„Nemėgstu neteisybės. Kažkodėl mus laiko didesnėmis buožėmis nei tuos žmones, kurie gyvena daugiabučiuose, nors visi turėtume būti lygūs piliečiai. Žinoma, aš mažiau moku už šildymą nei daugiabučio gyventojas, bet taip yra todėl, kad aš dirbu, skaldau malkas, pats kūrenu, o ne sėdžiu prie radiatoriaus išvertęs pilvą. Aš juk ne mažiau mokesčių sumoku nei daugiabučio gyventojas, todėl jaučiuosi diskriminuojamas“, – DELFI sakė skundą tarnybai parašęs šiaulietis Agnius.

Jis sakė tiksliai nė neskaičiavęs, kiek per metus jam kainuoja apšildyti 120 kv. m renovuotą namą.

„Žinote, tai labai priklauso nuo to, ar perku skaldytas malkas, ar nuvažiuoju į mišką, nusiperku sausuolį, pats jį supjaunu ir suskaldau. Taip pat kai sergu, namus šildausi dujomis. Jeigu sveikata leidžia, žinoma, šildausi malkomis, nes tai yra nepalyginamai pigiau“, – kalbėjo šiaulietis.

Skundą rašęs Agnius abejoja, ar tarnybos sprendimas ką nors pakeis, nes nuo rugsėjo baigia galioti diskriminaciniu pripažintas lengvatinis PVM centralizuotai teikiamam šildymui. Įprastinis PVM tarifas yra 21 proc.

Išvadą parengusi kontrolieriaus tarnyba siūlo Seimui surasti išeitį, kad gyventojai nebūtų diskriminuojami. Šį tarnybos siūlymą turėtų svarstyti Ekonomikos ir Žmogaus teisių komitetai.

„Šiuo atveju mes įžvelgiame diskriminavimą dėl socialinės padėties. Mūsų siūlymas buvo ieškoti galimybių, kad visiems žmonėms, kurie naudojasi įvairiomis kuro rūšimis, būtų suteikta galimybė naudotis PVM lengvata. Dabar priklausomai nuo būsto, kuriame gyvename, mes naudojamės arba nesinaudojame šia lengvata“, – DELFI sakė tarnybos vyresnioji patarėja Laima Vengalė.

Finansų ministerijos atsakyme Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai tvirtinama, kad nors centralizuotam šildymui taikomas lengvatinis PVM, jis išlieka brangesnis už šildymą gamtinėmis dujomis.

O lengvatinio PVM tarifo anglims taikyti nebūtų galima, nes ši kuro rūšis nėra įrašyta į specialią Europos Sąjungos direktyvą, reglamentuojančią prekes ir paslaugas, kurioms galimas mažesnis PVM.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją