Inhaliacijų - nematomo, bet ir neįveikiamo čiaudulio, slogos, kosulio ir rudeninių ligelių priešo - privalumai neginčijami: visų pirma, veiklioji medžiaga patenka tiesiai į „katastrofos zoną“, o antra, ji, skirtingai nuo tablečių, praktiškai neturi poveikio kitiems organams.

Arbatinuko evoliucija

Šiais laikais vietoj arbatinuko straubliuko naudojamas agregatas su beveik kosminiu pavadinimu – nebulaizeris. Tai yra ištisa portatyvinė inhaliavimo sistema, panaši į tas, kurias galima išvysti fizioterapijos kabinete.

Beje, niekas nedraudžia užplikyti žoleles ir puode ar arbatinuke, tik kokiu atveju nepavyks išnaudoti net šimtosios dalies to, kas išgaunama nebulaizeriu. Skirtingai nuo arbatinuko, nebulaizeris sukuria aerozolį su labai smulkiomis dalelėmis, kurios patenka giliai į plaučius. Tai labai svarbu gydantis, pavyzdžiui, bronchitą ar plaučių uždegimą.

Įkvėpimo taisyklės

• Inhaliacijos atliekamos ne anksčiau nei po valandos nuo valgymo.

• Sloguojant garai įkvepiami ir iškvepiami per nosį, kosint ar skaudant gerklei – per burną.

• Po inhaliacijų valandą nerekomenduojama kalbėti, rūkyti, gerti, valgyti.

Nebulaizeriai dažniausiai gali veikti keliais režimais, jais naudotis patogiau nei kvėpuoti virš indo prisidengus rankšluosčiu ir kankinantis dėl karštų garų. Aparato komplekte yra kaukė arba specialus antgalis.

Gydome peršalimą

Gerklės perštėjimas, skausmas ryjant. Jums reikalingos garų inhaliacijos. Imame seną gerą puodą, pašildome lengvai garuojančių komponentų mišinį (iš mentolio, eukalipto, timolio, pušies ir kėnio eterinių aliejų 10-15 lašų aliejaus išmaišant 100 ml karšto vandens) iki 57-63ºC ir kvėpuojame. Vandens temperatūra nustatoma specialiu termometru arba pagal savo pojūčius (toks vanduo būna karštas, bet rankų nedegina).

Galima gaminti žolelių nuovirus: čiobrelio, raudonėlio, levandos, šalpusnio, ramunėlės: valgomąjį šaukštą žolių mišinio užpilti 250 ml vandens. Garai padidina kraujo pritekėjimą į gleivinę, skatina jos funkcijos atsistatymą, sumažiną skausmą. Po garų inhaliavimo kad poveikis būtų geresnis gerai būtų atlikti krūtinės ląstos masažą su eteriniais aliejais.

Kontraindikacijos: stiprus plaučių uždegimas, stiprus užtinimas, polipai, pūlingas uždegimas (angina).

Kuo kvėpuoti alergiškiems?

Saugiausios – garų ir šiltai drėgnos inhaliacijos su ramunėlės, medetkos, šalavijo (jei, žinoma, alergija nėra būtent šioms žolėms) nuovirais ir su mineraliniu vandeniu.

Kitus preparatus, nuovirus ir aliejus reikia ištirti. Lašą eterinio aliejaus, ištirpinto pusėje arbatinio šaukštelio augalinio aliejaus, užtepkite alkūnės linkio vidinėje pusėje ir stebėkite ar odoje neatsiras alerginės reakcijos požymių (po 20 minučių ir dar kartą po 24 valandų).

Užkimo gerklė, prapuolė balsas, nuolatinis kosčiojimas. Reikia apsiginkluoti kompresoriniu nebulaizeriu ir atlikti aliejinių inhaliacijų kursą (vienas 5-10 minučių trukmės seansas per dieną, 5-10 dienų iš eilės). Efektyviausi – šaltalankio, erškėtrožės, eukalipto, persiko, alyvų, migdolų, anyžių, kamparo aliejai, propolis alyvų aliejuje ir šaltalankio bei alyvų aliejaus mišinys lygiomis dalimis. Jie plonu sluoksniu padengia kvėpavimo takų gleivinę, sumažina sausumo jausmą ir apsaugo nuo mechaninio bei cheminio dirginimo. Todėl tai ypač naudinga oratoriams ir rūkoriams.

Labai naudinga likus 30-40 minučių iki procedūros pakvėpuoti „Borjomi“ mineralinio vandens šiltai drėgnomis inhaliacijomis. Bet aliejinių inhaliacijų derinti su kitomis aerozolinėmis priemonėmis negalima: apsauginis aliejaus sluoksnis kitų medžiagų neleis įsisavinti.

Kontraindikacijos: bronchų ir plaučių uždegimas.

Nuo ūmios slogos padės garų, o nuo lėtinės slogos ir sausumo nosyje – šiltai drėgnos inhaliacijos. Jos nuo garų inhaliacijų skiriasi žemesne temperatūra (38-42ºC). Kvėpuoti galima ir virš seno gero puodo, ir per nebulaizerio kaukę ar antgalį.

Tiks eukalipto ramunėlės, šalavijo užpilas arba pašildytas mineralinis vanduo.

Ilgalaikis ir nekontroliuojamas aliejinių inhaliacijų taikymas yra nesaugus.

Mūsų receptas nuo peršalimo: 2 arbatiniai šaukšteliai eukalipto lapų, 1/4 spygliuočių ekstrakto briketo, 15 lašų mentolio spirito, arbatinis šaukštas mentolio aliejaus (vietoj jos galima ištirpinti validolio tabletę), arbatinis šaukštelis trinto česnako arba svogūno. Viską sudėjus į litrą verdančio vandens šiek tiek atvėsinti, o vėliau kvėpuoti prisidengus rankšluosčiu.

Įveikti įkyrų kosulį ir pagerinti gleivių išsiskyrimą padeda šiltai drėgnos inhaliacijos. Tik prireiks nebulaizerio, sukuriančio aerozolį su labai smulkiomis dalelėmis. Naudokite gamykloje paruoštus medetkos, eukalipto, jonažolės, šalavijo, ramunėlės, svogūno ir česnako užpilų preparatus. Į inhaliatorių galima įpilti pašildyto mineralinio vandens „Borjomi“, sodos tirpalo (4 arbatiniai šaukšteliai litre vandens) arba medetkos ar ramunėlės žiedų, eukalipto ir šalavijo lapų, jonažolės žolės gyvatžolės šaknies užpilo. Reikės 10 seansų po 15-20 minučių.

Jei jus kankina paprastas peršalimas, imkite inhaliatorių ir gydančius garus įkvėpinėkite namie. Gydant rimtesnes ligas prireiks apsilankymo pas medikus.

Gera priemonė nuo peršalimo: medų ištirpinti šiltame virintame vandenyje santykiu 1:5 ir kvėpuoti naudojant inhaliatorių šiltai drėgnoms inhaliacijoms (10 minučių įkvėpinėti per nosį, iškvėpinėti per burną, dar 10 minučių atvirkščiai).

Kontraindikacijos: sunki tuberkuliozės forma, pleuritas, ūmus plaučių uždegimas, hipertenzija, ischeminė širdies liga.

Kai kankina nuolatinis arba „lojantis“ kosulys bei kai pradeda kilti problemos su kvėpavimu, pirmosios pagalbos priemonė yra garų inhaliacijos. Jos slopina spazmą ir atpalaiduoja bronchus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją