Kaip spaudos konferencijoje teigė 30 metų cirko meną tyrinėjantis žurnalistas Alvydas Jancevičius, devintą sezoną gyvuojantis "Baltijos" cirkas susiduria su įvairiomis problemomis. Viena pagrindinių yra ta, kad Lietuvoje nėra reglamentuotas profesionalaus ir mėgėjiško cirko meno santykis.

Po Lietuvą, pasak A.Jancevičiaus, klajoja dažnai menko profesinio lygio trupės, nenurodančios reklaminėje medžiagoje savo iš esmės mėgėjiško statuso ir taip klaidinančios publiką bei diskredituojančios kitus, profesionalius cirko artistų pasirodymus. Cirko istoriko manymu, šiuo atveju anaiptol nėra kalbama apie monopolį, draudimą dirbti cirko mėgėjams ar kitų šalių artistams Lietuvoje, tačiau, oficialios valdžios institucijos turėtų įvesti šioje srityje tvarką.

Cirko menas Lietuvoje turi senas ir gilias tradicijas. 19 amžiuje dabartinės Baltarusijos teritorijoje Smurgainiuose veikė vienintelė Europoje "Lokių akademija", kurioje buvo dresuojami lokiai Europos cirkams. 19 amžiaus pradžioje Kauno Vytauto parke, o 19 amžiaus pabaigoje Vilniuje Lukiškių aikštėje veikė stacionarūs cirkai, kuriuose ne kartą lankėsi to meto cirko žvaigždės. Pasak A.Jancevičiaus, cirko arena Vilniuje buvo būtent toje vietoje, kur po to daugel metų stovėjo Lenino statula.

Po Pirmojo pasaulinio karo šalyje prasidėjo ypač aktyvus cirko judėjimas - kūrėsi įvairios nedidelės trupės. 1929 metais Pranas Gudauskas ir Petras Tarutis įkūrė pirmąjį tikrąjį profesionalų cirką "Aušra", kur susitelkė geriausi to meto artistai, garsinę Lietuvos vardą toli už jos ribų. 1941 metasi "Aušra" buvo suvalstybinta.

1944 metais prie Lietuvos filharmonijos įkurtas "Cirkas scenoje", kiek vėliau pavadintas "Lietuviškuoju cirku", o nuo 1959 metų - cirku "Vilnius". Itin aukšto profesinio lygio trupė gastroliavo po visą Sovietų sąjungą. "Vilnius" iširo aštuntajame dešimtmetyje.

1995 metais į Lietuvą grįžęs buvęs "Vilniaus" artistas Petras Variakojis, dresavęs žymiuosius "Lietuvos tigrus" - net per ugnį mokėjusias šokinėti kiaules - įkūrė "Baltijos" cirką, kurio manieže dirbti šiandien yra ne vieno artisto svajonė.

"Baltijos" cirko kolektyvo tikslas - atkurti buvusįjį "Vilniaus" kolektyvą. Teigdami, kad šis cirkas yra vienintelis profesionalus Lietuvoje - visi jo artistai turi atitinkamą išsilavinimą, cirkas yra pagrindinis jų gyvenimo užsiėmimas - "Baltijos" cirko atstovai mano, kad galbūt atėjo laikas paskelbti jį nacionaliniu ir taip ne tik išsispręstų daugelis šio kolektyvo problemų, bet ir pasikeistų šio meno statusas Lietuvoje.

"Baltijos" cirko šapito Vilniuje stovės iki rugsėjo 14 dienos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją