"Šiuo momentu jau yra šiek tiek daugiau nei 200 tūkst. (...). Buvo padaryta sąmata 1,7 mln. litų", - BNS sakė Labanoro seniūnas Vincas Jusys.

Pasak jo, anksčiau bažnyčios atstatymo darbams žmonės aukojo aktyviau, tačiau net ir praėjus mėnesiui nuo nelaimės keletas žmonių kas dieną į sąskaitą perveda savo aukas.

"Pradžioje kažkiek aktyviau aukojo, bet praktiškai kiekvieną dieną keletas sąskaitėlių ateina", - kalbėjo V.Jusys.

Seniūno teigimu, lėšų Labanoro Švenčiausios Mergelės Marijos Gimimo bažnyčios atstatymo darbams Švenčionių rajono savivaldybė žadėjo skirti apie 100 tūkst. litų, tuo metu Vyriausybės indėlis kol kas nėra aiškus.

"Vyriausybė žadėjo, Švenčionių rajono savivaldybė irgi žadėjo. Kai bus svarstomas biudžetas, tada bus numatyta naujame biudžete. Rajono taryba žada balsuoti teigiamai už paramą. (...) Savivaldybė skirs apie 100 tūkst. gal, o kiek Vyriausybė - kol kas nežinome, bet ketvirtadienį pateikėme sąmatą", - pasakojo V.Jusys.

Pasak Vyriausybės atstovės Julijos Šliažienės, praėjusį penktadienį ministras pirmininkas A.Kubilius pavedė Finansų ministerijai kartu su Kultūros paveldo departamentu išsiaiškinti, kokios yra galimybės finansuoti pirmojo etapo darbus.

"Pavedimas Finansų ministerijai kartu su Kultūros paveldo departamentu išnagrinėti ir paieškoti galimybių skirti lėšų Labanoro Švenčiausios Mergelės Marijos Gimimo bažnyčios atstatymo pirmojo etapo darbams atlikti", - sakė J.Šliažienė.

Pasak Labanoro seniūno, praėjusį šeštadienį buvo surengta talka, kurios metu savanoriai rinko po gaisro likusius nuodėgulius.

"Šeštadienį vyko talka, valėme degėsius, kad galėtų toliau ekspertai dirbti", - teigė V.Jusys.

Premjeras A.Kubilius po nelaimės Labanore sakė ketinantis siūlyti Vyriausybei prisidėti atstatant sudegusią bažnyčią, tačiau tikslios sumos įvardinęs nebuvo.

"Kol kas tikrai tai nėra žinoma, ten turės suskaičiuoti ir architektai, ir statybininkai, bet esu įsitikinęs, kad bendromis pastangomis bažnyčia bus atstatyta", - gruodžio pabaigoje kalbėjo premjeras.

Labanoro Švenčiausios Mergelės Marijos Gimimo bažnyčia sudegė gruodžio 21-ąją.

Ugniagesiams atvykus į vietą, medinė bažnyčia degė atvira liepsna. Maldos namai sudegė visiškai, tepavyko išgelbėti varpinę.

Buvo įtariama, kad gaisro priežastis - netvarkinga elektros instaliacija.

Bažnyčia pastatyta XVIII amžiuje, ji buvo pripažinta architektūros paminklu, joje buvo 17 dailės paminklų.