Ar galime tikėtis tokių pat sensacingų rezultatų ir tolimesnėje čempionato eigoje? Tikriausiai, kad taip, nors ir dabar atrodo, kad Izraelis nėra lygiavertis varžovas Ispanijai, tačiau kas prieš čempionato pradžią galėjo pagalvoti, kad žydai apskritai iškovos nors vieną pergalę turnyre?

Serbija ir Juodkalnija - vėl Lietuvos kelyje

2001-ųjų metų Europos čempionato finalininkai šiais metais susidūrė jau aštunfinalio varžybose. Turkija norėjo atkeršyti už skaudų pralaimėjimą 2001-ųjų finale, tačiau nepavyko - Serbija ir Juodkalnija po įnirtingos kovos šventė pergalę rezultatu 80:76 (15:19, 19:19, 19:14, 27:24).

Serbai įrodė, kad moka žaisti nervingų rungtynių pabaigas - sugebėjo kelis kartus priversti suklysti turkus pačioje susitikimo pabaigoje, kas ir kainavo, buvusiems Europos vicečempionams, pergalę šiose varžybose.

Rezultatyviausiai nugalėtojų gretose žaidė Marko Jaričius, pelnęs 18 taškų. 16 pridėjo Milanas Gurovičius, 12 - Predragas Drobnjakas, po 10 taškų prie svarbios pergalės prisidėjo Dejanas Koturovičius ir Predragas Stojakovičius, kuris pirmojo kėlinuko septintąją minutę patyrė kulkšnies traumą, tačiau ji nesutrukdė Predragui grįžti į aikštę. Visgi, sugrįžus ryškiu žaidimu Sakramento "Kings" žaidėjas negalėjo pasigirti.

Turkų tarpe rezultatyviausias buvo Detroito "Pistons" narys Mehmetas Okuras, į serbų krepšį sumetęs 20 taškų. 15 pridėjo Ibrahimas Kutluay'us, 11 - Hidayetas Turkoglu. Turkijos krepšinio aistruolius labai nuvylė Mirsadas Turkčanas, pasižymėjęs vos 2 taškais ir 7 atkovotais kamuoliais.

Beveik neabejotina, kad Turkijos vyriausiasis treneris Aydinas Orsas bus priverstas trauktis iš savo užimamo posto.

Serbijos ir Juodkalnijos krepšininkai, trečiadienį (09.10) 22:00 Lietuvos laiku susigrums su Lietuvos nacionaline vyrų rinktine dėl patekimo į Europos krepšinio čempionato pusfinalį.

Paskutinį kartą lietuviai ir serbai akis į akį oficialiose krepšinio varžybose buvo susidūrę prieš tris metus - Sidnėjaus olimpiados ketvirtfinalyje. Tuomet pergalę šventė lietuviai. Ar mūsų rinktinė yra pajėgi pakartoti Sidnėjaus scenarijų?

Rusija išsigelbėjo iš skęstančio laivo

Trisdešimt aštuonias minutes aikštelėje pranašumą turėję kroatai yra priversti trauktis iš Europos čempionato nuleistomis galvomis. Ilgą laiką turėjusi 5-8 taškų persvarą, Kroatijos rinktinė nesugebėjo atsilaikyti prieš gerai rungtyniaujančius rusus ir pralaimėjo dramatiškas rungtynes rezultatu 77:81 (21:15, 20:19, 20:24, 16:23).

Antro kėlinio pabaigoje traumą patyrė Kroatijos rinktinės kapitonas ir lyderis Gordanas Giričekas. Atrodo, kad trauma yra gana rimta, tad pagelbėti savo komandos draugams Gordanas nebeturėjo progos. Gal kroatams būtent ir pritrūko G.Giričeko šaltakraujiškumo paskutinėmis rungtynių akimirkomis.

Geriausiai nugalėtojų ekipoje rungtyniavo Jutos "Jazz" žvaigždė Andrejus Kirilenka, per 33 minutes pelnęs 29 taškus ir atkovojęs 9 kamuolius. Gerai NBA žaidėjui talkino Viktoras Khriapa, surinkęs 12 taškų ir 6 atkovotus kamuolius bei Vasilijus Karasiovas, prie pergalės prisidėjęs 13 taškų ir 3 rezultatyviais perdavimais.

Pralaimėjusiųjų gretose rezultatyviausiai žaidė iš Gordano Giričeko lyderio vaidmenį perėmęs Damiras Mulaomerovičius, surinkęs 28 taškus. Daliboras Bagaričius pelnė 13, o Matejus Mamičius - 11 taškų.

Trečiadienį, (09.10) 19:00 Lietuvos laiku, Rusija stos į dvikovą su A grupės nugalėtoja Prancūzija.

Izraelis - aštuonių stipriausių rinktinių tarpe

Jei Vokietija tapo didžiausiu čempionato nusivylimu, tai Izraelis - visiškai netikėtu turnyro atradimu. Skandalų ir nesutarimų apimtą žydų rinktinę visi "laidojo" dar prieš čempionato pradžią. Triuškinantis pralaimėjimas Lietuvai antrąją varžybų dieną dar labiau patvirtino krepšinio žinovų ir paprastų sirgalių nuomonę - Izraelis keliaus namo po grupės varžybų. Tačiau žydai išsiuntė namo Latviją ir Slovėniją, o patys sau pasiėmė bilietus į Stokholmą, kuriame užvirs pagrindinės čempionato kovos.

Rungtynės, kurios pasibaigė Izraelio pergale, rezultatu 78:76 (16:28, 21:15, 23:10, 18:23) buvo nepaprastai permainingos - didžiausia Slovėnijos persvara siekė 17 taškų, Izraelio - 10. Dvikovą geriau pradėjo slovėnai, jau pačioje rungtynių pradžioje, pelnę 9 "sausus" taškus, bet tai dar nebuvo viskas - vienu momentu pirmajame kėlinyje Slovėnija turėjo 15 taškų persvarą (18:3).

Pirmojo ketvirčio pabaigoje slovėnai buvo susikrovę 12 taškų persvarą, tačiau su antruoju kėlinuku atėjo pasikeitimai - žydai per 10 minučių perpus ištirpdė skirtumą (37:43). Po didžiosios pertraukos Izraelis įgijo dar daugiau pasitikėjimo ir visiškai dominavo aiktelėje, pasibaigus trečiajam ketvirčiui žydai pirmavo (60:53). Paskutiniąsias dešimt minučių slovėnai bandė gelbėtis - jiems buvo pavykę išlyginti rezultatą, tačiau Izraelio žaidėjų chrakteriai pasirodė stipresni.

Rezultatyviausiai nugalėtojų ekipoje žaidė Yanivas Yakovas Greenas, pelnęs 14 taškų. Talis Buršteinas prie pergalės prisidėjo 13 taškų, Ido Kazikaro - 12.

Slovėnų gretose nesulaikomas buvo Borisas Gorencas, surinkęs 21 tašką. Bostjanas Nachbaras pridėjo 14, Marko Tušekas ir Ivica Jurkovičius - po 10 taškų.

Žvelgiant į komandų statistinius rodiklius, į akis krenta tik vienas dalykas - puolime atkovotų kamuolių skaičius. Slovėnija jų surinko 3, o žydai - 11.

Ketvirtadienį, (09.11) 19:00 Lietuvos laiku, Izraelis stos į ketvirtfinalio mūšį prieš C pogrupio nugalėtoją Ispaniją.

Italija nubloškė Vokietiją

Atėnų olimpiada neišvys besiveržiančio po krepšiu ir galingu dėjimu ataką užbaigiančio Dirko Nowitzkio. Tokia realybė - Vokietija nepateko į Europos vyrų krepšinio čempionato ketvirtfinalį, tuo pačiu ir į 2004-ųjų Olimpines žaidynes.

Prieš susitikimą visi buvo užtikrinti solidžia Vokietijos ekipos pergale, tačiau italai, kurie iki šiol atrodė labai blankiai, pademonstravo savo galimybes bei charakterį ir rezultatu 86:84 (19:28, 25:23, 22:13, 20:20) įveikė turnyro favorite vadintą Vokietijos nacionalinę vyrų krepšinio rinktinę.

Rezultatyviausiai nugalėtojų gretose žaidė Massimo Bulleri, surinkęs 17 taškų. Svariai prie pergalės prisidėjo Giacomo Galanda, pelnęs 16 taškų, Nikola Radulovičius - 14, Denisas Marconato ir Alexas Righetti - po 11.

Pralaimėjusiųjų tarpe rezultatyviausias buvo Mithatas Demirelis, vokiečiams pelnęs 23 taškus. Dalaso "Mavericks" lyderis Dirkas Nowitzki surinko 22, Ademola Okulaja - 13, Marko Pesičius ir Patrickas Femerlingas - po 10.

Tikriausiai niekas nenustebs, jei po fiasko patirto šiame čempionate, atsistatydins Vokietijos rinktinės vyriausias treneris Henrikas Detmannas.

Ketvirtadienį, (09.11) 22:00 Lietuvos laiku, italai stos į ketvirtfinalio mūšį prieš D pogrupio nugalėtoją Graikiją.

Šaltinis
Portalo Eurobasket.lt informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško portalo sutikimo draudžiama.
Eurobasket.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją