Jeilio universitete (JAV) atlikto tyrimo išvadose teigiama, kad bet kokia emocinė ar fizinė trauma gali tapti savotišku „keliuku“ vėžinių ląstelių mutacijoms, padedančiu joms susijungti ir sudaryti potencialiai mirtiną junginį. Pasak tyrimo autorių, kasdien patiriamas emocinis stresas gali būti piktybinių auglių susidarymo priežastis.

Šio tyrimo rezultatai, paskelbti žurnale „Nature“, bene pirmą kartą įrodo, kad susirgimo onkologine liga priežastimi gali būti neigiami žmogaus emocinės būklės veiksniai, tarp jų – kasdien darbo vietoje ar šeimoje patiriamas stresas, rašo „Telegraph.co.uk“.

Tyrimo vadovas Jeilio universiteto genetikos profesorius Tian Xu pareiškė, kad stresą gali sukelti įvairūs veiksniai, tarp jų fiziniai ir emociniai išgyvenimai, infekcijos ar uždegimai, todėl, pasak jo, visiems patariama vengti stresą sukeliančių faktorių arba stengtis jį sumažinti.

Iki šiol mokslininkai manė, kad piktybiniam augliui susidaryti reikia daugiau nei vienos pavienėje ląstelėje įvykusios vėžinės mutacijos. Tačiau profesorius Tian Xu ir jo kolegos, atlikę bandymus su vaisinėmis muselėmis, įrodė, kad mutacijos gali skatinti vėžio susidarymą net ir tada, kai jos vyksta atskirose ląstelėse. Jie priėjo išvadą, kad patiriamas stresas atveria joms „kelius“ augliui formuoti.

Pasak specialistų, Jeilio universiteto mokslininkų tyrimas gali atverti naują molekulinės vėžio prigimties tyrimų puslapį. Jo rezultatai taip pat gali padėti paaiškinti, kaip įprasti ląstelių audinių pažeidimai, pavyzdžiui, žaizdos ar uždegimai, gali paskatinti vėžio vystymąsi.