Tokį įstatymo projektą R.Karbauskis ketvirtadienį įregistravo Seimo posėdžių sekretoriate.

BNS parlamentaras teigė, jog idėja siūlyti panaikinti šį įstatymą priklauso ne jam, o buvo iškelta šią savaitę vykusiame Seimo Seniūnų sueigos posėdyje.

Projekto aiškinamajame rašte savo siūlymą parlamentaras motyvuoja tuo, jog 1991 m. priimtas įstatymas nuo 1992 metų nebuvo praktiškai taikomas, bet to, jis dubliuoja 1999 metais priimtą "Asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, registracijos, prisipažinimo, įskaitos ir prisipažinusiųjų apsaugos" įstatymą.

Pritaikius įstatymą "Dėl deputatų, įtariamų sąmoningu bendradarbiavimu su kitų valstybių specialiosiomis tarnybomis, mandatų patikrinimo", mandato neteko Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo deputatas Virgilijus Čepaitis. Dar trys deputatai - Kazimiera Prunskienė, Jokūbas Minkevičius ir Vladimiras Beriozovas - buvo pripažinti bendradarbiavę su sovietų valstybės saugumu, bet mandatų atėmimo procedūros jiems nespėta pritaikyti.

1999 metais priimtame "Asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, registracijos, prisipažinimo, įskaitos ir prisipažinusiųjų apsaugos" įstatyme, R.Karbauskio teigimu, bendradarbiavimo sąvoka apibrėžta aiškiau ir tiksliau, nei siūlomo pripažinti netekusiu galios įstatyme.

Be to, projekto autoriaus nuomone, deputatų, įtariamų bendradarbiavimu su specialiosiomis kitų valstybių tarnybomis, mandatų patikrinimo mechanizmas prieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijai, kuri buvo priimta vėliau, nei pastarasis įstatymas.

Projekto autorius taip pat pažymi, jog pasikeitė įstatyme minimų institucijų ir pareigybių pavadinimai ("Aukščiausioji taryba", "deputatas").

R.Karbauskis yra Valstiečių ir Naujosios demokratijos frakcijos, vadovaujamos Kazimieros Prunskienės, narys.