Asociacija teigia atsisakanti rengti projektą "Vilnius - Pasaulio knygų sostinė 2012". Leidėjų nuomone, šis projektas būtų "nesavalaikis, jei ne groteskiškas", kadangi knygų leidybos padėtis Lietuvoje sudėtinga.

"Knygų leidėjai (...) atsisako dalyvauti jį rengiant ir optimistiškai tikisi, kad per artimiausius penkerius metus Lietuva pakeis požiūrį į lietuvių autorių ir knygą, sugebės normalizuoti ir pagerinti knygų sektoriaus padėtį, ir Vilnius jau tikrai bus vertas garbingo Pasaulio knygų sostinės statuso", - teigiama leidėjų pranešime.

Sausį Vilniaus miesto savivaldybė pakvietė Lietuvos leidėjų asociaciją atstovauti knygų leidėjams rengiant projekto "Vilnius - Pasaulio knygų sostinė 2012" paraišką Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijai (UNESCO).

Šį statusą UNESCO kiekvienais metais suteikia pasaulio didmiesčiams atsižvelgdama į daugybę kriterijų: šalies raštijos paveldo išsaugojimą, vertimų programas, viešųjų ir privačių bibliotekų steigimą ir rėmimą, knygų leidybos finansavimo programas ir autorių teisių apsaugą, naujoves skatinant skaitymą, šalies kultūros politiką ir strategiją knygų leidybos sektoriui.

Asociacija, išanalizavusi minėtos paraiškos teikimo reikalavimus, įvertino esamus Lietuvos kultūros ir švietimo politikos rodiklius ir tvirtina, kad knygų leidybos sektoriaus situacija Lietuvoje - sudėtinga.

"Per pastaruosius dvejus metus Lietuvoje knygų leidybos sektoriui, lietuvių autoriams, bibliotekoms, raštijos paveldo, literatūros ir kalbos institutams, mokyklų vadovėlių aprūpinimui, lietuvių literatūros sklaidai ir spaudos pramonei buvo suduoti lemtingi smūgiai, nuo kurių visas sektorius ilgai neatsigaus", - teigia asociacija.

Anot jos, Vilniaus miesto savivaldybė, planuodama teikti paraišką Pasaulio knygų sostinės statusui gauti, greičiausiai nėra deramai informuota apie knygų leidybos sektorių ir "lietuvių autorius žlugdančią valstybės politiką".

"Tuo metu padėtį Lietuvoje puikiai žino ir sektoriaus pastangas išgyventi atidžiai stebi garbios tarptautinės organizacijos (FEP, IPA, WIPO (Pasaulio intelektualios nuosavybės agentūra), IFLA ir kt.), glaudžiai bendradarbiaujančios su UNESCO svarstant įvairių šalių paraiškas", - teigia leidėjai.

Anot jų, ambicingi nacionaliniai projektai, tokie kaip "Vilnius - Europos kultūros sostinė" ar planuojamas "Vilnius - Pasaulio knygų sostinė", mokesčių mokėtojams kainuoja milijonus ir tėra "fasadiniai".

"Knygų leidėjų įsitikinimu, surinktus mokesčius valstybė pirmiausia turėtų skirti valstybinėms kultūros rėmimo programoms, bibliotekų fondams bei vadovėlių leidybai, lietuvių autorių kūrybos bei vertimų programoms atgaivinti, sėkmingiems projektams, tokiems kaip tarptautinė Vilniaus knygų mugė, literatūros ir poezijos festivaliai, o ne Vilniaus miesto savivaldybei naujam "fasadiniam" renginiui organizuoti", - tvirtinama pranešime.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją