Tyrimai atskleidė dvi vyraujančias tendencijas: dauguma moterų renkasi dietas ne tam, kad pagerintų savo sveikatą, bet tam, kad sulieknėtų. Kartais dietos būna neblogos: atsisakoma riebios mėsos, valgoma daug salotų ir ląstelienos turinčių produktų.

Tačiau dažnai, kai norima tik sulieknėti bet kokia kaina, griebiamasi tikrai neprotingų dietų, kurios vėliau atsiliepia sveikatai. Maisto produktus moterys ima vertinti kaip “blogus” ar “gerus”, t.y. maistas pradedamas skirstyti į moralines kategorijas. “Gerais” laikomi mažai kalorijų turintys, o “blogais” – kaloringi maisto produktai. Dėl to kai kurių produktų imama vengti, ima kamuoti maisto fobijos, o galutinis viso to rezultatas – visiškas raciono išsibalansavimas.

Pavyzdžiui, dauguma moterų ima riboti duonos vartojimą. Nepaisant to, kad daugumos žmonių įsitikinimu duona jau nebėra produktas, skatinantis nutukimą, besilaikančios dietos moterys tuo vis dar tebetiki. Dauguma jų tvirtina, kad per dieną negalima suvalgyti daugiau 4 riekelių duonos per dieną, kaip tuo tarpu rekomenduojama dienos norma – 6 riekelės.

Produktai, iškrentantys ir raciono kaip “blogi”, įgyja “uždrausto vaisiaus” aurą. Tačiau jeigu jūs pabandysite sau juos uždrausti, gali atsitikti taip, kad galų gale imsite juos be saiko valgyti. “Draudžiamas vaisius saldus” – visiems gerai žinomas posakis. Toks dietos laikymasis neišvengiamai gresia prarastų kilogramų sugrįžimu.

Laikantis dietų labai neprotinga atsisakyti pieno – paties didžiausio kalcio šaltinio, manant, kad tai labai kaloringas produktas. Dauguma moterų negeria netgi lieso pieno, tačiau valgo sūrius, kuriuose yra keliasdešimt kartų daugiau riebalų ir kalorijų.

Jeigu besilaikanti dietos moteris nevalgo mėsos ir negeria pieno, organizme gali pradėti trūkti riboflavino, B grupės vitamino, suteikiančio energijos. Rezultatai būna dar blogesni, jei laikantis tokios dietos dar ir aktyviai sportuojama.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją