Pasak medikų, didžiausi rentgeno pavojai – dėl rentgeno spindulių poveikio padidėjusi vežinių susirgimų galimybė bei besilaukiančiųjų vaisiaus pakenkimas. Vis dėlto medikai teigia, jog rentgeno spindulių galimybė sukelti vėžį arba paveldimas mutacijas, kurios būtų palikuonių genetinių ligų priežastis, yra kelis šimtus kartų mažesnė nei rizika susirgti dėl natūralių priežasčių.

Tačiau ši nedidelė rizika gali tapti visuomenės sveikatos rūpesčiu, jeigu padaugėtų žmonių, atliekančių rentgeno procedūras profilaktiškai, be gydytojų rekomendacijų.

Rentgeno tyrimai nėščiosioms

Nors mokslininkai nuomonės dėl rentgeno spindulių keliamos rizikos dydžio negimusiam vaikui skiriasi, visi sutinka, kad nėštumo metu nevertėtų rizikuoti, jei ši procedūra nėra būtina.

Jei kyla pavojus gyvybei ir tyrimo negalima išvengti, geriausia pasirinkti mažiau kenksmingą vaisiui būdą – magnetinio rezonanso tomografiją. Būtent šis metodas dažnai naudojamas ne tik nėščiosios tyrimams, bet ir negimusio kūdikio sklaidos trūkumams ištirti. Moteris tiriama ne rentgeno spinduliais, o patalpinus į stiprų magnetinį lauką. Todėl šis metodas neturi kenksmingo poveikio vaisiaus raidai.

Kaip apsisaugoti

Visgi diagnostinio rentgeno nauda paprastai nusveria riziką. Dažnai galimas pavojus negavus rentgeno tyrimų rezultatų yra daug didesnis nei pavojus, kurį kelia rentgeno spinduliai.

Pasitarus su gydytoju ir įsitikinus, kad rentgeno tyrimai būtini, reiktų imtis kelių atsargumo priemonių jos metu. Svarbiausia, įsitikinkite, kad yra naudojamasi specialiomis apsauginėmis priemonėmis (prijuostės, kepurėlės ar apykakles su švino tarpsluoksniais), paliekančiomis atidengtą tik tiriamąją vietą.

Dažnai rentgeno tyrimus atliekant mažiems vaikams, mamos yra prašomos palaikyti vaiką procedūros metu. Jei moteris laukiasi, tai turėtų padaryti kitas žmogus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją