"Noriu informuoti krepšinio visuomenę, kad nusprendžiau perleisti man priklausančią UAB "A.Sabonio Žalgirio krepšinio centras" akcijų dalį A.Saboniui. Šį mano sprendimą subrandino laikas ir konkrečios pastarojo meto apystovos",- klubo svetainėje internete teigia UAB "A.Sabonio Žalgirio krepšinio centras" valdybos pirmininkas Mindaugas Plūkas.

Jo tvirtinimu, profesionalus sportas yra pernelyg priklausomas nuo finansavimo ir konkuruoti dėl reikšmingų pergalių su klubais, kurių biudžetas kartais yra net 10 kartų didesnis nei "Žalgirio", yra nepaprastai sunku. M.Plūkas pripažino, jog pastaraisiais metais dėl įvairių priežasčių iš dalies sutrikęs realus klubo biudžeto formavimas.

Legendiniam Lietuvos krepšininkui iki pastarojo meto priklausė 15 proc. klubo akcijų, o M.Plūko dalis - 42,5 proc. - A.Saboniui atiteko už simbolinę kainą.

"Priimdamas sprendimą atsisakyti savo akcijų išgyvenu dėl šio žingsnio kaip žmogus, nes aš ir "Žalgiris" tapome lyg vienas organizmas. Antra vertus, pasitraukiu įsitikinęs, kad nepalieku nualintų dirvonų ir kad - sėkmingai susiklosčius aplinkybėms - naujo derliaus meto ilgai laukti nereikės", - sakoma M.Plūko pareiškime.

Jo teigimu, "nepaisant visų nepalankių aplinkybių, ir artėjančiam sezonui komandoje pavyko išlaikyti pernykštį branduolį", o A.Sabonio sugrįžimą į "Žalgirį" M.Plūkas pavadino "neeiliniu įvykiu ne tik Kaunui, bet ir visam Europos krepšiniui".

Beje, 35 proc. "Žalgirio" klubo akcijų priklauso Kauno miesto savivaldybei, 5 proc. - Kauno rajono savivaldybei, 2,5 proc. - viešajai įmonei "Kauno "Žalgirio" rėmėjas".

Pasak spaudos, pasitraukus M.Plūkui, klubo akcininku vėl gali tapti verslininkas Šabtajus Kalmanovičius. Turėjęs dalį "Žalgirio" akcijų anksčiau, vėliau dėl konfliktų su kitais Kauno komandos vadovais Š.Kalmanovičius pasitraukė.

"Tai mano komanda ir ją myliu. Niekuomet neremsiu kitos vyrų krepšinio ekipos",- šiuo metu FIBA Eurolygos nugalėtojos Jekaterinburgo UGMK (Rusija) moterų krepšinio ekipos rėmėjo Š.Kalmanovičiaus žodžius apie "Žalgirį" cituoja dienraštis "Lietuvos rytas".

"Esu tikras, kad Arvydas (Sabonis - BNS) sugebės padėti komandai ne tik aikštelėje, bet ir už jos ribų. Nematau tinkamesnio žmogaus, kuriam galėčiau patikėti savo akcijas ir funkcijas", - sakoma M.Plūko pareiškime.

Trečiadienį dienraštyje "Respublika" apsilankęs A.Sabonis pasakojo, kokią jis mato Kauno "Žalgirio" viziją, kodėl atsisakė Portlendo komandos siūlytų 7 milijonų dolerių ir pasirinko kuklesnį atlyginimą Kauno komandoje.

- Galite pagaliau paneigti visų dvejones ir pasakyti tiesiai šviesiai, kad šį sezoną tikrai žai-site "Žalgiryje"?

- Žinau, kad tikrai žaisiu. Jei nebus kokios traumos per pasirengimą sezonui.

- Girdėjome, jog jau pradėjote treniruotis...

- Porą dienų su draugais pažaidėme, pabėgiojau. Reikia bent kiek pagauti ritmą, kad vėliau su komanda galėčiau normaliau treniruotis. Kad ir kaip būtų, juk tris mėnesius nieko nedariau. Esant tokio amžiaus sunku atgauti ritmą.

- Mindaugas Plūkas perleidžia jums akcijas. Parduoda? Dovanoja?

- Didžiąją dalį akcijų parduoda už simbolinę kainą. Galbūt net ne visas. Per porą dienų visus popierius sutvarkysime.

- Didžioji problemų dalis guls ant jūsų pečių?

- Pirmiausia reikia sutvarkyti finansinę padėtį, normalizuoti darbą viduje. Nes kelerius metus yra skolos. Važiuosime, ieškosime, tarsimės, bandysime "Žalgirį" padaryti tokį, koks jis turi būti. Aišku, per metus to nepadarysi. Bandysime pradėti iš naujo kilti į viršų.

- Kokią turite "Žalgirio" viziją?

- Daug važinėjau, daug mačiau krepšinio klubų. "Žalgiris" - vienas seniausių klubų ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Komanda neturi bazės. Yra darbai pradėti - mokykla, administracija, kurioje dirba profesionalai. Bet reikia bazės, kokio nors užnugario. Viską reikia rasti. Ir tai įvyks negreitai. Greitai niekas nesidaro. Kilsime laipsniškai.

-Ar didelis komandos įsiskolinimas?

- Skaičių nežinau, bet skolų yra. Jos likusios nuo tų laikų, kai "Žalgiris" laimėjo Eurolygą. Tas šleifas ir velkasi...

- Kada galutinai nutarėte nežaisti rinktinėje? Per visą vasarą nesakėte, kad nežaisite.

- Aš nieko niekam nesakiau. Žurnalistai visko prirašė. Rinktinėje baigiau žaisti 1999 metais. Dabar jau 2003-ieji. Man dabar 38-eri. Greitai bus 39 metai. Kuo galiu rinktinei padėti? Galiu žaisti vienas, dvejas rungtynes. Bet negaliu sužaisti 7 rungtynių per dešimt dienų.

- O jei Žydrūnas Ilgauskas būtų sutikęs žaisti rinktinėje? Jūs prisidėtumėte?

- Būtų bobutė su kiaušiniais... Tada būtų visi diedukai. Aišku, gaila, kad viskas taip yra. Bet yra ir priežasčių. Pats Ilgauskas yra tarsi ant ašmenų - niekas nežino, kas gali jam atsitikti per varžybas. Bet jei Ilgauskas žaistų rinktinėje, komanda būtų visiškai sukomplektuota.

- Įskaitant ir jus?

- Savęs nelaikau komplektacijos dalimi. Ir be manęs yra žaidėjų Lietuvoje, kurie gali pasėdėti ant suolo ar eiti pažaisti penkias minutes. Tarp jų ir aš. O šiaip - yra galingų jaunų vyrukų, kurie turi sveikatos -gali palakstyti ir padaryti kada reikia ir kaip reikia.

- Kaip paaiškintumėte žmonėms, kurie negali suprasti tokio dalyko - Sabonis atsisakė 7 milijonų dolerių iš "Trail Blazers" ir eina žaisti į "Žalgirį" beveik dykai?

- Kaip dykai? Tikiuosi kokią nors algą gauti.

- Bet jos nepalyginsi su 7 milijonais...

-Jau lyg ir buvau baigęs karjerą, sakiau, jau gana. Po to dar metus žaidžiau. Ir ateinantys metai galėjo būti Portlende. Bet viskas susieina į vieną dalyką - reikia apsispręsti.

Kol esu ant bangos, kol kas nors dar su manimi sveikinasi, pažįsta, reikia tuo pasinaudoti ir ką nors daryti dėl "Žalgirio". O kai niekas nesi-sveikins su manimi, pamirš - tada jau sunkiau ką nors gero padaryti komandai. Galų gale "Žalgiris" turi tokią istoriją, o yra tokioje pozicijoje, kad net nepatogu. Norisi ką nors pakeisti.

- Žiūrovai tikisi - Arvydas prisidės ir pasipils pergalės...

- Kuo nors tikrai prisidėsiu. Komanda juk ir pernai buvo nebloga. Neįsivaizduoju savęs žaidžiančio po 30 minučių. O gal ir ištversiu jas. Viskas priklauso ir nuo traumų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją