supilkite į puodą, įberkite truputį druskos ir kaitinkite ant nedidelės ugnies nuolat maišydami, kad neprisviltų, kol pradės tirštėti. Svogūnus susmulkinkite ir pakepkite aliejuje. Į dubenėlius įdėkite svogūnų, įpilkite kisieliaus ir atvėsinkite. Pakeptų svogūnų galima užpilti ir ant kisieliaus.

Morkų kisielius

500 g morkų, 1 l vandens, 125 g cukraus, 50 g krakmolo.
Papuošimui: truputis plaktos grietinėlės, cukraus.

Į verdantį vandenį suberkite burokine trintuve sutarkuotas morkas ir virkite, kol suminkštės. Tada suberkite cukrų, nedideliame kiekyje šalto vandens išmaišytą krakmolą ir pavirkite, kol sutirštės. Išpilstykite į puodukus ar stiklines, papuoškite plakta grietinėle, pabarstykite cukrumi.

Linų sėmenų kisielius

150-200 g linų sėmenų, 1,0-1,5 l vandens, 0,5 kg šaldytų uogų (vyšnių, aviečių, braškių), 1-2 šaukštai medaus, cukraus pagal skonį.

Šaldytas uogas pabarstykite trupučiu cukraus ir palikite atitirpti. Į verdantį vandenį suberkite linų sėmenis, pavirkite 2-3 min. ir nukėlę nuo ugnies 1 val. palaikykite uždengtame puode. Retkarčiais pamaišykite. Atvėsusį sėmenų nuovirą perkoškite per tinklelį. Jis turi būti įprasto kisieliaus konsistencijos. Atitirpusias uogas pertrinkite ir įmaišykite į linų sėmenų kisielių.

Saldi džiovintų slyvų sriuba

2 stiklinės džiovintų slyvų, 1 stiklinė baltojo pusiau saldaus vyno, 2/3 stiklinės cukraus, 1 šaukštas krakmolo, 2 l vandens, truputis cinamono žievelės, 4 gvazdikėliai, 1/2 stiklinės migdolų.

Slyvas gerai nuplaukite ir virkite vandenyje su prieskoniais, kol suminkštės. Prieskonius išimkite, o slyvas pertrinkite. Į slyvų nuovirą suberkite cukrų, pertrintas slyvas ir užvirinę maišydami supilkite nedideliame vandens kiekyje išleistą krakmolą. Pavirkite 1-2 min. Atvėsinkite, suberkite susmulkintus migdolus, supilkite vyną ir išmaišykite. Patiekite su plakta grietinėle arba ledais.

Kisieliaus sriuba „Vyšnelė“

1,5 l vandens, 1 1 šaldytų vyšnių, 2/3 stiklinės cukraus, 1 šaukštas cinamono, 3 šaukštai krakmolo, 1 stiklinė raudonojo vyno (pusiau saldaus).

Užvirinkite pasaldintą vandenį. Suberkite vyšnias ir virkite apie 7 min. Tuomet maišydami sriubą supilkite nedideliame vandens kiekyje ištirpintą krakmolą. Užvirinkite. Įmaišykite cinamoną, supilkite vyną. Užvirinę iškart nukelkite puodą nuo ugnies. Sriubą galima patiekti ir karštą, ir šaltą.

Moliūgų kisielius su spanguolėmis

500 g moliūgo, 2 stiklinės spanguolių, 1 stiklinė cukraus, 3-4 šaukštai krakmolo, 1 pakelis vanilinio cukraus, 1,5 l vandens.

Papuošimui: 200 g plakamosios grietinėlės, 2 šaukštai cukraus.

Moliūgą supjaustykite kubeliais, užberkite cukrų, užpilkite vandeniu ir virkite. Kai kubeliai visiškai suminkštės, juos išgriebkite, pertrinkite per tinklelį ir vėl sudėkite į nuovirą. Paskaninkite vaniliniu cukrumi, užvirinkite ir nuolat maišydami supilkite nedideliame vandens kiekyje išleistą krakmolą. Užvirinę suberkite spanguoles ir iškart nukelkite nuo ugnies. Atvėsusį kisielių supilstykite į indelius ir patiekdami papuoškite plakta grietinėle.

Kriaušių kisielius su bruknėmis

4 didelės kriaušės,1 stiklinė bruknių, 7 stiklinės vandens, 1 stiklinė baltojo vermuto, 2 šaukštai krakmolo, 2 šaukštai cukraus.

Papuošimui: 100 g grietinėlės, 1 šaukštas cukraus.

Užvirinkite pasaldintą vandenį ir suberkite skiltelėmis supjaustytas kriaušes. Pavirkite kelias minutes. Supilkite nedideliame vandens kiekyje išleistą krakmolą, bruknes, vermutą ir visklą užvirinkite. Atšaldytą tirštą kisielių supilkite į taures ir papuoškite pasaldinta plakta grietinėle.

Džiovintų abrikosų kisielius

3 stiklinės vandens, 200 g džiovintų abrikosų, 0,5 stiklinės cukraus (galima ir mažiau), 0,5 arb. šaukštelio cinamono, 1 šaukštas krakmolo.

Į verdantį pasaldintą vandenį sudėkite griežinėliais supjaustytus abrikosus ir pavirkite 15 min. Nuolat maišydami supilkite nedideliame vandens kiekyje išleistą krakmolą, suberkite cinamoną ir dar kartą užvirinkite. Atvėsusį kisielių supilstykite į indelius.

Pieno kisielius su konservuotais vaisiais

1 l pieno, 0,5 stiklinės cukraus, 2 šaukštai krakmolo, 1 pakelis vanilinio cukraus.

Pieną užvirinkite su cukrumi ir nuolat maišydami supilkite nedideliame vandens kiekyje išleistą krakmolą. Paskaninkite vaniliniu cukrumi, gerai išmaišykite ir užvirinkite. Kisielių atšaldykite ir pridėkite įvairių konservuotų vaisių.

Bananų kisielius

3 bananai, 1 stiklinė pieno, 2 šaukštai cukraus, 1 šaukštas krakmolo, 2 kiaušiniai.

Pieną su cukrumi užvirinkite, supilkite nedideliame kiekyje šalto vandens išmaišytą krakmolą ir vėl užvirinkite. Bananus nulupkite ir sutrinkite šakute. Kai kisielius šiek tiek pravės, įplakite trynius, sudėkite bananų tyrę ir išmaišykite. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir įmaišykite į kisielių. Supilstykite į indelius ir atšaldykite.

Kisieliaus desertas

Pieno sluoksniui: 0,5 l pieno, 1/3 stiklinės cukraus, 1 pakelis vanilinio cukraus, 1-1,5 šaukšto krakmolo.
Vyno sluoksniui: 0,5 l raudonojo vyno, 0,5 stiklinės cukraus, 1 šaukštas cinamono, 1 šaukštas nutarkuotos citrinos žievelės, 1-1,5 šaukšto krakmolo.

Papuošti – susmulkintų pistacijų riešutų.

Iš išvardintų produktų išvirkite dviejų rūšių kisielių: pieno ir vyno. Jei kisieliai bus skystoki, galite įdėti daugiau krakmolo. Atvėsinkite ir į desertines taures dėkite sluoksnį pieno kisieliaus ir ant viršaus – vyno kisieliaus. Papuoškite smulkintomis pistacijomis. Kisieliaus desertą valgykite šaukšteliais.

Tiršto pieno kisieliaus desertas

1 l pieno, 1 stiklinė cukraus, 6 šaukštai krakmolo, 2 pakeliai vanilinio cukraus, 3 šaukštai romo arba konjako, truputis aliejaus formai patepti.

Papuošti – spalvingų uogų arba vaisių.

Pieną užvirinkite su cukrumi ir nuolat maišydami supilkite nedideliame vandens kiekyje išleistą krakmolą. Paskaninkite vaniliniu cukrumi, romu arba konjaku, gerai išmaišykite ir užvirinkite. Paruoštą kisielių supilkite į aliejumi pateptą formą. Atvėsinkite. Sustingusį kisielių išverskite iš formos į didelę lėkštę ir papuoškite spalvingomis uogomis arba vaisiais.