Veido odai, kaip ir visam mūsų kūnui, nepakanka vien tik baltymų, riebalų ir angliavandenių. Odai ypač vertingos biologiškai aktyvios medžiagos - vitaminai, mineralinės medžiagos, eteriniai aliejai, organinės rūgštys.

Taigi, svarbu žinoti kosmetinę vitaminų įtaką, nes tuomet galima pasirinkti, kokių rūšių produktus valgyti, kad gautume tinkamų vi t aminų, palaikančiu mūsų grožį.

Trūkstant vitamino A, oda sausėja ir pleiskanoja, plaukai tampa matiniais ir pradeda lūžinėti. Vitamino A yra: piene, svieste, kiaušiniuose, grietinėje, sūryje, žuvyje. Provitamino A - karotino - yra šviežiose daržovėse (pomidoruose, morkose). Gaminant valgį, šias daržoves būtinai apkepinkite riebaluose (!), nes vitaminas A jautrus šviesai ir rūgščiai, o verdant išgaruoja.

Vitaminų B grupė. Šių vitaminų trūkumą ypač jaučia tos, kurios dažnai geria alkoholinius gėrimus, daug rūko ir valgo daug saldumynų. Nikotinas, alkoholis ir cukrus naikina B grupės vitaminus. Odos lygumą ir elastingumą skatina vitaminai B2 ir B6. B grupės vitaminai lemia plaukų vešlumą ir nagų tvirtumą.

Valgykite rupaus malimo duonos, pieno, kiaušinių, šviežių daržovių, mielių. Per didelis vitamino B kiekis mūsų organizme nėra kenksmingas, nes B grupės vitaminai, būdami tirpūs vandenyje, pašalinami iš organizmo.

Vitaminas C. Jei trūksta šio vitamino, pradedame balti, oda pradeda raukšlėtis, kraujuoja dantenos. Vitamino C yra daug įvairiose daržovėse, vaisiuose, augaluose, bet jo daug netenkama valgio gaminimo metu, kai ilgai plaunama, mirkoma, produktai perverdami.

Vitaminas C gerai veikia riebią odą, greitai besiriebaluojančius plaukus. Jei mėgstate gerti daug skysčiu, vitamino C naudokite dvigubai daugiau (2-3 obuolių dienai nepakanka!).

Vitaminas E - jaunystės vitaminas, normalizuojantis ir reguliuojantis riebalų ir vandens išsiskyrimą odoje. Valgykite avižinius dribsnius, pieną, daigintus grūdus, rupaus malimo produktus, daržoves.

Perspėjame:

Nikotinas ypač kenkia odai - ji pilkėja, raukšlėjasi, nes nikotinas susiaurina kraujo kapiliarus, dėl ko pablogėja kraujotaka ir oda negauna daug deguonies. Sutrinka ir riebalinių liaukų veikla.

Alkoholis išplečia kraujagysles ir smulkias venas, naikina B grupės vitaminus. O kaip tik šie vitaminai palaiko gražią ir sveiką odą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją