Hormonas melatoninas nėra toks blogas: jis atsakingas už mūsų bioritmus ir atlieka daugybę kitų naudingų funkcijų. Tačiau taisyklė „kas per daug, tas nesveika“ galioja ir čia: jo perteklius ilgainiui sukelia depresiją. Be to, trūkstant saulės sumažėja serotonino, vadinamo „laimės ir džiaugsmo hormonu“, kiekis.

Skandinavai, kurie saulės šviesa džiaugiasi turbūt ne dažniau nei mes, depresiją ėmė gydyti šviesos terapija. Jos seansai panašūs į scenas iš angelų gyvenimo ir vyksta baltos spalvos patalpose su baltais baldais. Specialios lempos skleidžia šviesą, pagal spektrą artimą saulės spinduliams, tik gerokai ryškesnę. Žmonės, apsirengę baltais drabužiais, rytais čia praleidžia vieną-dvi valandas skaitydami, bendraudami ar tiesiog vaikštinėdami po kambarius.

Beje, Šveicarijos mokslininkai nustatė, kad rytinis pasivaikščiojimas lauke nors pusvalandį, kad ir apniukusiu oru, organizmą veikia panašiai kaip ir šviesos terapija. Eime pasivaikščioti?

Ar žinojote, kad:

per akinius su žaliais ir oranžiniais stiklais pasaulis atrodo šviesesnis ir šiltesnis;

žuvų taukuose ir įvairiose jūros gėrybėse esančios Omega-3 rūgštys pakelia nuotaiką;

juodas kartusis šokoladas, bananai, sūris, kiaušiniai ir medus padeda gamintis laimės hormonui – serotoninui;

bendravimas ir aktyvumas gyvenimui suteikia pilnatvės bei spalvų, tad nesiruoškite tamsųjį periodą pralindėti oloje, o geriau čiupkite rogutes ir eikite su vaikais čiuožinėti nuo kalnų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją