Pristatomas kaip žolelių mišinys

„Preparatas turi medžiagų, kurios neleidžia kauptis riebalams, greitina riebalų deginimą, veikia natūraliai, kliniškai patvirtintas veiksmingumas ir saugumas, apsaugo nuo „jo jo“ efekto (t. y. nustojus rūpintis savo kūno mase papildomi kilogramai nesugrįžta – DELFI). Tai yra visiškai augalinės kilmės vaistai, ne cheminis preparatas. Jį galima vartoti su kitais vaistais.

Meksikietiško kaktuso ekstraktas, patekęs į virškinimo traktą, sutraukia riebalus ir neleidžia, kad organizmas juos pasisavintų. Žaliosios arbatos ekstraktas teigiamai veikia virškinimo procesus, degina riebalus ir suteikia energijos. Preparatas reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje, teigiamai veikia širdį ir kraujagysles“, - tokius „ditirambus“ neseniai rinkoje pasirodžiusiam preparatui pateikia jį reklamuojanti vadybininkė.

Paklausta, kodėl šis preparatas siūlomas tokiu keistu būdu, vadybininkė atvirai prisipažino, kad kompanija atsisakė brangios reklamos per televiziją. Esą kol žmogus pats neišbandys, nesužinos ir tikrojo maisto papildo poveikio. Gautos pakuotės užteks 20 dienų, o poveikis esą bus akivaizdus, kad norėtųsi preparatą vėliau įsigyti už pinigus.

Po liekninimosi – gastritas visam gyvenimui?

Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė teigia, kad susidomėjimas lieknėjimo preparatais neblėsta, nors apie juos galima rasti daugybę neigiamos informacijos – pradedant jų neveiksmingumu, baigiant didele grėsme sveikatai.

„Apie naujo preparato atsiradimą paprastai sužinau iš aplinkinių – vos tik jis pasirodo interneto puslapiuose, žmonės apie jį pradeda teirautis. Baisiausia, kad moterys eksperimentuoja – nusivylusios vienu, tuoj pat bando kitą. Jeigu jos prisitaikytų kurį nors vieną, neturintį joms šalutinio poveikio, dar nebūtų taip blogai. Tačiau dažniausiai šių preparatų vartojimas nevaldomas“, - pasakojo medikė.

Anot jos, dalis jų turi poveikį, tačiau kiekvieno tokio maisto papildo informaciniame lapelyje, kad ir nedidelėmis raidelėmis, parašyta, jog jį vartojant būtina sumažinti ir dienos kalorijų kiekį. Taigi lieknėjimo preparatai negali būti atskirti nuo dietų. Ir nors jie reklamuojami kaip padedantys sulieknėti be pastangų – tai netiesa.

Dalis preparatų veikia tik kaip placebas – jų poveikiu įtikėjusios moterys tiesiog natūraliai ima mažiau valgyti. Dietologės teigimu, šie yra mažiausiai pavojingi.

„Kita vertus, lieknėjimo preparatai gali sukelti nemažų problemų. Man teko dirbti su grupe žmonių, kurie vartojo skaidulomis praturtintą preparatą. Daliai jų jis padėjo, tačiau 20 proc. žmonių jo vartojimą teko tuoj pat nutraukti dėl šalutinio poveikio. Per didelis skaidulų kiekis žmonėms sukėlė gastritus, žarnyno spazmus bei kitokius virškinimo sutrikimus. Blogiausia, kad dalis tokių sutrikimų lieka visam gyvenimui“, - pasakojo J. Dobrovolskienė.

Dietologė pataria ypač vengti žolinės kilmės preparatų, kadangi jų sudėtyje paprastai būna egzotiškų žolių. Jų poveikis mūsų platumų gyventojų organizmui visiškai neištirtas, o žolių koncentracija tabletėje pakankamai didelė.

„Šiuos preparatus galima rinktis tik su gydytojo rekomendacija ir vartoti griežtai jam prižiūrint“, - sakė medikė.

Pašnekovė kategoriškai neteigia, kad lieknėjimo preparatai yra visiškas blogis, tačiau primena, kad jais piktnaudžiauti tikrai negalima.

Kilo ne vienas skandalas

Beje, įvairių šalių medikai su šiais preparatais sieja ne vieną nemalonų negalavimą. Jie gali sukelti alergiją, galvos svaigimą, virškinimo sutrikimus, slopina kitų vaistų veikimą. Pavyzdžiui, gali sumažėti kontraceptikų, antibiotikų, kraujospūdį reguliuojančių vaistų poveikis. Pasitaikė preparatų, kurių sudėtyje buvo žmogaus sveikatai pavojingo efedrino. Kai JAV keletas tokius preparatus vartojusių žmonių mirė nuo širdies smūgio, jie buvo uždrausti.

Lietuvoje vis dar galima nelegaliai įsigyti uždrausto kiniško lieknėjimo preparato „Lida“, kuriame buvo rasta ne tik žolelių, bet ir psichiką veikiančių, vėžį bei kitas sunkias ligas sukeliančių medžiagų, stimulianto subitramino ir netgi narkotinėmis vadinamų medžiagų.

Beje, prieš keletą metų buvo pasirodžiusi oficiali JAV mokslininkų informacija, kad tokie preparatai neturi jokios įtakos lieknėjimui. Ar kas nors tuo patikėjo? Jie ir toliau gaminami bei masiškai perkami. Mat išleisti keliasdešimt litų maisto papildui yra daug paprasčiau nei bandyti keisti savo mitybos įpročius bei gyvenimo būdą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją